Як обрати смартфон: 7 практичних порад

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Кількість представлених на сучасному ринку смартфонів зашкалює. Вибрати модель, виробника, розібратися в характеристиках, функціях більшості навіть найактивніших користувачів електроніки буває складно. Але незалежно від користувацьких вимог важливо, щоб пристрій був надійним, зручним, з достатньою продуктивністю для швидкої та коректної роботи всіх потрібних додатків.

Характеристики смартфонів: на що звернути увагу

1. Продуктивність

Швидкість, стабільність, здатність одночасно працювати з кількома додатками залежить від параметрів процесора. Провідні виробники – Apple, Samsung, Qualcomm, HiSilicon. Оптимальне рішення – 8-ядерні процесори. Рівень продуктивності залежить від особливостей використання смартфона:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • до 1800 МГц. Такий апарат підійде для людей, які використовують його тільки для перегляду відеофайлів, телефонних дзвінків;
  • до 2500 МГц. Забезпечує комфортну та якісну фото- і відеозйомку – одна з основних вимог більшості покупців;
  • від 3200 МГц. Продуктивність, достатня для роботи з нейромережею, ігровими додатками, швидкої обробки даних.

2. Дисплей

Комфорт використання смартфона багато в чому залежить від діагоналі, а якість зображення на екрані – від роздільної здатності і технології виготовлення дисплея. Оптимальна щільність пікселів становить 400-450 PPI. Пропонуються моделі з матрицями таких типів:

  • TN – бюджетний варіант із кутом огляду до 60°;
  • IPS і OLED – екрани вирізняються високою контрастністю і можливістю нахилу до 180°;
  • AMOLED і Super AMOLED відрізняються від попередніх низьким енергоспоживанням.

Найбільш затребуваними є моделі з діагоналлю 4-6 “, що дають змогу в деталях розглядати зображення. Важлива і частота оновлення екрану, від якої залежить плавність картинки. Демонстрація відеофайлів з дрібними ривками мало кого може порадувати. Щоб цього уникнути, варто вибирати модель, що працює з частотою 120 Гц.

3. Операційна система

Більшість представлених на ринку моделей працюють з використанням операційних систем Android та iOS. Аналіз кожного варіанта допоможе визначитися остаточно у виборі між “яблучною” технікою та апаратами інших марок. Android-пристрої пропонують користувачам такі переваги:

  • регулярно оновлювані додатки та ігри;
  • швидке і коректне одночасне використання декількох додатків;
  • функціональність, відкритість системи.

Серед недоліків варто відзначити швидку втрату заряду батареї. Деякі користувачі відзначають складність інтерфейсу.

Апарати iOS вигідно виділяються такими параметрами:

  • зручний магазин додатків, розважального контенту;
  • коректна робота ПЗ за рахунок суворої орієнтації програм на техніку Apple;
  • економна витрата заряду батареї;
  • високий рівень захищеності.

Але і без недоліків не обходиться. Техніка вирізняється досить високою вартістю. Обмеженість однією маркою істотно звужує можливості вибору моделей. Крім того, пристрої здатні працювати тільки з вбудованою пам’яттю, встановити знімну карту не можна.

4. Акумулятор

Щоб вибрати смартфон з найкращою батареєю, орієнтуватися виключно на ємність не можна. Не менш важливими параметрами стають здатність утримувати заряд, термін служби, безпека експлуатації апаратів. Сучасні моделі комплектуються літій-іонними та літій-полімерними акумуляторами.

Li-ion працює з поступовим саморозрядом, але відрізняється порівняно низькою вартістю і високими показниками ємності. Істотно знизила популярність технології втрата стабільності електроліту при порушенні герметичності батареї або при її експлуатації в умовах екстремальних температур.

Більшою безпекою відрізняються акумулятори Li-poly. Вони працюють з низьким саморозрядом, завдяки чому періодичність підключення до мережі істотно зменшується. Крім того, вони відрізняються порівняно невеликою вагою. Технологія дає змогу виготовляти акумулятори будь-якої форми.

5. Бездротові комунікації

Практично будь-який з представлених на ринку смартфонів забезпечує можливість бездротової передачі даних. Функція реалізується кількома рішеннями:

  • 4G і 5G, але фактично переплачувати за здатність апарата працювати в режимі 5G не має сенсу, якщо не плануються часте використання його за кордоном;
  • Wi-Fi з підтримкою 5 ГГц;
  • Bluetooth версії 5.0 і вище.

Зручність безконтактної оплати за допомогою смартфона гідно оцінили багато користувачів. Для використання такої функції потрібен модуль NFC.

6. Камери

Комплектація, яка дає можливість зйомки з високою якістю контенту незалежно від особливостей сюжету, включає основну, ширококутну камеру і пристрій з оптичним зумом. Але вона зустрічається тільки в смартфонах високої цінової категорії. В апаратів середнього класу теж є кілька камер. Але високу якість зображення, як правило, здатна забезпечити тільки основна.

При купівлі смартфона вибирати апарат, укомплектований камерами з максимальною роздільною здатністю, для отримання якісного зображення не варто. Але є і мінімальний поріг, який дає можливість робити чіткі знімки. Він становить 48 Мп. Не менш важливою є функція стабілізації, щоб не допустити зниження чіткості зображення.

7. Додаткові функції

Багато моделей смартфонів оснащуються захистом від проникнення всередину корпусу вологи і пилу. Окремі пристрої витримують занурення у воду протягом короткого часу. Такі моделі належать до класу IP68 і IP69. Вони особливо затребувані у користувачів, які ведуть активний спосіб життя.

Надійність і безпеку використання біометричних способів захисту гідно оцінили багато хто. Значно простіше використовувати сканер, що розпізнає обличчя або відбитки пальця, ніж вводити багаторазово складні паролі. Злом даних потребує використання складного обладнання, спеціальних знань. Це дає змогу вважати пристрій безпечнішим порівняно з апаратами, захищеними пін-кодом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.