Статті

Чому може гальмувати інтернет на комп’ютері

Share

Коли починає погано працювати інтернет, ми насамперед думаємо “знову цей провайдер винен” і починаємо гарячково шукати телефони постачальника послуг, дзвонити і висловлювати свої претензії. Але, як показує практика, не завжди винен провайдер. Розглянемо 5 найчастіших причин.

Wi-Fi роутер

Якщо ви підключений через бездротовий доступ, то проблема може бути в поганому сигналі Wi-Fi або сильних перешкодах. Трапляються ситуації, коли сам роутер підвисає – у цьому разі його потрібно перезавантажити (достатньо вимкнути і ввімкнути знову). Іноді інтернет через Wi-Fi гальмує в певний період доби – це пов’язано з перешкодами, що виникають. Можливо, вам буде потрібно змінити місце розташування роутера або купити інший пристрій з більш сучасними параметрами.

Гальмує браузер

Браузер може гальмувати з найрізноманітніших причин – від переповнення кешу і роботи розширень, до впливу на нього інших програм. Наприклад, ви відкрили потужний графічний редактор і паралельно працюєте в браузері. У цьому разі, якщо ваше залізо не тягне такі завдання, повільна робота буде цілком собі природною. Бувають і проблеми всередині браузера – раз на декаду бажано його видаляти і встановлювати знову, якщо є проблеми.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Сильне навантаження на мережу

Якщо до вашого роутера під’єднано кілька пристроїв, то, можливо, якийсь пристрій у цей період часу щось завантажує з мережі. Наприклад, великий пакет оновлень. Якщо в налаштуваннях роутера немає або не налаштовані пріоритети на споживання трафіку (QoS), то швидкість у інших споживачів значно знизиться.

Також потрібно переконатися, а раптом хтось ще під’єднався до вашої Wi-Fi мережі і використовує ваше підключення? Зробити це можна в налаштуваннях роутера. Якщо ваш телевізор під’єднаний до мережі і хтось із домашніх зараз дивиться відео з інтернету, не варто дивуватися, що на ПК мережа працюватиме повільніше. Що більше активно працюючих пристроїв під’єднано до маршрутизатора, то менша швидкість буде у вас.

Гальмує сам комп’ютер

Повільна робота ПК загалом впливатиме на кінцеву швидкість інтернету, оскільки в процесах також задіяні ресурси процесора й оперативної пам’яті. Як і в пункті вище, на швидкість може впливати фонове споживання трафіку, наприклад, внаслідок оновлення або завантажень, що працюють на цей момент.

Комп’ютерні віруси можуть використовувати ваш канал інтернету для своїх цілей і створювати велике навантаження. Варто розуміти, інтернет у 2022 році та інтернет у 2010 році – дві різні речі. Сайти стали набагато “важчими” і старому комп’ютеру навіть простий рендеринг веб-сторінки може даватися важко.

Якщо у вас гальмує інтернет, то перше, що варто перевірити – чи всі сайти відкриваються повільно?

Можливо, проблема з якимось конкретним сайтом. У цьому разі винен тільки кінцевий сервер, на якому розташований сайт. У разі, якщо ви перезавантажили роутер, спробували під’єднатися дротом, під’єдналися з різних пристроїв і проблема має місце бути – вже можна дзвонити провайдеру.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
Tags: поради
  • Останні записи

    Чому шахраї телефонують на WhatsApp і Telegram

    Небажані дзвінки від шахраїв отримали новий різновид — тепер зловмисники дзвонять не лише за номером,…

    14.05.2024

    ChatGPT з’явиться на Mac як десктопний додаток

    Сьогодні на презентації весняного оновлення OpenAI компанія оголосила, що ChatGPT скоро стане доступнішим завдяки випуску…

    13.05.2024

    ПриватБанк здивував клієнтів: у банку спростили обмін валют

    Державна фінустанова "ПриватБанк" полегшила процедуру обміну валют для бізнес-клієнтів. Для цього запустили валютну торговельну платформу.…

    13.05.2024

    Чому на флешці не варто довго зберігати важливі файли

    Багато людей роками зберігають файли на USB-флеш-накопичувачах. На перший погляд, цей підхід є абсолютно правильним.…

    13.05.2024

    Sony Xperia 1 VI отримає більший оптичний зум, ніж Samsung Galaxy S24 Ultra

    Поточний флагманський смартфон Sony Xperia 1 V, має телефотокамеру з оптичним зумом від 3,5-кратного до…

    13.05.2024

    Представлений vivo X100 Ultra – флагман з найкращими на ринку камерами

    Компанія vivo провела у Китаї презентацію нової лінійки смартфонів, до якої увійшли моделі X100s, X100s…

    13.05.2024