Який функціонал у ноутбуках відходить або вже пішов у минуле

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Згадаймо старі добрі ноутбуки. Зовні від сучасних вони відрізняються прямокутною формою і дуже товстим корпусом. Поговоримо про той функціонал, який був у старих лептопах і якого немає або рідко буває в сучасних – технічний прогрес рухається вперед семимильними кроками. Підписуйтесь на мій блог, ставте лайк, а я починаю.

Оптичний привід

На сьогоднішній день моделей лептопів, які містять оптичний привід, дуже мало. Зустрічається DVD-привід у недорогих офісних моделях, а також у невеликій кількості ігрових ноутбуків.

Пройде ще трохи часу, і від оптичного приводу відмовляться – зросли швидкості інтернету, весь контент можна отримувати звідти. Але завжди залишиться можливість купити зовнішній привід, який підключається до ПК через USB. Але ж у лептопах початку століття можна було зустріти привід для гнучких дисків (FDD).

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Інфрачервоний порт

У ноутбуках “нульових” інфрачервоний порт був заміною Bluetooth. За допомогою нього можна було передавати файли між двома ноутбуками (або ПК з відповідним портом) або на телефон. Так, у ті роки у багатьох кнопкових телефонів ІЧ-порт використовували для передавання рингтонів, музики і зображень.

Зараз такий порт не популярний. Хіба тільки в тих сферах, де не можна використовувати радіосигнал і незручне дротове підключення. Інфрачервоний порт можна придбати у вигляді окремого пристрою, який підключається через USB.

Пі-сі-ем-сі-ай-ей

Ранні ноутбуки початку століття містили слот розширення PCMCIA, у який можна було додати карту розширення так, як у звичайний ПК. Пристрої були різноманітні: ТВ-тюнер, Wi-Fi-модуль, dial-up модем і багато інших. У ті часи USB-порту не було, і PCMCIA був часом єдиним варіантом додати щось у комп’ютер. До речі, існує PCMCIA карта, яка містила USB-порти – можна було працювати з дуже старим ноутбуком з USB.

SVGA, PS/2, COM-порт

Виробники відмовляються від порту SVGA для підключення зовнішнього монітора на користь HDMI, Thunderbolt і USB. Плюс останніх у тому, що вони, крім зображення, передають і звук. Після популяризації USB 3.0+ потреба в порті HDMI, мабуть, також відпаде. Буде один стандартний порт на все – USB.

Сюди ж можна додати, що роз’єм PS/2 для підключення клавіатури і миші також у лептопах більше не зустрічається. COM-порт – так само. А роз’єму LPT уже практично не було в ноутбуках середини нульових.

Трекбол

Зараз у моді звичайний тачпад без кнопок, але в ранніх ноутбуках не було сенсорної панелі, а був трекбол – користувачеві потрібно було фізично крутити пальцем колесо, а кнопки розташувалися з боків. Зараз ноутбуки з трекболом пішли в минуле.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.