Статті

Який функціонал у ноутбуках відходить або вже пішов у минуле

Share

Згадаймо старі добрі ноутбуки. Зовні від сучасних вони відрізняються прямокутною формою і дуже товстим корпусом. Поговоримо про той функціонал, який був у старих лептопах і якого немає або рідко буває в сучасних – технічний прогрес рухається вперед семимильними кроками. Підписуйтесь на мій блог, ставте лайк, а я починаю.

Оптичний привід

На сьогоднішній день моделей лептопів, які містять оптичний привід, дуже мало. Зустрічається DVD-привід у недорогих офісних моделях, а також у невеликій кількості ігрових ноутбуків.

Пройде ще трохи часу, і від оптичного приводу відмовляться – зросли швидкості інтернету, весь контент можна отримувати звідти. Але завжди залишиться можливість купити зовнішній привід, який підключається до ПК через USB. Але ж у лептопах початку століття можна було зустріти привід для гнучких дисків (FDD).

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Інфрачервоний порт

У ноутбуках “нульових” інфрачервоний порт був заміною Bluetooth. За допомогою нього можна було передавати файли між двома ноутбуками (або ПК з відповідним портом) або на телефон. Так, у ті роки у багатьох кнопкових телефонів ІЧ-порт використовували для передавання рингтонів, музики і зображень.

Зараз такий порт не популярний. Хіба тільки в тих сферах, де не можна використовувати радіосигнал і незручне дротове підключення. Інфрачервоний порт можна придбати у вигляді окремого пристрою, який підключається через USB.

Пі-сі-ем-сі-ай-ей

Ранні ноутбуки початку століття містили слот розширення PCMCIA, у який можна було додати карту розширення так, як у звичайний ПК. Пристрої були різноманітні: ТВ-тюнер, Wi-Fi-модуль, dial-up модем і багато інших. У ті часи USB-порту не було, і PCMCIA був часом єдиним варіантом додати щось у комп’ютер. До речі, існує PCMCIA карта, яка містила USB-порти – можна було працювати з дуже старим ноутбуком з USB.

SVGA, PS/2, COM-порт

Виробники відмовляються від порту SVGA для підключення зовнішнього монітора на користь HDMI, Thunderbolt і USB. Плюс останніх у тому, що вони, крім зображення, передають і звук. Після популяризації USB 3.0+ потреба в порті HDMI, мабуть, також відпаде. Буде один стандартний порт на все – USB.

Сюди ж можна додати, що роз’єм PS/2 для підключення клавіатури і миші також у лептопах більше не зустрічається. COM-порт – так само. А роз’єму LPT уже практично не було в ноутбуках середини нульових.

Трекбол

Зараз у моді звичайний тачпад без кнопок, але в ранніх ноутбуках не було сенсорної панелі, а був трекбол – користувачеві потрібно було фізично крутити пальцем колесо, а кнопки розташувалися з боків. Зараз ноутбуки з трекболом пішли в минуле.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    ПриватБанк здивував клієнтів: у банку спростили обмін валют

    Державна фінустанова "ПриватБанк" полегшила процедуру обміну валют для бізнес-клієнтів. Для цього запустили валютну торговельну платформу.…

    13.05.2024

    Чому на флешці не варто довго зберігати важливі файли

    Багато людей роками зберігають файли на USB-флеш-накопичувачах. На перший погляд, цей підхід є абсолютно правильним.…

    13.05.2024

    Sony Xperia 1 VI отримає більший оптичний зум, ніж Samsung Galaxy S24 Ultra

    Поточний флагманський смартфон Sony Xperia 1 V, має телефотокамеру з оптичним зумом від 3,5-кратного до…

    13.05.2024

    Представлений vivo X100 Ultra – флагман з найкращими на ринку камерами

    Компанія vivo провела у Китаї презентацію нової лінійки смартфонів, до якої увійшли моделі X100s, X100s…

    13.05.2024

    Названо найшвидший суперкомп’ютер для штучного інтелекту

    Американський суперкомп'ютер Aurora став найпотужнішим у світі для роботи із завданнями штучного інтелекту. Його продуктивність…

    13.05.2024

    Apple Vision Pro 2 може використовувати більше технологій Samsung і бути дешевшим

    Перша гарнітура змішаної реальності Vision Pro від Apple, можливо, не змогла змінити світ через свою…

    13.05.2024