Статті

Wi-Fi 6 і Wi-Fi 6E: що це і навіщо потрібно?

Share
Час читання: 3 хв.

Wi-Fi 6 – останнє покоління бездротової мережі, яке розвивають з 2020 року. Протокол підтримує швидку передачу даних і стабільне підключення великої кількості пристроїв. Але, як із будь-якою новою технологією, є нюанси, які з часом мають вирішитися. Розповідаємо головне про Wi-Fi 6 і шукаємо відповідь на питання: чи варто оновлювати роутер просто зараз?

То що це таке – Wi-Fi 6?

Почнемо здалеку. Wi-Fi – це група протоколів бездротових мереж, яка працює на стандарті IEEE 802.11 і забезпечує передачу даних через радіоефір. Різні покоління протоколів відрізняються пропускною здатністю, дальністю сигналу та іншими параметрами. Кожне нове покоління позначають порядковим номером, і Wi-Fi 6 у 2023 році – найсучасніша бездротова мережа. Вона працює в стандарті 802.11ax і вчетверо перевершує попередню Wi-Fi 5 за пропускною здатністю.

Чим відрізняється Wi-Fi 5 від Wi-Fi 6?

У мережі Wi-Fi 5 є особливість використання ширини каналу 160 МГц: коли вона увімкнена, то фактично існує лише 2 безперервних блоки каналів, які реально можуть бути використані. Чим більше комп’ютерів, смартфонів та інших девайсів під’єднано до Wi-Fi, тим вищим є навантаження на мережу: пристрої починають конфліктувати за сигнал, що може призвести до збоїв. І якщо в стандарті Wi-Fi 5 такі складнощі інтернету речей не рідкість, то в Wi-Fi 6 закладено рішення проблеми. У новому поколінні з’явилася підтримка множинного доступу з ортогональним поділом частотних каналів (OFDMA). Це означає, що основний канал розділяється на “піднесучі” і роздає стабільний сигнал різним групам користувачів. У 802.11ax підтримується одночасне надсилання до восьми багатокористувацьких MIMO-потоків, і кожен потік MU-MIMO (багатокористувацький множинний вхід) може мати власну швидкість передавання пакетів даних.

Крім того, у шостому поколінні стандарту Wi-Fi реалізовано підтримку модуляції QAM 1024, яка допомагає ефективніше передавати інформацію: в один умовний Гц частотного діапазону можна “помістити” більше біт.

З погляду користувача головні відмінності Wi-Fi 5 від Wi-Fi 6 такі: нове покоління забезпечує вищу швидкість завантаження і скачування даних, надійний і швидкий відгук під час гри, а також стабільну трансляцію відео, що особливо важливо для надчітких форматів 4K і 8К.

Wi-Fi 6 vs Wi-Fi 6E: у чому різниця?

Спочатку стандарт IEEE 802.11ax (Wi-Fi 6) був обмежений бездротовими хвилями в діапазонах 2,4 ГГц і 5 ГГц. У них існувало всього три канали, що не перекриваються, у межах яких підключені до мережі пристрої конкурували за пропускну здатність сигналу. Якщо простіше: коли у користувача лагає відео або стрім, це означає, що інша мережа Wi-Fi в радіусі дії забирає сигнал собі і перевантажує доступний канал.

Навесні 2020 року Федеральна комісія зі зв’язку США відкрила для загального використання діапазон 6 ГГц. Здавалося б: перехід із 5 до 6 ГГц незначний, проте кількість доступних ефірних хвиль зросла вчетверо, що стало найбільшим оновленням мережі Wi-Fi з 1989 року. Технології присвоїли порядковий номер Wi-Fi 6Е.

Плюси та мінуси Wi-Fi 6E

Перевага використання мережі Wi-Fi 6E очевидна: висока швидкість передачі даних між пристроями, що підтримують стандарт. Крім того, у нещодавно затвердженому діапазоні 6 ГГц не працюють застарілі девайси, які могли б створювати конкуренцію за пропускну здатність.

З іншого боку, як і у всіх нових, “несталих” технологій, у Wi-Fi 6E є і недолік – він таїться в тому самому діапазоні 6 ГГц. Цей спектр використовує більш короткі довжини хвиль, які чудово підходять для швидкого передавання даних, але зазнають труднощів із подоланням великих відстаней і сильніше схильні до перешкод від фізичних перешкод, наприклад товстих стін будівель. Ймовірно, проблему вирішать за допомогою створення стійких комірчастих мереж з основного маршрутизатора і декількох пристроїв-ретрансляторів. Іншими словами, один роутер розподілятиме сигнал у мережі через кілька передавачів.

Чи варто переходити на Wi-Fi 6E зараз?

Щоб прийняти рішення, варто зважити три фактори:

  1. Маршрутизатори Wi-Fi 6E з’явилися нещодавно, а тому коштують дорожче роутерів попереднього покоління.
  2. Частотний діапазон Wi-Fi 6E в Україні виділено тільки для закритих приміщень, а отже, поки не підходить для використання на відкритому повітрі.
  3. Для підключення до точки доступу мережі Wi-Fi 6 потрібно, щоб і роутер, і пристрій одночасно підтримували цю технологію. Наприклад, серед смартфонів уже багато моделей із підтримкою Wi-Fi 6E, проте з часом сумісних пристроїв стане більше.

Як дізнатися, чи підтримує пристрій Wi-Fi 6?

Єдиний спосіб перевірити, чи підтримують смартфон і роутер технологію Wi-Fi 6, – перевірити специфікації моделей на сайті виробника. А ось із комп’ютером на Windows все простіше: натисніть Win+X і виберіть “Диспетчер пристроїв”. Розгорніть папку “Мережеві адаптери” і двічі клацніть по рядку Wireless. У новому вікні перейдіть у вкладку “Додатково” і перевірте, чи є в списку протоколів 802.11ax. Якщо так, то вітаємо: ваш пристрій підтримує Wi-Fi шостого покоління.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: Wi-Fi
  • Останні записи

    Розробники розповіли про унікальні функції та особливості Unreal Engine 6

    За його словами, новинка поєднає в собі потужність традиційного Unreal Engine і простоту редактора Unreal…

    08.10.2024

    Microsoft: Помилка Word видаляє документи при використанні великих літер у розширеннях файлів

    Компанія Microsoft попередила користувачів про критичний баг у Word, який може призвести до видалення документів…

    08.10.2024

    ТОП-4 причини дочекатися новий iPhone SE і не купувати iPhone 15

    Дедалі більше інсайдерів говорять про повернення до ладу лінійки бюджетних смартфонів iPhone SE. Як правило,…

    08.10.2024

    Експерти рекомендують оновлювати смартфон для захисту від злому та підвищення його ефективності

    Технічний експерт розповів про важливість своєчасних оновлень операційних систем на смартфонах. Що ще відомо Багато…

    08.10.2024

    OnePlus 13 отримає функцію магнітної бездротової зарядки

    Під час спілкування з шанувальниками на Weibo, коли йому поставили питання про можливе повернення бамбукових…

    07.10.2024

    Apple планує випустити оновлений AirTag у 2025 році з покращеними функціями

    Apple випустила свій трекер AirTag у квітні 2021 року, і з того часу він не…

    07.10.2024