Wi-Fi 6 і Wi-Fi 6E: що це і навіщо потрібно?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Wi-Fi 6 – останнє покоління бездротової мережі, яке розвивають з 2020 року. Протокол підтримує швидку передачу даних і стабільне підключення великої кількості пристроїв. Але, як із будь-якою новою технологією, є нюанси, які з часом мають вирішитися. Розповідаємо головне про Wi-Fi 6 і шукаємо відповідь на питання: чи варто оновлювати роутер просто зараз?

То що це таке – Wi-Fi 6?

Почнемо здалеку. Wi-Fi – це група протоколів бездротових мереж, яка працює на стандарті IEEE 802.11 і забезпечує передачу даних через радіоефір. Різні покоління протоколів відрізняються пропускною здатністю, дальністю сигналу та іншими параметрами. Кожне нове покоління позначають порядковим номером, і Wi-Fi 6 у 2023 році – найсучасніша бездротова мережа. Вона працює в стандарті 802.11ax і вчетверо перевершує попередню Wi-Fi 5 за пропускною здатністю.

Чим відрізняється Wi-Fi 5 від Wi-Fi 6?

У мережі Wi-Fi 5 є особливість використання ширини каналу 160 МГц: коли вона увімкнена, то фактично існує лише 2 безперервних блоки каналів, які реально можуть бути використані. Чим більше комп’ютерів, смартфонів та інших девайсів під’єднано до Wi-Fi, тим вищим є навантаження на мережу: пристрої починають конфліктувати за сигнал, що може призвести до збоїв. І якщо в стандарті Wi-Fi 5 такі складнощі інтернету речей не рідкість, то в Wi-Fi 6 закладено рішення проблеми. У новому поколінні з’явилася підтримка множинного доступу з ортогональним поділом частотних каналів (OFDMA). Це означає, що основний канал розділяється на “піднесучі” і роздає стабільний сигнал різним групам користувачів. У 802.11ax підтримується одночасне надсилання до восьми багатокористувацьких MIMO-потоків, і кожен потік MU-MIMO (багатокористувацький множинний вхід) може мати власну швидкість передавання пакетів даних.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Крім того, у шостому поколінні стандарту Wi-Fi реалізовано підтримку модуляції QAM 1024, яка допомагає ефективніше передавати інформацію: в один умовний Гц частотного діапазону можна “помістити” більше біт.

З погляду користувача головні відмінності Wi-Fi 5 від Wi-Fi 6 такі: нове покоління забезпечує вищу швидкість завантаження і скачування даних, надійний і швидкий відгук під час гри, а також стабільну трансляцію відео, що особливо важливо для надчітких форматів 4K і 8К.

Wi-Fi 6 vs Wi-Fi 6E: у чому різниця?

Спочатку стандарт IEEE 802.11ax (Wi-Fi 6) був обмежений бездротовими хвилями в діапазонах 2,4 ГГц і 5 ГГц. У них існувало всього три канали, що не перекриваються, у межах яких підключені до мережі пристрої конкурували за пропускну здатність сигналу. Якщо простіше: коли у користувача лагає відео або стрім, це означає, що інша мережа Wi-Fi в радіусі дії забирає сигнал собі і перевантажує доступний канал.

Навесні 2020 року Федеральна комісія зі зв’язку США відкрила для загального використання діапазон 6 ГГц. Здавалося б: перехід із 5 до 6 ГГц незначний, проте кількість доступних ефірних хвиль зросла вчетверо, що стало найбільшим оновленням мережі Wi-Fi з 1989 року. Технології присвоїли порядковий номер Wi-Fi 6Е.

Плюси та мінуси Wi-Fi 6E

Перевага використання мережі Wi-Fi 6E очевидна: висока швидкість передачі даних між пристроями, що підтримують стандарт. Крім того, у нещодавно затвердженому діапазоні 6 ГГц не працюють застарілі девайси, які могли б створювати конкуренцію за пропускну здатність.

З іншого боку, як і у всіх нових, “несталих” технологій, у Wi-Fi 6E є і недолік – він таїться в тому самому діапазоні 6 ГГц. Цей спектр використовує більш короткі довжини хвиль, які чудово підходять для швидкого передавання даних, але зазнають труднощів із подоланням великих відстаней і сильніше схильні до перешкод від фізичних перешкод, наприклад товстих стін будівель. Ймовірно, проблему вирішать за допомогою створення стійких комірчастих мереж з основного маршрутизатора і декількох пристроїв-ретрансляторів. Іншими словами, один роутер розподілятиме сигнал у мережі через кілька передавачів.

Чи варто переходити на Wi-Fi 6E зараз?

Щоб прийняти рішення, варто зважити три фактори:

  1. Маршрутизатори Wi-Fi 6E з’явилися нещодавно, а тому коштують дорожче роутерів попереднього покоління.
  2. Частотний діапазон Wi-Fi 6E в Україні виділено тільки для закритих приміщень, а отже, поки не підходить для використання на відкритому повітрі.
  3. Для підключення до точки доступу мережі Wi-Fi 6 потрібно, щоб і роутер, і пристрій одночасно підтримували цю технологію. Наприклад, серед смартфонів уже багато моделей із підтримкою Wi-Fi 6E, проте з часом сумісних пристроїв стане більше.

Як дізнатися, чи підтримує пристрій Wi-Fi 6?

Єдиний спосіб перевірити, чи підтримують смартфон і роутер технологію Wi-Fi 6, – перевірити специфікації моделей на сайті виробника. А ось із комп’ютером на Windows все простіше: натисніть Win+X і виберіть “Диспетчер пристроїв”. Розгорніть папку “Мережеві адаптери” і двічі клацніть по рядку Wireless. У новому вікні перейдіть у вкладку “Додатково” і перевірте, чи є в списку протоколів 802.11ax. Якщо так, то вітаємо: ваш пристрій підтримує Wi-Fi шостого покоління.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.