Статті

Топ-5 причин змінити зараз свій пароль

Share
Час читання: 2 хв.

У більшості випадків, щоб пройти авторизацію, нам потрібно ввести свій логін і пароль. Пароль є секретним словом, яке і дає нам доступ до свого облікового запису. Розглянемо 5 причин для того, щоб змінити його.

Ваш пароль, можливо, скомпрометований

Припустимо, колись давно ви, самі того не бажаючи, заразили свій комп’ютер вірусом. Він зовні ніяк себе не проявляв, але весь цей час збирав ваші паролі, які нікому були не потрібні. Збирав і відправляв на сервери до хакерів. До якихось пір ці дані не були потрібні зловмиснику, але в будь-який момент можуть знадобитися для будь-яких цілей. І ви, таким чином, можете втратити свій акаунт.

А чи знаєте ви, що буває, що ресурс, на якому розташований ваш акаунт, може втратити ваші паролі? Таке трапляється і не завжди афішується. Особливо страждають цим невеликі проєкти, де доступ до бази даних мають неперевірені люди. У 99% випадків сайти зберігають паролі в зашифрованому вигляді – для кожного пароля створюється 128-бітний хеш, який розшифрувати неможливо. Тільки ось знаючи цей хеш, можна підключити словники і перебрати можливі варіанти.

У вас один пароль для великої кількості акаунтів

Це найбільша помилка будь-якого користувача. У разі, якщо пароль стане відомим зловмиснику, то він може отримати доступ одразу до всіх ваших акаунтів, а не тільки до одного. Тому керуємося залізним правилом: один акаунт – один пароль. Простіше буде відновити один обліковий запис, ніж десятки.

У вас є підозра, що ви ввели свої дані на підробленому сайті

Така технологія називається – фішиг (у перекладі з англ. – “рибалка”), коли зловмисники створюють сайт, який лише зовні схожий на справжній. Насправді він створений тільки для того, щоб користувач ввів на ньому свій логін і пароль. Далі відбувається процес викрадення ваших облікових даних. Якщо у вас є підозра, що ви стали жертвою фішингу, то краще негайно змінити свій пароль.

Ваш пароль занадто простий

Що складніший ваш пароль, то важче його підібрати – це аксіома. Він має бути довжиною від 10 до 15 символів (насправді що більше, то краще, але такий важко вводити та запам’ятовувати). І обов’язково містити літери в різному регістрі, цифри та різні спецсимволи, які можна знайти на клавіатурі. Такий пароль буде складно підібрати методом перебору.

Ви давно не змінювали пароль

Багато юзерів роками не змінюють свої паролі – деякі просто не знають про те, що їх потрібно міняти, а інші просто не хочуть знову їх вводити скрізь. Браузер і додаток запам’ятали, і нехай працює. Але це помилка – паролі потрібно змінювати. Хоча б раз на 3 місяці – так буде надійніше.

Ну, і наостанок рекомендую підключати двоетапну авторизацію там, де це можливо. Після того як ви введете свої дані, вам потрібно використовувати код з SMS – у цьому разі ймовірність злому зменшується в рази, адже зловмисникові, крім пароля, потрібен доступ до вашого телефону.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    AnTuTu: iPhone не потрапив до рейтингу задоволеності користувачів гаджетами

    Вересневий рейтинг AnTuTu щодо задоволеності користувачів гаджетами Apple очолили iPad Pro. Хто увійшов у рейтинг…

    09.10.2024

    Оновлення безпеки Windows 11: Microsoft виправила 118 уразливостей, включаючи дві критичні

    Microsoft випустила оновлення безпеки Patch Tuesday, яке виправляє 118 уразливостей, включаючи дві, які вже активно…

    09.10.2024

    Oppo представить новий смартфон із кнопкою, подібною до iPhone 16

    Компанія Oppo з радістю повідомляє про довгоочікувану презентацію своєї нової серії флагманських смартфонів Find X8,…

    09.10.2024

    Adobe анонсувала інноваційний інструмент захисту контенту від ШІ

    Adobe анонсувала інноваційний інструмент захисту контенту від ШІ. Автори контенту можуть застосовувати теги атрибуції, недоступні…

    09.10.2024

    Xiaomi запатентувала унікальний складний смартфон із двома окремими дисплеями

    Xiaomi зареєструвала патент на створення нового форм-фактора для складних смартфонів. Компанія стверджує, що розроблений їй…

    09.10.2024

    ЗМІ повідомляють, що Android передає дані про власника смартфона кожні 15 хвилин

    Автори порталу Cybernews провели цікавий експеримент, щоб перевірити практично конфіденційність Android. Для цього вони купили…

    09.10.2024