Статті

Які SMS не можна зберігати в телефоні

Share

Які SMS небезпечно зберігати на телефоні і потрібно відразу видаляти? Чи можуть шахраї вкрасти гроші з рахунку за допомогою повідомлень від банку?

У повідомленнях на телефоні зберігається персональна інформація, яка в той чи інший спосіб може зашкодити своєму власникові. Розберемося, які SMS потрібно видаляти, а які можна залишити.

“Особисті” повідомлення

Якщо в SMS зберігаються листування, особисті дані власника, фотографії та інша інформація, яку він не хоче афішувати, такі повідомлення безпечніше видаляти. Звісно, якщо телефон має пароль і завжди перебуває поруч, хвилюватися нема про що. Але в разі крадіжки або втрати телефону до цих особистих даних можуть отримати доступ зловмисники, а потім скористатися ними в корисливих цілях.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Паролі та логіни

Деякі сервіси та сайти під час реєстрації на них надсилають користувачеві логін і пароль у вигляді SMS. Це зручно, оскільки їх завжди можна подивитися. Але це вкрай небезпечно – будь-хто, хто отримає доступ до такого повідомлення, зможе безперешкодно увійти в особистий кабінет користувача, використовуючи ці дані.

Перехід в особисті кабінети/акаунти

Деякі сервіси для входу в особистий кабінет надсилають SMS з посиланням. Найчастіше вони одноразові й перестають діяти після переходу за ними. Але бувають і багаторазові, які залишаються активними завжди. За допомогою такого посилання зловмисники також зможуть отримати доступ до акаунту користувача.

SMS із підозрілими посиланнями

Самі по собі такі SMS не можуть нашкодити – за посиланням спочатку потрібно перейти, а потім схвалити будь-яку дію (наприклад, скачування програми). Однак деякі користувачі намагаються видаляти такі повідомлення з іншої причини. Якщо телефоном користуються діти або літні родичі, вони можуть випадково відкрити SMS і натиснути на посилання. Щоб виключити цю ймовірність, подібних повідомлень простіше позбутися відразу.

Чи потрібно видаляти SMS від банку?

Усі SMS від банку можна умовно розділити на два типи: інформаційні та секретні коди. Багато людей вважають, що другий тип повідомлень обов’язково потрібно видаляти після використання, щоб у разі крадіжки або злому телефону паролями банку не змогли скористатися шахраї.

Насправді, зберігати одноразові секретні коди від банку можна, і вони жодним чином не зможуть зашкодити власнику телефону або допомогти зловмисникам вкрасти гроші з картки. Усі SMS з кодами підтвердження діють лише кілька хвилин після відправлення, після чого стають марними.

Інформаційні повідомлення з банку теж можуть зберігати в собі дані користувача: 4 останні цифри картки та залишок коштів на рахунку. Видаляти такі SMS варто, якщо власник не хоче, щоб при втраті або крадіжці телефону хтось зміг прочитати повідомлення і дізнатися, скільки грошей залишилося на його балансі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Лужна Софія

Відповідальна та цілеспрямована. Спокійна і витривала. Борець за справедливість. Сфера інтересів: технології, які змінять майбутнє.

Опублікував
Лужна Софія
Tags: SMS
  • Останні записи

    Samsung Galaxy S26 може отримати SoC наступного покоління з GPU власної розробки компанії

    Південнокорейський виробничий гігант може відмовитися від співпраці з AMD при випуску своїх майбутніх продуктів, віддавши…

    06.05.2024

    Експерти розповіли, що робити, якщо вилітають додатки на Android

    Близько 70% користувачів смартфонів володіють телефонами на базі Android, і деяких з них дуже дратують…

    05.05.2024

    Опублікували фото фірмових чохлів для Google Pixel 8a

    Інсайдер @evleaks поділився кількома офіційними зображеннями з новими фірмовими чохлами для Google Pixel 8a. У…

    05.05.2024

    Знайдено спосіб повністю і назавжди позбутися реклами у Windows 11

    Розробник Maddy випустив утиліту OFGB (Oh Frick Go Back), ідея якої напрошувалася дуже давно. Вона…

    05.05.2024

    Телевізори Samsung отримують власні ексклюзивні ігри

    На заході IAB NewFronts 2024 компанія Samsung анонсувала дві нові відеоігри для своїх телевізорів, для…

    05.05.2024

    Перераховані основні недоліки смартфонів із вигнутим екраном

    Лише кілька років тому набули популярності телефони з екраном-«водопадом». Проте такі ефектні дисплеї мають певні…

    05.05.2024