Метал, пластик чи скло: який матеріал корпусу смартфона кращий і чому

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

Виробники смартфонів регулярно експериментують з дизайном своїх пристроїв і матеріалами корпусу. Однак зараз більшість бюджетних смартфонів, як і раніше, одягнені в пластикові корпуси, а флагмани і пристрої середнього класу мають конструкцію з металевого або пластикового каркаса зі скляними панелями з обох сторін. Але, схоже, що на ринку назріває новий тренд. Принаймні, Xiaomi і Vivo почали використовувати в оздобленні задньої панелі своїх флагманів шкіряне покриття. Задню кришку зі шкіри вже отримали Xiaomi 12S Ultra і Vivo X90 Pro+. Можливо, що це тільки початок і в доступному для огляду майбутньому їхній приклад наслідуватимуть й інші бренди. Ми в Gadgetpage.ru вирішили виокремити основні переваги та недоліки всіх матеріалів, які використовуються в оздобленні задніх кришок смартфонів.

Реклама

Шкіра

Мабуть, це найбільш невідповідний матеріал для задньої кришки корпусу. Матеріал, що імітує шкіру, має безліч недоліків. По-перше, такі кришки дуже швидко дряпаються. По-друге, на них швидко з’являється бруд, який видалити набагато складніше, ніж зі скляної або пластикової поверхні. По-третє, вже за короткий час цей матеріал стає непридатним на відміну від скла, пластику, металу чи кераміки, особливо якщо у вас часто пітніють руки.
А от переваги штучної шкіри в оздобленні задньої панелі не такі очевидні. Так, така кришка легша, ніж скло, але лише на кілька грамів і ви навряд чи помітите цю різницю.

Згідно з даними аналітичної фірми Counterpoint Research, після пандемії коронавірусу середній цикл заміни смартфонів становить понад 40 місяців. Це означає, що більшість людей користуються своїми смартфонами не менше трьох років, перш ніж куплять новий апарат. Тому якщо ви хочете, щоб ваш смартфон прослужив вам якомога довше, уникайте моделей зі шкіряною задньою кришкою.

Скло

Скло – найкласичніший і найкращий матеріал для задньої кришки смартфона. У скляних панелей безліч переваг і тільки один недолік, який полягає в тому, що їх легко розбити.

Скло не таке важке, як кераміка, і не таке недовговічне, як шкіра. Скляна панель має набагато преміальніший вигляд, ніж пластик, і забезпечує підтримку бездротової зарядки. При цьому скло, як і пластик, можна пофарбувати в будь-які кольори, а отже, у користувачів широкий вибір. І це одна з причин, чому 80% смартфонів на ринку на сьогодні використовують скло як матеріал для задньої панелі.

Пластик

Насправді, пластик теж добре підходить для корпусу смартфона. Як основний матеріал виробники смартфонів використовують пластик протягом багатьох років. І досі переважна більшість бюджетних моделей одягнені в пластиковий корпус. Пов’язано це з тим, що пластик коштує дешевше, ніж інші матеріали, зокрема, скло. При цьому пластик можна зробити схожим на скло, але доторкнувшись до корпусу, ви одразу ж помітите різницю.

А головний недолік пластику, як і штучної шкіри, полягає в тому, що це матеріал із ПВХ, і жоден із них не може зрівнятися зі склом і керамікою з точки зору теплопровідності. ПВХ-матероіали розсіюють тепло гірше, ніж інші.

Кераміка

Кераміка дуже хороша як матеріал задньої кришки. На дотик вона трохи схожа на скло і тактильно дуже приємна, але при цьому кераміку легко розбити.

Але чому ж виробники не використовують кераміку настільки ж масово, як і скло? Це полягає в тому, що виробництво керамічних панелей складніше і дорожче. Ще один недолік кераміки полягає в скромнішій порівняно зі склом і пластиком колірній гамі. Найчастіше керамічні панелі фарбують у чорний, білий і сірий відтінки.

Метал

Ще кілька років тому метал використовували в багатьох флагманських смартфонах, включно з iPhone. Такий корпус жорсткий і міцний і надійно захищає “начинку” смартфона від пошкоджень під час падіння. Крім того, метал дешевший і простіший в обробці порівняно зі склом і керамікою.

Але у металу є один серйозний недолік – він блокує сигнали. Пам’ятаєте ті потворні пластикові вставки на смартфонах, випущених 8-10 років тому? Вони виконували важливу роль, дозволяючи сигналу проходити крізь металевий корпус. Крім того, металева задня кришка не дає змоги вставити в смартфон котушку для бездротової зарядки. Це і стало причиною того, що виробники поступово відмовилися від використання металу як матеріалу для корпусу.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ