Статті

Для чого потрібен гігабітний інтернет

Share
Час читання: 2 хв.

Більшість провайдерів надає доступ до інтернету з “черговою” швидкістю в 100 Мбіт/сек. Але 100 мегабіт не така вже й велика цифра – дані будуть завантажуватися зі швидкістю 12.5 мегабайт на секунду (100 ділимо на 8).

Але зараз дедалі більше провайдерів пропонують підключитися зі швидкістю 300, 500 і 1000 Мбіт (1 Гбіт). Для чого це потрібно?

Для великої родини. Так, для однієї людини “сотка” буде позаочі, а що якщо у вас 5 осіб і всі активно користуються інтернетом? А якщо дивляться потокове відео в 4K або навіть у 8K? Швидкість ділитиметься на всі пристрої, які під’єднані до вашого роутера;

Ви займаєтеся відеоконтентом або працюєте з дуже великими даними на віддалених серверах. Чекати поки завантажиться, припустимо, 50-ти гігабайтний ролик при 100 мегабітах, в кращому випадку, ви будете близько години, що викликає незручності. Такий самий файл на швидкості в 1 Гбіт завантажиться приблизно за 7 хвилин;

Для гравців або стримерів. Якщо транслювати ігровий процес у хорошій якості та показувати себе, то швидкість потрібна хороша;

Для тих, хто активно користується системами розумного будинку. Наприклад, якщо у вас є відеоспостереження і йде запис на віддалений сервер без швидкісного інтернету буде дуже туго (але все залежить від кількості камер і якості відеопотоку). А ще ж є різні датчики, які передають інформацію в мережу.

Також варто розуміти, що інтернет теж “росте”. Раніше веб-сторінки мали розмір всього в кілька кілобайт, а зараз обсяги доходять до десятків мегабайт. І це не рахуючи споживання відеоконтенту, яке зростає буквально з кожним роком.

Також багато хто користується онлайн кінотеатрами для перегляду відео у високій якості. А коли стануть популярними 8K-телевізори, то без дуже швидкого з’єднання така якість втратить сенс – потрібно буде чекати завантаження контенту.

Тож, швидкості поки що тільки збільшуватимуться. Виробники мережевого обладнання також не стоять на місці – вбудована в материнську плату гігабітна мережева карта вже навіть не дивує, хоча раніше такий пристрій купувався окремо.

Та чого вже казати – навіть Wi-Fi 6, який вийшов у 2019 році, “вміє” розганятися до 11 Гбіт/сек за ідеальних умов. А в 2024 році очікується Wi-Fi 7, якому досягти порога в 30 гігабіт не буде перешкодою.

Чи варто підключатися до гігабітного каналу?

Тут потрібно мислити, виходячи з потреби. Вище я вже описав, які умови можуть стати відправною точкою для підключення до такої мережі. Варто розуміти, що якщо ви підключаєте такий широкий канал, то старий Wi-Fi роутер уже, швидше за все, вам не підійде. Також деякі провайдери підключають гігабітні канали тільки через оптоволоконний кабель, а це вже додаткові витрати.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Android стане більш відкритим, ніж будь-коли раніше

    Корпорацію визнали монополістом серед магазинів додатків для Android-пристроїв і поклали відразу кілька зобов'язань, які набудуть…

    08.10.2024

    ТОП-5 гнучких смартфонів, які варто придбати восени 2024 року

    Серед найкращих моделей сезону вирізняються п'ять пристроїв, які пропонують користувачам унікальний досвід. Хто потрапив у…

    08.10.2024

    Apple Watch попереджають про можливі хвороби ще до появи перших симптомів

    Видання Android Authority повідомляє про те, що користувачі Apple Watch виявили, що їх годинник почав…

    08.10.2024

    Аналітики стверджують, що iPhone 16 ще не готовий до інтеграції ШІ та потребує доопрацювань.

    Едісон Лі, фінансовий аналітик Jefferies, заявив, що очікування інвесторів щодо швидкої появи передових функцій штучного…

    08.10.2024

    Розробники розповіли про унікальні функції та особливості Unreal Engine 6

    За його словами, новинка поєднає в собі потужність традиційного Unreal Engine і простоту редактора Unreal…

    08.10.2024

    Microsoft: Помилка Word видаляє документи при використанні великих літер у розширеннях файлів

    Компанія Microsoft попередила користувачів про критичний баг у Word, який може призвести до видалення документів…

    08.10.2024