Які SMS не можна зберігати в телефоні

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Які SMS небезпечно зберігати на телефоні і потрібно відразу видаляти? Чи можуть шахраї вкрасти гроші з рахунку за допомогою повідомлень від банку?

У повідомленнях на телефоні зберігається персональна інформація, яка в той чи інший спосіб може зашкодити своєму власникові. Розберемося, які SMS потрібно видаляти, а які можна залишити.

“Особисті” повідомлення

Якщо в SMS зберігаються листування, особисті дані власника, фотографії та інша інформація, яку він не хоче афішувати, такі повідомлення безпечніше видаляти. Звісно, якщо телефон має пароль і завжди перебуває поруч, хвилюватися нема про що. Але в разі крадіжки або втрати телефону до цих особистих даних можуть отримати доступ зловмисники, а потім скористатися ними в корисливих цілях.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Паролі та логіни

Деякі сервіси та сайти під час реєстрації на них надсилають користувачеві логін і пароль у вигляді SMS. Це зручно, оскільки їх завжди можна подивитися. Але це вкрай небезпечно – будь-хто, хто отримає доступ до такого повідомлення, зможе безперешкодно увійти в особистий кабінет користувача, використовуючи ці дані.

Перехід в особисті кабінети/акаунти

Деякі сервіси для входу в особистий кабінет надсилають SMS з посиланням. Найчастіше вони одноразові й перестають діяти після переходу за ними. Але бувають і багаторазові, які залишаються активними завжди. За допомогою такого посилання зловмисники також зможуть отримати доступ до акаунту користувача.

SMS із підозрілими посиланнями

Самі по собі такі SMS не можуть нашкодити – за посиланням спочатку потрібно перейти, а потім схвалити будь-яку дію (наприклад, скачування програми). Однак деякі користувачі намагаються видаляти такі повідомлення з іншої причини. Якщо телефоном користуються діти або літні родичі, вони можуть випадково відкрити SMS і натиснути на посилання. Щоб виключити цю ймовірність, подібних повідомлень простіше позбутися відразу.

Чи потрібно видаляти SMS від банку?

Усі SMS від банку можна умовно розділити на два типи: інформаційні та секретні коди. Багато людей вважають, що другий тип повідомлень обов’язково потрібно видаляти після використання, щоб у разі крадіжки або злому телефону паролями банку не змогли скористатися шахраї.

Насправді, зберігати одноразові секретні коди від банку можна, і вони жодним чином не зможуть зашкодити власнику телефону або допомогти зловмисникам вкрасти гроші з картки. Усі SMS з кодами підтвердження діють лише кілька хвилин після відправлення, після чого стають марними.

Інформаційні повідомлення з банку теж можуть зберігати в собі дані користувача: 4 останні цифри картки та залишок коштів на рахунку. Видаляти такі SMS варто, якщо власник не хоче, щоб при втраті або крадіжці телефону хтось зміг прочитати повідомлення і дізнатися, скільки грошей залишилося на його балансі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.