Супершвидка зарядка – що це і як працює

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

Хоча на сучасних смартфонах майже завжди встановлюють ємні батареї, їхньої автономності часто не вистачає. Щоб впоратися з тією кількістю завдань, які виконують користувачі, телефонам потрібна частіша зарядка. Скоротити його час допомагає супершвидка або надшвидка зарядка.

Реклама

Що таке супершвидка зарядка?

Наявність швидкої зарядки вже стала буденністю серед сучасних мобільних пристроїв. Її підтримують практично всі популярні моделі. Що стосується супершвидкої зарядки, то її можна вважати новим рівнем розвитку цієї технології. Вона дає змогу значно скоротити час, за який смартфон повністю зарядиться, і при цьому не перевантажує акумулятор.

В основі її роботи лежить підвищення сили струму або вольтажу. Виробники використовують власні напрацювання, тому принцип може відрізнятися на різних моделях. Проте супер швидка зарядка не зможе працювати без кількох обов’язкових складових:

  • Адаптери, що дають змогу смартфону коректно працювати за великих значень напруги та сили струму.
  • Фірмовий зарядний пристрій з підтримкою надшвидкої зарядки. Без нього телефон буде заряджатися як зазвичай, а значить повільно.
  • Контролер живлення, що забезпечує контроль напруги. Надшвидка зарядка працює за особливим принципом: спочатку смартфон заряджається за максимальних значень сили струму та напруги, а потім, приблизно після 70%, ці значення зменшуються. Саме за цією процедурою стежить контролер живлення.
  • Спеціальні протоколи, які впроваджують у роботу смартфона та його ЗП.

Незважаючи на приблизно схожий принцип дії, виробники розробляють власні стандарти швидкої зарядки. У результаті цього вони домагаються різних результатів – якісь моделі заряджаються за 20 хвилин, а на інших смартфонах зарядка займає більше години.

SuperCharge – супер швидка зарядка від Huawei

Huawei представили своє напрацювання під назвою “SuperCharge” у 2018 році на виставці Mobile World Congress. Загалом існує дві варіації цієї технології: на 22,5 Вт (5 В/4,5 А або 4,5 В/5 А) і на 40 Вт (10 В/4 А або 5 В/8 А). Остання з них дає змогу зарядити телефон на 57% за 30 хвилин, а сукупний час зарядки становить трохи більше години.

SuperCharge вирізняється і підвищеною безпекою: система оберігає акумулятор від перегріву, а також автоматично вимикає заряджання в разі дотику до води.

HyperCharge – супер швидка зарядка від Xiaomi

Однією з найшвидших зарядок стала технологія від компанії Xiaomi – HyperCharge. Вона представлена у вигляді дротового і бездротового способу, а на презентації виробник заявив про такі її можливості:

  • Провідна система на 200 Вт дає змогу зарядити смартфон за 8 хвилин.
  • Бездротова HyperCharge на 120 Вт зарядить пристрій всього за 15 хвилин.

І хоча цифри на практиці відрізняються від заявлених, результат залишається досить значним: до 100% смартфон заряджається приблизно за півгодини.

Thunder Charge – ультрашвидка зарядка від Infinix

Анонс одного з найбільш передових рішень у сфері супершвидких зарядок стався влітку 2022 року. Компанія Infinix представила Thunder Charge потужністю 180 Вт, яка здатна зарядити смартфон наполовину всього за 4 хвилини. У розробці використовувалися дві батареї та технологія автоматичного двонаправленого живлення, яка дає змогу заряджати смартфон наполовину всього за 4 хвилини:

  • Знизити тепловиділення.
  • Збільшити термін служби батареї на 2% порівняно зі звичайною подвійною батареєю.

Технологія Thunder Charge має два режими заряджання, один з яких під назвою “Furious” в один дотик активує ультрашвидке заряджання потужністю 180 Вт.

SuperVOOC – надшвидка зарядка від Oppo

Компанія Oppo не зупинилася на одній системі зарядки, а послідовно розробила відразу кілька варіантів технології Super Flash Charge. У 2020 році було представлено SuperVOOC 2.0 потужністю 125 Вт – час повного заряджання смартфона з акумулятором на 4000 мАг становив лише 20 хвилин. І хоча розробка була багатообіцяючою, компанія не допустила її до масового виробництва. Причинами стали неможливість поєднати супершвидку зарядку і великий акумулятор в одному пристрої.

У 2022 році було оголошено про нову версію – SuperVOOC потужністю 150 Вт. З її підтримкою смартфон з батареєю ємністю 4500 мАг може зарядитися в сукупності за 20 хвилин (5 хвилин до 50%, 15 хвилин до 100%). Низький час зарядки став можливим завдяки нітриду галію, який ліг в основу розробки зарядного пристрою, а також завдяки технологіям Battery Health Engine і Smart Battery Health – вони забезпечують довгий термін служби батареї навіть після 1600 циклів зарядки.

Останнім анонсом компанії стала SuperVOOC на 240 Вт, здатна зарядити смартфон всього за 9 хвилин, проте до масового виробництва технологія ще не допущена.

Технологія від Vivo – найшвидша зарядка на 200 Вт

Найшвидшою зарядкою на 2022 рік стала розробка компанії Vivo. Зарядка потужністю 200 Вт здатна зарядити смартфон всього за 11 хвилин, що вже було протестовано на новому пристрої компанії Vivo iQOO 10 Pro. Варто зазначити, що в процесі зарядки телефон нагрівається приблизно до 43 градусів. Хоча це значення входить у межі допустимих і триває всього 11 хвилин, довгостроковий вплив на акумулятор ще не було виявлено, оскільки смартфон надійшов у продаж зовсім недавно.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ