Яскравість, роздільна здатність, частота та інші характеристики дисплеїв, які має знати кожен

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Дисплей, мабуть, один з головних поряд з процесором компонентів будь-якого пристрою, чи то смартфон, чи то телевізор. Характеристики будь-якого екрана поєднують у собі кілька показників, і на перший погляд може здатися, що специфікації екранів настільки заплутані, що розібратися в них під силу тільки технічним фахівцям. Але насправді це не так. Ми вирішили допомогти читачам самостійно розбиратися в характеристиках дисплеїв, тим паче, що ця навичка завжди стане в пригоді під час купівлі нового пристрою.

Для початку потрібно сказати, що вибір нового пристрою з дисплеєм ще ніколи не був настільки заплутаним, як зараз. Серед безлічі стандартів і специфікацій часом важко з упевненістю сказати, який дисплей має найкращі характеристики. Навіть екрани одного і того ж виробника можуть мати абсолютно різні характеристики.

Роздільна здатність

Роздільна здатність, безумовно, найважливіша характеристика будь-якого дисплея на сьогоднішній день. Якщо відкинути всі маркетингові терміни і говорити простою мовою, то роздільна здатність це просто кількість пікселів у горизонтальному і вертикальному вимірі. Наприклад, роздільна здатність 1920х1080 пікселів або, як звикли називати Full HD, означає, що дисплей завширшки має 1920 пікселів, а заввишки – 1080 пікселів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Загалом, що вища роздільна здатність екрана, то чіткішу картинку він здатен забезпечити, хоча для кожної категорії пристроїв ідеальна роздільна здатність відрізнятиметься. Наприклад, для телевізора вища роздільна здатність куди важливіша, ніж для смартфона або навіть ноутбука.

Зараз новим стандартом з точки зору роздільної здатності для телевізорів стали 4K-панелі або 3840х2160 пікселів. Часто таку роздільну здатність також називають UHD або 2160p.

З іншого боку, серед смартфонів немає таких чітких стандартів. Так, є невеликий відсоток пристроїв із 4K-дисплеями, як, наприклад, Sony Xperia 1. Інші флагманські пристрої на кшталт Samsung Galaxy S22 Ultra і OnePlus 10 Pro, обладнані екранами з роздільною здатністю 1440p. А ось переважна більшість пристроїв вартістю менше 50 тис. Гривень задовольняються панелями з роздільною здатністю 1080p.

Тут потрібно сказати, що у екранів для портативних пристроїв з більш низькою роздільною здатністю є дві переваги. Річ у тім, що такі екрани потребують менше обчислювальної потужності і, як наслідок, є більш енергоефективними. При цьому звичайний користувач навряд чи помітить велику різницю в чіткості картинки на екранах з роздільною здатністю Full HD до 4K, якщо йдеться про 6-дюймовий екран смартфона.

Що ж стосується ноутбуків і комп’ютерних моніторів, то більшість із них сьогодні мають роздільну здатність 1080p. Одна з причин цього явища криється в тому, що такі панелі відносно дешевші, ніж аналогічні дисплеї з вищою роздільною здатністю. Але, що більш важливо, для дисплеїв з високою роздільною здатністю потрібне більш потужне і, як наслідок, більш дороге супутнє обладнання, зокрема, відеокарта.

Так яка ж роздільна здатність є ідеальною на сьогоднішній день? Якщо говорити про портативні пристрої, такі як смартфони та ноутбуки, то буде достатньо 1080p або 1440p. А ось у випадку з великими екранами, наприклад, дисплеями телевізорів, то тут базовою вимогою може стати 4K.

Співвідношення сторін

Це ще одна характеристика, що передає фізичні розміри дисплея. Однак замість точного вимірювання, як у випадку з діагоналлю і роздільною здатністю, цей показник відображає співвідношення ширини і висоти дисплея.

Співвідношення сторін 1 до 1 означає, що такий екран має однакові за довжиною сторони, тобто це буде квадрат, але найпоширеніше на сьогоднішній день співвідношення сторін – це 16 до 9 або прямокутник.

На відміну від багатьох інших характеристик, співвідношення сторін не обов’язково відображає перевагу дисплеїв. Скоріше цей показник зводиться до особистих уподобань і все залежить від того, для чого ви плануєте використовувати дисплей, оскільки різні типи контенту краще підходять для певного співвідношення сторін. Наприклад, майже всі фільми знімаються у форматі 2,39:1, що близько до популярної ультраширокої роздільної здатності 21 до 9. З іншого боку, велика частина потокового контенту створюється у форматі 16:9 відповідно до співвідношення сторін більшості телевізорів.

Серед ноутбуків і планшетів останнім часом набирають популярність екрани зі співвідношенням сторін 16:10 або 3:2, що пропонують більше площі по вертикалі порівняно з класичними дисплеями 16:9, а значить, на екрані може поміститися більше тексту або контенту без прокрутки, щоправда, жертвуючи при цьому горизонтальним простором.

Більшість телевізорів донині мають класичне співвідношення сторін 16:9, а дисплеї смартфонів, з іншого боку, пропонують трохи більше різноманітності, наприклад, нерідко зустрінеш на ринку смартфони з дисплеями зі співвідношенням сторін 21 до 9 або 18 до 9.

Кут огляду

Від цього параметра безпосередньо залежить те, наскільки вам комфортно буде дивитися на екран під кутом, а не по центру. Низький або вузький кут огляду означає, що просто рухаючи головою вліво або вправо під час погляду на екран, ви “втратите” деяку яскравість і чіткість передачі кольору. Так само на якість картинки впливає розміщення екрана нижче або вище рівня очей.

Дисплеї типу IPS LCD і OLED, як правило, мають найширші кути огляду (здебільшого вони наближаються до 180 градусів), тоді як панелі типу VA і TN, як правило, мають нижчі кути огляду.

Яскравість

Цей показник, як можна зрозуміти з назви, відображає яскравість або максимальну кількість світла, яку здатен вивести дисплей. Більш висока яскравість робить контент на екрані більш помітним і барвистим, а також покращує видимість в умовах яскравого освітлення. Візьмемо, наприклад, смартфони, дисплеї яких за останні роки стали помітно яскравішими, але ж лише 10-15 років тому екрани багатьох мобільних пристроїв були практично непридатні для використання на вулиці під сонячними променями.

Яскравість вимірюється в канделах на квадратний метр або нітах. Деякі топові смартфони на кшталт Samsung Galaxy S22 можуть похвалитися піковою яскравістю понад 1000 ніт, тоді як інші пристрої, наприклад, недорогі ноутбуки, мають яскравість не більше 250-300 ніт. Більшість високоякісних дисплеїв мають яскравість у районі 1000 ніт. Це майже сліпуча яскравість у темряві, але настільки необхідна при використанні під прямими сонячними променями.
Втім, варто зазначити, що існує два типи яскравості – пікова і типова. І найчастіше виробники озвучують саме пікову яскравість, тобто максимальний показник. Водночас розумний рівень базової яскравості становить від 350 до 400 ніт, що гарантує, що пристрій з таким екраном буде комфортно використовувати в умовах яскравого освітлення.

Контрастність

Що ж стосується контрастності, то це різниця між найяскравішою і найтемнішою областями екрана. Іншими словами, це співвідношення між найяскравішим білим кольором і найтемнішим чорним. Середній коефіцієнт контрастності на сьогодні варіюється від 500:1 до 1500:1. Це означає, що біла область таких дисплеїв у 500 або 1500 разів яскравіша, ніж його чорна частина. І що вищий коефіцієнт контрастності, то більша глибина кольору. Низький коефіцієнт контрастності також впливає на нашу здатність сприймати глибину і деталізацію, через що зображення можуть здаватися розмитими або плоскими. Низький коефіцієнт контрастності особливо помітний під час використання пристрою в темній кімнаті, де весь екран світитиметься, навіть якщо зображення повинно виглядати в основному чорним.

Колірна гама

Ця характеристика відображає те, яку частину видимого колірного спектра здатний показати обраний екран. По суті, це колірна палітра дисплея. І природно, що вищим є охоплення колірної гами, то якіснішу та реалістичнішу картинку здатен показати обраний дисплей. Цікаво, що для телевізорів стандартна колірна гамма – це Rec.709 і охоплює вона лише 25% кольорів, які здатні бачити наші очі. Утім, широке охоплення колірної гами більше важливе для професіоналів на кшталт фотографів і дизайнерів, ніж для пересічного користувача.

Частота оновлення

Цей показник відображає кількість разів, яку дисплей оновлюється щосекунди. Частота оновлення екранів вимірюється в герцах. Більшість представлених на сьогоднішній день на ринку дисплеїв мають стандартну частоту оновлення на рівні 60 Гц, тобто це означає, що вони оновлюються 60 разів на секунду.

Частота оновлення має велике значення, адже чим швидше оновлюється картинка на екрані, тим плавнішу анімацію ви побачите. Вища частота оновлення дає відчуття плавності, особливо під час взаємодії з дисплеєм, наприклад, переміщення курсору миші на екрані матимуть більш плавний вигляд на моніторі з частотою 120 Гц, ніж на 60-герцевому екрані. Те ж саме стосується сенсорних екранів, де дисплей буде більш чуйним з більш високою частотою оновлення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.