Apple vs Samsung: Який телефон купити Samsung чи Apple

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чи то перший смартфон, чи то просто зміна пристрою, для багатьох користувачів до шорт-листа входять, перш за все, два постачальники: Apple або Samsung. Ми покажемо вам, чим відрізняються iPhone і смартфони Samsung, і поставимо вас віч-на-віч у “протистоянні Apple і Samsung”. Samsung” основні аргументи проти.

Донині Apple iPhone, як і раніше, уособлює чудову якість і стильний дизайн, але за порівняно високими цінами. Samsung, з іншого боку, пропонує смартфони у всіх цінових регіонах, доводячи, що хороша якість не обов’язково має бути дорогою.

В обох виробників ви отримуєте пристрої середнього класу, аж до флагманів високого класу, які перевершують один одного інноваційними технологіями і безліччю функцій. Samsung також пропонує бюджетні моделі. Наприклад, iPhone 13 і Galaxy S22 – чудові топові смартфони, у яких є різні сильні та слабкі сторони. Але ми не хочемо пропонувати вам тут тільки Galaxy S22 проти iPhone 13, а хочемо дати вам загальний огляд.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Що простіше у використанні: Apple чи Samsung?

Операційна система, ймовірно, стане одним із ключових факторів покупки для багатьох користувачів. Якщо ви, нічого не можете зробити з iOS, ви, ймовірно, не збираєтеся купувати iPhone. З іншого боку, якщо ви знайомі з Android, вибір, швидше за все, буде зроблено на Apple iPhone. А саме, дві операційні системи досить сильно розрізняються за тим, як вони працюють, та іншими факторами.

По суті, і Apple, і Samsung пропонують елементи управління жестами на новіших моделях. Означає: ви проводите пальцем по екрану, щоб переміщатися по інтерфейсу. Якщо ви проведете пальцем вгору від нижньої межі посередині, і смартфони Samsung, і iPhone повернуться на робочий стіл. Крім того, є жести “назад”, “Огляд програми” і деякі інші. Варіанти цього елемента управління для iOS та Android доволі легкі – як тільки ви до них звикнете.

Фізична кнопка Home не існує в Samsung уже багато років. Однак як альтернатива жестам змахування ви маєте на вибір три екранні кнопки (кнопка “Додому”, “Назад” і “Огляд додатка”), які, можливо, ви вже знаєте за моделями Android від інших виробників. З іншого боку, у флагманів Apple немає альтернативи. Тільки якщо ви виберете одну з більш доступних моделей з кнопкою Home під дисплеєм – наприклад, iPhone SE 2022 року випуску, яка тут, в огляді, показує, на що вона здатна.

Розблокування: розпізнавання облич чи датчик відбитків пальців?

Apple і Samsung йдуть абсолютно різними шляхами в питанні безпеки. Поточні моделі Samsung покладаються на датчик відбитків пальців на дисплеї. Ви кладете палець на певну ділянку екрана, тим самим розблоковуючи смартфон. Цікава перевага: сенсору не потрібно окремого місця на передній панелі, він просто вбудований у дисплей, тому залишається більше місця для збільшення площі екрана.

З іншого боку, на iPhone вас чекає Face ID. 3D-розпізнавання облич, яке має бути навіть безпечнішим, ніж класичний відбиток пальця. Apple представила їх з iPhone X. Усі поточні моделі, крім iPhone SE 2022 року випуску, роблять ставку на цю технологію. Із заводу Face ID уже активується, коли ви піднімаєте смартфон. Практично: як правило, ваш iPhone уже розблоковано, щойно ви піднесете його до обличчя.

У Samsung також є функція розпізнавання облич. З її допомогою, як і з Face ID, ви можете розблокувати смартфон, піднявши мобільний телефон і піднісши його до обличчя. Однак це всього лише 2D-виявлення, яке, принаймні, на думку Apple, забезпечує меншу безпеку. Але швидке розблокування робить усе можливе.

Згідно з нашим практичним досвідом, Face ID, або розпізнавання облич, зручніший, ніж датчик відбитків пальців. Останній, наприклад, час від часу завдає вам неприємностей, якщо ваші руки брудні, вологі або занадто сухі. Але і Face ID не обходиться без недоліків: наприклад, якщо ви носите маску через пандемію, мобільний телефон не впізнає вас, якщо ви не користуєтесь Apple Watch і не встановили iOS 14.5 або новіше. Тут ми розповімо вам, як розблокувати iPhone 13 за допомогою маски. Як альтернативу вам доведеться ввести свій код класичним способом.

iOS: універсальне апаратне та програмне забезпечення

Apple створила систему з iOS, яка оптимально взаємодіє з обладнанням iPhone. Таким чином, ви отримуєте ідеально налаштовану і закриту систему, яка значною мірою працює без збоїв і втілює в собі естетичне кредо Apple. Крім того, середня якість сторонніх додатків вища, ніж у лінійці Android, оскільки Apple дотримується особливо суворих правил щодо якості. Крім того, компанія поставляє оновлення навіть на дуже старі пристрої. Незважаючи на те, що Samsung надолужила згаяне в цьому відношенні, iPhone, як і раніше, отримує оновлення програмного забезпечення значно довше, ніж раніше.

Але є і зворотний бік медалі: закрита операційна система не всім подобається. Можливості налаштування більш обмежені, ніж у Android. Крім того, вибір програмного забезпечення в Apple App Store трохи менший, ніж у Google Play Store, оскільки Apple проводить ретельнішу перевірку і вимагає вищих стандартів безпеки. Деяке невдоволення останнім часом можна було почути в основному від геймерів Fortnite після того, як Apple видалила популярну гру з магазину, оскільки постачальник програмного забезпечення Epic Games порушив правила магазину.

Android: більш відкритий і гнучкий

На відміну від iOS, Android від Google відрізняється. Тут ви знайдете відкриту операційну систему, яку виробники та користувачі мобільних телефонів можуть практично на власний розсуд налаштовувати відповідно до своїх бажань. Таким чином, операційна система Google працює на смартфонах вартістю до 150 євро, а на моделях вищого класу – за 1000 євро. Налаштована версія Samsung називається One UI. Сторонні постачальники також отримують більше можливостей у Google Play Store. Результатом є збільшення кількості безкоштовних додатків

Але така відкрита система також несе в собі загрозу вразливостей. Застосунки, доступні в магазині, менш ретельно контролюються, що збільшує небезпеку шкідливих програм і ймовірність помилок. Оскільки Android доступний як відкрита система для багатьох виробників смартфонів, операційна система, залежно від моделі, не так добре поєднується з обладнанням, як iOS з iPhone. У цьому разі страждає не тільки продуктивність, а й енергоефективність – і, отже, час автономної роботи.

Apple проти Samsung: Як йдуть справи з дизайном?

Смартфон Apple можна впізнати за дизайном, принаймні, з iPhone X, але також і з iPhone 13. Проте, Samsung також забезпечила ефект впізнаваності Galaxy S22 5G з модулем камери. Тож у 2022 році ви можете обирати між двома модними і різними корпусами.

Apple пропонує ще одне якісне оновлення більш дорогих моделей: рама з нержавіючої сталі доступна тільки на iPhone 13 Pro Max. Усі моделі також мають виїмку на дисплеї (“виїмку”), що викликає розбіжності. Починаючи з iPhone X, Apple зробила ставку на цю функцію.

Samsung, з іншого боку, відмовляється від насічки, вважаючи за краще робити ставку на дірочку, яка майже повністю закриває селфі-камеру і дає більше місця на екрані. Шанувальники лінійки смартфонів вже сподіваються на майбутню камеру під дисплеєм, тобто об’єктив, який встановлюється під екраном і, таким чином, повністю невидимий.

На практиці ми розповімо вам: до обох типів вирізу дисплея ви швидко звикаєте. Через короткий час ви навіть не помітите дірочку або виїмку. Проте, саме тут Samsung виходить на перше місце, оскільки маленький отвір для камери просто набагато тонший, ніж широка смуга Apple.

Камера: космічний зум чи найкраща оптимізація програмного забезпечення?

Samsung і Apple також мають різні пріоритети щодо вбудованих камер. У той час як Apple менше заробляє на великій кількості мегапікселів і більше покладається на великі об’єктиви та програмне забезпечення, Samsung намагається перевершити їх ще й вражаючими характеристиками.

Наприклад, Galaxy S22 Ultra 5G оснащений 108-мегапіксельною камерою. І в ньому є такі функції, як 100-кратний космічний зум. З його допомогою ви можете робити наполовину деталізовані знімки Місяця. Хороший приклад того, як далеко Samsung вже просунулася в розробці програмного забезпечення для камер.

Samsung також використовує всі можливості інших камер: телеоб’єктиви на 10 МП для потрійних камер Galaxy S22 і S22+, а також чотири об’єктиви з роздільною здатністю до 108 МП для S21 Ultra. Для цього є оптичний зум, а також безліч різних налаштувань фільтрів для ваших фотографій.

При порівнянні смартфонів поточного покоління відмінності швидко стають очевидними: так, цифри на iPhone 13 виглядають менш вражаюче, ніж на Samsung. На iPhone 13 і iPhone 13 mini встановлена тільки подвійна камера з роздільною здатністю 12 МП. Моделі Pro оснащені потрійною камерою з роздільною здатністю 12 МП на об’єктив. Звучить як мало? Ні: сильні сторони Apple полягають в її вбудованих датчиках і лінзах.

Крім того, обидва виробники роблять ставку на програмне забезпечення, яке робить фотографії кращими при слабкому освітленні. Нічний режим робить темряву майже денною. Крім того, портретний режим без проблем розпізнає більшість контурів. Зображення з ефектом боке нагадують результати, отримані з дзеркальних фотокамер. І телефони Samsung, і iPhone пропонують тут різні форми ефекту. Тут ви можете вносити зміни навіть після того, як зробите знімок, і налаштовувати їх на свій розсуд.

Продуктивність: без компромісів

Наприклад, те, що iPhone 13 (на тест) є таким самим монстром продуктивності, як Samsung Galaxy S22, повинно бути самоочевидним з погляду виробників і ціни. Сама Apple говорить про новий чипсет A15 як про найпотужніший процесор, коли-небудь встановлений в iPhone. А Samsung Exynos 2200 зміг набрати ще більш високі бали в перших тестах продуктивності. Тож не бійтеся, що ваша улюблена гра вийде з ладу, тож вам не потрібно турбуватися ні про того, ні про іншого виробника.

Але що стосується вбудованої оперативної пам’яті, Samsung виходить на перше місце. Принаймні, в тому, що стосується прозорості. Galaxy S22 і Galaxy S22+ мають по 8 ГБ оперативної пам’яті, а S21 Ultra навіть має максимум 12 ГБ вбудованої пам’яті. Сама Apple зберігає мовчання про вбудовану оперативну пам’ять в iPhone 13, тому тут ідеться про різні джерела: 4 ГБ для iPhone 13 і відгалуження mini та 6 ГБ оперативної пам’яті відповідно для моделей Pro.

Але від цього не варто очікувати зниження продуктивності iPhone. Хоча збільшення об’єму оперативної пам’яті – це дуже добре, оскільки додатки для iOS краще адаптовані до обладнання та вбудованого чипу, вони більш економічні щодо оперативної пам’яті.

Те ж саме і з акумулятором. На папері здається, що iPhone 13 має меншу ємність, ніж моделі Samsung. Але за рахунок ефективної роботи виконується менше обчислювальної роботи. Це позитивно позначається на часі автономної роботи і споживанні в режимі очікування.

Більшість смартфонів, що змінюють один одного, схожі один на одного – зрештою, виробники зазвичай випускають щонайменше один новий пристрій щороку. Проте, Samsung все частіше демонструє, що компанії не чужі креативні ідеї. Представивши два складні пристрої Galaxy Z Fold3 5G і Galaxy Z Flip3 5G, південнокорейський виробник випустив два складних смартфони.

Apple, з іншого боку, чисто візуально повернулася до свого коріння. iPhone 13, хоча і має шикарний вигляд, практично нічим не відрізняється від своїх старших братів і сестер, таких як iPhone 12. Це не нововведення.

Підсумки: купити iPhone або Samsung?

Однозначної відповіді на питання “Що краще: Apple або Samsung?” у нас немає для вас. Тому що це справа смаку. Ось де два найкращі виробники смартфонів конкурують один з одним. В обох є свої сильні та слабкі сторони, про що свідчить порівняння смартфонів.

Але тепер, якщо немає чіткої відповіді, до чого вам це зіставлення? Дуже просто: аргументи, які допоможуть вам ухвалити рішення про перехід і купівлю. Залежно від того, чому ви віддаєте перевагу: для вас важливіша безпечніша операційна система, ніж низька ціна? Потім звертається до Apple. Хочете отримати максимум новітніх флагманських технологій і ширший вибір безкоштовних додатків? Тоді візьміть телефон Samsung. Чи він має бути певного дизайну або кольору? Потім подивіться, які моделі вам подобаються візуально.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.