Для чого потрібен гігабітний інтернет

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Більшість провайдерів надає доступ до інтернету з “черговою” швидкістю в 100 Мбіт/сек. Але 100 мегабіт не така вже й велика цифра – дані будуть завантажуватися зі швидкістю 12.5 мегабайт на секунду (100 ділимо на 8).

Реклама

Але зараз дедалі більше провайдерів пропонують підключитися зі швидкістю 300, 500 і 1000 Мбіт (1 Гбіт). Для чого це потрібно?

Для великої родини. Так, для однієї людини “сотка” буде позаочі, а що якщо у вас 5 осіб і всі активно користуються інтернетом? А якщо дивляться потокове відео в 4K або навіть у 8K? Швидкість ділитиметься на всі пристрої, які під’єднані до вашого роутера;

Ви займаєтеся відеоконтентом або працюєте з дуже великими даними на віддалених серверах. Чекати поки завантажиться, припустимо, 50-ти гігабайтний ролик при 100 мегабітах, в кращому випадку, ви будете близько години, що викликає незручності. Такий самий файл на швидкості в 1 Гбіт завантажиться приблизно за 7 хвилин;

Для гравців або стримерів. Якщо транслювати ігровий процес у хорошій якості та показувати себе, то швидкість потрібна хороша;

Для тих, хто активно користується системами розумного будинку. Наприклад, якщо у вас є відеоспостереження і йде запис на віддалений сервер без швидкісного інтернету буде дуже туго (але все залежить від кількості камер і якості відеопотоку). А ще ж є різні датчики, які передають інформацію в мережу.

Також варто розуміти, що інтернет теж “росте”. Раніше веб-сторінки мали розмір всього в кілька кілобайт, а зараз обсяги доходять до десятків мегабайт. І це не рахуючи споживання відеоконтенту, яке зростає буквально з кожним роком.

Також багато хто користується онлайн кінотеатрами для перегляду відео у високій якості. А коли стануть популярними 8K-телевізори, то без дуже швидкого з’єднання така якість втратить сенс – потрібно буде чекати завантаження контенту.

Тож, швидкості поки що тільки збільшуватимуться. Виробники мережевого обладнання також не стоять на місці – вбудована в материнську плату гігабітна мережева карта вже навіть не дивує, хоча раніше такий пристрій купувався окремо.

Та чого вже казати – навіть Wi-Fi 6, який вийшов у 2019 році, “вміє” розганятися до 11 Гбіт/сек за ідеальних умов. А в 2024 році очікується Wi-Fi 7, якому досягти порога в 30 гігабіт не буде перешкодою.

Чи варто підключатися до гігабітного каналу?

Тут потрібно мислити, виходячи з потреби. Вище я вже описав, які умови можуть стати відправною точкою для підключення до такої мережі. Варто розуміти, що якщо ви підключаєте такий широкий канал, то старий Wi-Fi роутер уже, швидше за все, вам не підійде. Також деякі провайдери підключають гігабітні канали тільки через оптоволоконний кабель, а це вже додаткові витрати.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ