Статті

Чи купувати новий смартфон. Три запитання, які допоможуть визначитися

Share

Кожен виробник смартфонів, чи то Apple, чи то Samsung, чи то Xiaomi, чи то хтось інший, хоче, щоб ми з вами регулярно купували нові смартфони. Вони бомбардують нас соковитими маркетинговими компаніями, красиво пояснюючи, чому кожна зміна в новій моделі – це справжня революція, без якої далі жити просто не можна.

І нехай новинки здебільшого майже не відрізняються від двох-трьох попередніх поколінь, посил брендів приблизно такий: смартфон, який ви маєте, вже недостатньо гарний, а ось новий має кращу камеру, яскравіший екран і новий супер-швидкий чипсет.

До того ж зараз осінь – пора великих анонсів, коли напередодні новорічних і різдвяних свят виробники намагаються показати якомога більше новинок, щоб ми з вами неодмінно захотіли їх отримати собі “під ялинку”.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Такий стан справ у багатьох провокує щорічну дилему: а чи не настав дійсно час для апгрейду?

А що може бути не так?

Усі ми знаємо, що через кілька років (або навіть місяців) наш смартфон працює вже не так добре, як раніше. Ймовірно, він уже мляво “перетравлює” сучасний софт, гальмує, не отримує оновлень ПЗ, або починають виходити з ладу якісь компоненти. У якийсь момент купівля нового апарата справді стає актуальною, наприклад, якщо вартість заміни будь-якої деталі надто висока, або зі смартфоном уже в принципі нічого не можна зробити.

Але якщо говорити про відносно свіжі апарати віком у рік-два, то найчастіше апгрейд буде не настільки раціональним, зокрема тому, що деякі речі, які можуть нас засмучувати або дратувати, досить легко виправити.

Так чи інакше, купівля нового смартфона – це особиста справа кожного, але ми допоможемо вам поставити самим собі три конкретних запитання, які допоможуть визначитися – оновлюватися чи ні. Ось вони!

Я незадоволений своїм смартфоном? Якщо так, то чому?

Насамперед варто об’єктивно оцінити свою задоволеність поточним пристроєм і визначити конкретний список претензій, якщо вони є.

До списку найпоширеніших нарікань входять:

  • Значно впала автономність – якщо новий апарат стабільно тримав заряд протягом дня, але через деякий час почав “вимагати” розетку до настання вечора.
  • Зниження продуктивності – якщо пристрій почав гальмувати і тупити там, де раніше працював без нарікань.
  • Брак пам’яті – якщо смартфон став час від часу видавати повідомлення про те, що вільне місце закінчується.
  • Кожну з цих проблем можна спробувати вирішити без кардинальних вкладень у ремонт або в новий пристрій.

Проблема з автономністю вирішується банально – заміною батарейки. Так, сучасні смартфони не дають змоги зробити це самостійно, проте вам радо допоможуть у сервісних центрах. Від себе можу порекомендувати звертатися тільки до авторизованих партнерів, список яких завжди можна знайти на офіційному сайті виробника. Річ у тім, що тільки офіційний сервіс може гарантувати, що встановить оригінальний і якісний акумулятор, з яким смартфон житиме стільки ж, скільки жив одразу після купівлі. У кустарних же сервісах можуть поставити все, що завгодно, і немає жодних гарантій, що автономність з неоригінальною батарейкою повернеться до початкового значення. А навіть якщо і повернеться, то не факт, що це надовго.

Звичайно, в “офіціалів” це коштуватиме дорожче, а у випадку зі смартфонами Apple навіть у кілька разів. Але це якраз той випадок, коли скупий платить двічі. Краще поставити оригінальний акумулятор і забути про нього на кілька років, ніж здавати смартфон у сервіс мало не кожні півроку. І так, акумулятор – це витратний матеріал, це варто мати на увазі, якщо не звикли міняти смартфон щороку.

Проблеми з продуктивністю можуть бути зумовлені двома причинами. Перша з них – це теж акумулятор, оскільки деякі смартфони, наприклад, iPhone автоматично знижують частоти процесора при падінні ресурсу батарейки. Це дає змогу апарату залишатися більш-менш автономним, але при цьому менш спритним. Вихід – поміняти акумулятор.

У випадку з Android-пристроями причина може критися в утворенні з часом великої кількості системного мотлоху, який висить в оперативній і вбудованій пам’яті та змушує пристрій “тупити”. Повернути до нормального життя пристрій можна за допомогою повного скидання з попереднім бекапом всіх важливих даних і подальшого їх відновлення. Так, процес трудомісткий, але безкоштовний, на відміну від купівлі нового смартфона. Тим більше, що з новим апаратом доведеться робити те ж саме.

Проблему з нестачею пам’яті теж легко вирішити, варто лише взяти себе в руки та видалити з пристрою непотрібні додатки і файли, а частину фото і відео завантажити в якесь хмарне сховище або зберегти на комп’ютері. На власному досвіді можу запевнити, що планове чищення раз на півроку-рік часто дає змогу комфортно жити навіть з 32-64 ГБ вбудованої пам’яті, не кажучи вже про апарати з накопичувачами 128 ГБ і більше.

Якщо ж ваша незадоволеність пристроєм пов’язана з якістю фото або відеозйомки, то для початку варто спробувати сторонні застосунки. У випадку з Android можна підшукати і встановити який-небудь мод Google Камери, в якому активовані ексклюзивні фішки зі смартфонів Pixel на кшталт HDR+ або нічного режиму. Мені, наприклад, на Xiaomi Mi Note 10 так вдалося значно прокачати фото-можливості, незважаючи на те, що навіть за замовчуванням апарат знімає досить непогано.

У випадку з iPhone можна спробувати такі додатки, як Halide, Pro Camera, ProCam 8, Focos, Slow Shutter Cam. Звісно, доведеться розібратися з різноманітними налаштуваннями і перемикачами, але за бажання навіть на відносно старий апарат можна навчитися робити приголомшливі знімки, комбінуючи можливості тих чи інших сторонніх додатків.

У тому разі, коли смартфон починає відверто барахлити, наприклад, дають збої мікрофон або динамік, апарат починає втрачати прийом або є тріщини на дисплеї, то є сенс звернутися до авторизованого сервісу. Цілком імовірно, що розв’язати проблему вдасться малою кров’ю: або за гарантією, яка згідно із ЗоЗПП діє 2 роки з моменту купівлі, або за кілька тисяч гривень. Якщо ж вартість ремонту перевищуватиме половину вартості нового пристрою, то, звісно, є сенс подумати про купівлю чогось нового.

Чи приходять на мій смартфон оновлення ПЗ?

Отримувати нові версії ПЗ завжди приємно, особливо коли це не тільки патчі безпеки і виправлення дрібних багів, а прямо повноцінні оновлення систем з горою нових функцій і фішок. У цьому плані, звичайно, Apple попереду планети всієї.

Днями вийшла iOS 15, яка принесла більшість нововведень не тільки на актуальні iPhone 12 і iPhone 11, а й навіть на iPhone 6S, що вийшов у 2015 році. Тільки вдумайтеся: 6 мажорних оновлень ОС протягом 6 років!

У Android з оновленнями все набагато гірше. Добре, якщо пристрій отримає хоча б одну нову версію Android, а якщо цілих дві, то просто чудово. А далі ще рік-два патчів безпеки і все, до побачення.

Але так чи інакше, якщо ваш смартфон все ще отримує оновлення системи, то купувати новий скоріше за все рано. Тим паче, що кожен мажорний апдейт приносить більше функцій і можливостей, і у вас у руках опиняється нехай і звичний, але певною мірою все ж більш свіжий пристрій. Якісь нові враження вже точно отримаєте.

Якщо у вас Android-смартфон, який продовжує отримувати лише оновлення безпеки – теж непогано, і якийсь час ще з ним походити можна.

А ось якщо і ті, і інші оновлення для апарату вже не виходять, то час вивчити новинки і розглянути варіанти. Купівля нового смартфона в цьому випадку набуває певного і раціонального сенсу. Тим більше, якщо дозволяють фінанси.

Як новий смартфон змінить моє життя?

Це останнє запитання, яке допоможе прийняти правильне рішення. Наприклад, якщо у вас незабаром з’явиться дитина, то є сенс взяти щось із гарною камерою і великим об’ємом пам’яті, щоб не упустити важливі моменти перших місяців і років її життя. Щоб вона із задоволенням дивилася на себе через кілька років, важливо робити хороші знімки і знімати відео мінімум у 4K.

Інший випадок – якщо новинка дасть змогу бути продуктивнішим і мобільнішим, створювати більше контенту або закривати якісь нові завдання, для яких раніше був потрібен ноутбук або комп’ютер. Наприклад, якщо це буде смартфон з великим дисплеєм або взагалі щось на кшталт Samsung Galaxy Z Fold, що замінює собою і смартфон, і планшет.

У кожного з нас можуть бути свої сценарії використання, і якщо новий апарат точно дасть змогу змінити життя на краще і, можливо, навіть окупить себе професійною діяльністю за пару-трійку місяців, то його купівля безумовно матиме сенс.

При цьому, якщо ви використовуєте смартфон для базових завдань на кшталт дзвінків, комунікації в Мережі, соцмереж, веб-серфінгу, музики і серіалів у метро, то оновлення може і не мати великого сенсу. Головне, бути чесним із самим собою під час відповіді на всі поставлені вище запитання.

І остання порада – не треба міняти те, що працює відмінно, лише тому, що є якась нова, ще більш “блискуча” версія. Найчастіше краще витратити 30-50-100 тисяч гривень на подорож, нові враження або вкласти їх у навчання чогось нового, ніж купити нову “залізяку”, яка всього на 15% продуктивніша за поточну. Чи не так?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Штучний інтелект може обманювати, блефувати та прикидатися людьми

    Вчені з Массачусетського технологічного інституту виявили безліч випадків, коли системи штучного інтелекту обманювали людей. Відповідне…

    20.05.2024

    Стало відомо коли Apple випустить нову смарт-мітку AirTag 

    Трекер предметів AirTag наступного покоління від Apple може бути випущений у середині 2025 року. Про…

    20.05.2024

    Відомий інсайдер розповів про функції штучного інтелекту в iOS 18

    В останньому випуску свого розсилки Марк Гурман детальніше розповів про те, чого варто очікувати від…

    20.05.2024

    Xiaomi 15 потрапить на глобальний ринок, але є нюанс

    Хоча до запуску серії Xiaomi 15 залишилося ще півроку, інформація про ці пристрої вже з'явилася…

    19.05.2024

    Експерти назвали речі, які не можна тримати поряд зі смартфоном

    Є кілька речей, які в жодному разі не можна тримати поряд із мобільником. І все…

    19.05.2024

    Новий iPhone 16 отримає ​​два нових кольори

    Аналітик Apple Мінг-Чі Куо сьогодні розповів про свої очікування щодо колірних рішень лінійки iPhone 16.…

    19.05.2024