Що потрібно зробити, щоб шахраї більше не телефонували

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Повністю позбутися небажаних дзвінків важко, але є способи, які дають змогу суттєво скоротити їхню кількість. Розповімо, як уберегти себе від дзвінків шахраїв і спамерів.

Не відповідати на дзвінки

Значна частина дзвінків шахраїв – це перевірки номера на активність. Зловмисники “продзвонюють” жертв, наприклад, за допомогою ботів, і перевіряють, чи відповість хтось на виклик. Якщо абонент знімає слухавку і починає розмову, то шахраї позначають номер як “активний”. Після цього на нього і починається наплив небажаних дзвінків.

Щоб уберегти себе від цього, рекомендується спочатку не відповідати на дзвінки з незнайомих номерів. Так шахраї з більшою ймовірністю вирішать, що номером ніхто не користується, а значить і дзвонити на нього безглуздо. А щоб не пропустити важливий дзвінок, наприклад, по роботі, можна увімкнути автовідповідач – на багатьох смартфонах ця опція вбудована, тому доплачувати за неї оператору не доведеться.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Мовчати і кидати слухавку

Якщо проігнорувати дзвінок не вийшло, варто хоча б не починати розмову першим, а почекати, поки це зробить співрозмовник – так ще можна зберегти шанси на визначення номера як “неактивного”. Якщо дзвінок дійсно важливий, це можна буде зрозуміти за словами абонента. Шахраї ж працюють за скриптом і відразу почнуть розігрувати схему, після чого залишається тільки завершити розмову.

Прикинутися “невідповідною” жертвою

Жертва шахраїв має відповідати мінімальним вимогам, необхідним для її “успішного” обману. Вона повинна вести діалог з аферистами, мати грошові кошти і можливість їх перевести на чужий рахунок. Якщо жертва якійсь із цих вимог не відповідає, то й намагатися обдурити її безглуздо.

Як і чим аргументувати це – повністю залежить від фантазії абонента. Наприклад, він може згадати, що не в змозі відправити гроші через стан здоров’я або через місце перебування (лікарні, глухого села тощо). Можна прикинутися іноземцем, через що діалог із шахраями не вдасться вести, а отже, вони втратять інтерес. Деякі абоненти і зовсім повідомляли аферистам, що не користуються банківськими картами.

Підключити голосового асистента для відповіді на дзвінки

Абоненти можуть використовувати ботів, які відповідатимуть на дзвінки замість них, наприклад, телефонний секретар. Спрацьовує голосовий асистент у кількох випадках, які можна налаштувати самостійно:

Якщо телефонують із невідомого номера або дзвінок потенційно небажаний.
Якщо користувач скинув номер або занадто довго не брав слухавку.
Далі голосовий помічник повідомляє співрозмовнику, що абонент не може відповісти на дзвінок і запитує, що йому передати. Дзвінок записується, щоб потім його можна було прослухати або прочитати у вигляді текстової розшифровки.

За численними відгуками абонентів, кількість дзвінків від шахраїв сильно скорочується після того, як на виклики починає відповідати робот – аферисти не прагнуть передзвонювати на такі номери, щоб не витрачати час.

Використовувати фантазію

Деякі абоненти, намагаючись відвадити від себе шахраїв, вигадують такі відповіді, які ставлять телефонних аферистів у глухий кут. Так, деякі люди відповідають на дзвінок, а потім починають видавати дивні звуки або вмикати їх на тлі. Домогтися того, щоб шахраї самі поклали слухавку, можна, якщо представитися якимось державним відділенням, наприклад, прокуратурою. Серед інших варіантів – повторювати одну й ту саму фразу у відповідь на будь-які запитання і пропозиції тих, хто телефонує.

Підігравати шахраям

Окремий спосіб, що дає змогу відлякати шахраїв – грати за їхніми правилами, а в останній момент зриватися з гачка. Якщо в абонента є вільний час і вміння увійти в образ, він може вдавати, що попався на обман і, наприклад, хвилюється за свої гроші та згоден зробити все, що запропонують “співробітники банку”.

Деякі люди навмисно витрачають якомога більше часу шахраїв: повільно “шукають” банківську картку або довго “їдуть” до банкомату. У результаті, коли аферисти вже сподіваються на переказ грошей, абонент розкриває картки і зізнається, що давно розкусив обман. Часто після цього дзвінки на його номер припиняються, бо зловмисники не захочуть ще раз витрачати на цього абонента свій час.

Блокування спам-дзвінків

Будь-які з перерахованих варіантів можуть скоротити кількість небажаних дзвінків, але позбутися їх повністю не вдасться – якщо номер абонента вже потрапив до “злитої” бази даних, то її продаватимуть багаторазово і в інші шахрайські колл-центри. У цьому випадку допоможе тільки блокування небажаних дзвінків різними способами:

  • У налаштуваннях телефону. Абонент може заблокувати дзвінки з невідомих номерів або з номерів певного префікса.
  • Блокування з боку оператора. Мобільні компанії надають послуги з визначення та блокування потенційно небезпечних номерів.
  • Розпізнавання через мобільні визначники. Програми для телефонів також блокують небажані дзвінки, але перевагу варто віддавати перевіреним додаткам.
  • Блокування через сервіси. Деякі визначники існують і у вигляді онлайн-сервісів, наприклад, вбудованих у мобільних браузер, тож абоненту не доведеться нічого завантажувати.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.