Чому варто заряджати смартфон тільки від кольорових портів USB або портів із маркуванням SS

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Багато користувачів часто заряджають гаджети від портів USB свого ноутбука або десктопа. Іноді це простіше, адже розетка може бути розташована в незручному місці. А іноді це і зовсім єдиний варіант, наприклад, у поїздці або, якщо всі розетки вже зайняті.

А чи замислювалися ви, від яких портів краще заряджати телефон? На перший погляд здається, що різниці немає ніякої, але все не так просто. По-перше, порти USB є декількох версій, які відрізняються один від одного. По-друге, для заряджання гаджетів на ПК або ноутбуці може бути виділено спеціальний порт.

Згідно зі специфікаціями, порти USB 2.0 видають силу струму всього лише 0,5 ампер. До речі, старіші порти USB 1.1 теж видають лише 0,5 ампер, але зустріти їх зараз досить проблематично. Як би там не було, для зарядки сучасних смартфонів це вже дуже мало. Навіть зарядний пристрій із силою струму в 1 ампер багато моделей смартфонів заряджатиме дуже довго. Наприклад, комплектна зарядка iPhone 11 за годину заряджає смартфон лише на 38%. У той час як потужніший зарядний пристрій на 18 Вт за цей же час дає вже 84%.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Порти USB 3.0 і 3.1 забезпечують вже 0,9 ампер. Це все одно замало, оскільки сучасні смартфони можуть комплектуватися зарядними пристроями на 2 ампера і вище. Проте, такий варіант все одно кращий, ніж USB 2.0, який буде заряджати смартфон ще довше.

Тому якщо є можливість, то заряджати гаджет краще саме через порт USB 3.0 або вище. Крім того, виробниками материнських плат і ноутбуків, наприклад MSI, можуть бути передбачені спеціальні порти, призначені для зарядки. Інакше кажучи, сила струму, яку здатний віддати USB, може бути і вищою. Зазвичай, про такі особливості написано в інструкції. Варто зазначити, що підвищену силу струму можуть давати навіть звичайні USB 2.0. Ба більше, такі спеціальні порти для заряджання, як правило, працюють навіть за вимкненого ноутбука.

Визначити, які порти на вашій материнській платі або ноутбуці не так складно. Найчастіше їх виділяють кольором: синім, червоним, зеленим. Але так роблять не всі виробники. На ноутбуках часто, найімовірніше, на догоду дизайну порти пофарбовані в стандартний чорний колір – дуже легко заплутатися. Але зазвичай швидкісні порти все ж маркуються. Шукайте позначку SS (Super Speed). Виділений для зарядки порт теж повинен мати якісь характерні позначки, наприклад, це може бути значок блискавки або батарейки.

Останнім часом для зарядки все частіше стали використовуватися порти формату USB Type C. Їх можна зустріти вже практично на всіх сучасних пристроях. Детальніше про роз’єми ви можете прочитати в нашому матеріалі “Навіщо в ноутбуці роз’єм USB Type-C”. Такі порти можуть підтримувати технологію Power Delivery, що значно розширює можливості ноутбука щодо живлення. За допомогою порту можна живити як сам ноутбук, так і заряджати від нього інші гаджети за наявності відповідного кабелю.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.