Топ-3 правила для довговічності вашого акумулятора

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

1. Дотримання температурного режиму.

Телефон супроводжує свого власника за найрізноманітніших обставин, тому не завжди виходить враховувати температуру навколишнього середовища. Але цих правил дуже важливо дотримуватися. Апарат має перебувати в прохолодній або кімнатній температурі, не зазнаючи на собі впливу сонячних променів або обігрівальних приладів. Згідно з дослідженням, допустиме використання телефону при температурі від -20°С до +60°C, але зарядка телефону протипоказана при температурі нижче +10°C і вище +45°C. Дотримуючись цих умов, ви проводите профілактику проти виникнення корозії. Якщо вас зацікавив цей момент, рекомендуємо вам також вивчити інформацію про різні типи акумуляторів і нормальну температуру смартфона. Це допоможе більш точно визначати “самопочуття” акумулятора. Навіть якщо витягти акумулятор зі смартфона, він може зношуватися. Наприклад, якщо йому доводиться зберігати високий рівень заряду або він перебуває в неправильних температурних умовах.

Реклама

US Chemical Storage дають такі рекомендації:

– Зарядити акумулятор до 30-50%;
– Помістити пристрій у прохолодне місце.

У компанії SANYO виміряли оптимальну температуру для зберігання акумуляторів типу Li-Ion і ось що вийшло: при температурі +50 акумулятори зберігають свою ємність менше ніж місяць, а діапазон від -20 до +20 градусів дає змогу збільшити термін до року. Тож іноді новий акумулятор може виявитися навіть гіршим за той, яким ви вже користувалися тривалий час.

2. Ні крайнощам (або розрядка до нуля, або зарядка до 100%)

Сам по собі факт розрядки акумулятора не є чимось надприродним, це нормально і навіть безпечно. Добре, якщо у вас є можливість одразу його зарядити, а якщо ні – не критично, оскільки в апараті є пристрої, які контролюють батарею, і їхньої допомоги може вистачити на кілька років. Але крайнощі – дуже навіть небезпечні. Наприклад, якщо пристрій розрядився до 0%, відключився і пролежав певний час без зарядки, то необхідно кілька годин для того, щоб пристрій “повернувся в стрій”. А якщо телефон стоїть на зарядці занадто довго, і позначка 100% зафіксована вже якийсь час тому, то він перегрівається.

Тому візьміть собі за правило підтримувати заряд смартфона в діапазоні від 20 до 80%, залежно від ваших потреб. Сучасні технології (такі як Qualcomm Quick Charge, Pump Express, VOOC, Super mCharge тощо) дають змогу дуже швидко зарядити акумулятор.
Тому, перейшовши на новий пристрій, багато власників смартфонів за звичкою залишають його на зарядці на кілька годин, а робити цього зовсім не слід. Заряд не плюсується і не йде в бонуси, більше 100% технічно неможливо зарядити пристрій. Тому стежте, щоб зарядка не перевищувала 80%. На жаль, навіть у нових технологій, які економлять нам час, є мінуси.

3. Важливо розраховувати сили.

Купуючи смартфон, ви напевно орієнтувалися на виконання ним конкретних завдань. Тому цей пункт може здатися зовсім очевидним, але для ресурсномістких завдань вибирайте смартфон з відповідними характеристиками. А якщо процесор не готовий тягнути виконання ваших завдань, то постраждає, зокрема, й акумулятор.

До речі, про науковість, дана стаття написана, зокрема, і на основі дослідження, яке проводилося в акумуляторній сфері за допомогою штучного інтелекту. Результати показали, що людський обсяг розуміння роботи акумуляторів, їхніх потреб і функціоналу вкрай малий. Було розроблено протокол швидкого заряджання, який дав би змогу збільшити кількість циклів використання акумулятора практично вдвічі! Цікаво, що спочатку багато хто обурювався: “Якщо ви впроваджуєте штучний інтелект у роботу, то вже зробіть що-небудь корисне”, і ось ідеальну формулу знайдено, а виробники кажуть: “Вибачте, але нам це не вигідно”. І з ними не посперечаєшся.

Сподіваємося, що ця стаття внесла деяку ясність у це питання і тепер ви точно знаєте не просто як правильно користуватися зарядним пристроєм, а й чому потрібно робити це саме так, а не інакше.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ