Думаєте телефон зламали. Ось як визначити стеження і витік даних

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ви думаєте, що ваш мобільний телефон було зламано? Якщо ви відчуваєте, що заразилися вірусом або хтось стежить за вашою діяльністю, чи є способи і засоби перевірити це. Ми також розповімо вам, як знову видалити шпигунський додаток зі свого смартфона.

Моніторинг стільникових телефонів є незаконним

Що переслідують хакери, коли проникають на ваш смартфон? Як правило, вони переслідують дві мети: по-перше, вони можуть захотіти отримати конфіденційні дані. Наприклад, маються на увазі паролі, облікові записи, контакти або адреси. З іншого боку, це може бути метою стеження за вами. Чи то стеження за дівчиною або чоловіком, чи то планування злочину. Все це може здатися дуже загрозливим, тому, будь ласка, не забувайте:

  • Стеження часто є незаконним.
  • Хакери та шкідливі програми не є невидимими. Є способи відстежити вашу активність.
  • Є прості способи захистити себе або дати відсіч хакерським атакам.

Ми хотіли б ще раз чітко наголосити: якщо ви хочете зламати чийсь мобільний телефон і слідкувати за ним, щоб він нічого не дізнався, у найгіршому випадку це може навіть призвести до тюремного ув’язнення.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З іншого боку, це дозволено, якщо потерпілий або постраждала сторона обізнані про стеження. Це зручно, наприклад, якщо ви хочете стежити за активністю смартфона вашої дитини або хочете відстежити пристрій в екстрених випадках.

Мобільний телефон зламаний? Це попереджувальні знаки

Щоб отримати доступ до вашого смартфона, хакери використовують шкідливе програмне забезпечення. На щастя, це залишає слід. Попереджувальною ознакою є, наприклад, раптове збільшення заряду акумулятора та нагрівання корпусу в режимі очікування. Однак майте на увазі: якщо ви нещодавно оновили операційну систему свого мобільного телефону, час роботи може сильно коливатися в наступні дні, що є абсолютно нормальним явищем через фонову активність.

Ще одна ознака – високе споживання даних, наприклад, якщо ви мало переглядали веб-сторінки або рідко транслювали контент. Крім того, хакер може змусити ваш екран ненавмисно активуватися або мобільний телефон вимкнутися будь-яким іншим способом.

Що може зробити шпигунський застосунок?

Застосунки для відеоспостереження відкривають хакерам на вашому телефоні Android або iPhone безліч дверей, ключ від яких повинен бути тільки у вас. Вони можуть читати ваші текстові повідомлення, прослуховувати вхідні та вихідні дзвінки і, наприклад, переглядати журнали викликів. Серйознішою проблемою, ймовірно, буде GPS-стеження, за допомогою якого такий застосунок зможе визначити ваше точне місце розташування. У гіршому випадку хакер зламує паролі та облікові записи за допомогою свого застосунку.

Якщо ви стали жертвою стеження за мобільним телефоном, у багатьох випадках ви можете повідомити про це в поліцію. Це може бути доцільно, особливо якщо ви підозрюєте, що застосунок міг бути встановлений у вас знайомою людиною. Можливо, поліцейські з’ясують, хто зламав ваш Android-смартфон або iPhone. Однак можливо, що вам доведеться на деякий час відмовитися від використання свого мобільного телефону, щоб експерти могли убезпечити подальші цифрові сліди.

Відстеження підозрілих додатків на Android

Проблема з виявленням шкідливих програм полягає в тому, що часто незаконні додатки неможливо знайти відразу. Найчастіше вони ховаються, використовуючи неоднозначні імена. Перевірте всі додатки на смартфоні та переконайтеся, що ви не знаєте жодного з них.

В операційній системі Android хакерські додатки можуть бути навіть повністю невидимі на головному екрані. У цьому випадку вам слід зазирнути в налаштування мобільного телефону в розділі “Додатки”. Тут ви можете побачити всі додатки, перераховані один під одним на більшості смартфонів. Якщо ви натиснете на три пункти вгорі, ви також зможете переглядати системні додатки і перевіряти їх з метою безпеки.

Залежно від вашого телефону Android описаний шлях може відрізнятися. Якщо ви трохи краще розбираєтеся в цьому, ви також можете перевірити, чи використовує додаток root-права.

Інші корисні засоби

Якщо ви виявили підозрілий застосунок, про який не знаєте, вам слід пройти перевірку в Google: введіть назву програми в пошукову систему і, таким чином, перевірте, чи це звичайний застосунок, чи програма, яку хакери використовують для стеження за мобільними телефонами.

Можливо, антивірусний додаток також може виявити шкідливе ПЗ, але бажано також самостійно перевірити наявність шпигунського додатка. Наприклад, для перевірки ви можете використати Google Play Protect на смартфоні Android – сервіс, як правило, вже попередньо встановлений і доступний з бічного меню Play Store.

З іншого боку, якщо хакер впровадив root-права на ваш мобільний телефон, ви ризикуєте взагалі не знайти програмне забезпечення.

iPhone зламаний? Ось як ви це виявляєте

На iPhone стеження нібито можливе тільки за допомогою джейлбрейка. При цьому хакер змінює операційну систему таким чином, щоб стороння людина могла встановлювати шкідливе ПЗ ззовні. Але, на щастя, це залишає свій слід.

Якщо ви підозрюєте, що ваш iPhone було зламано, вам слід перевірити, чи без проблем на пристрої працюють банківські програми або Netflix. Унаслідок джейлбрейка ці додатки, найімовірніше, частково відмовлять в обслуговуванні.

Якщо ви раптово виявите на своєму мобільному телефоні підозрілі додатки, такі як Pangu або Cydia, це також явний попереджувальний сигнал. У цьому випадку вам слід діяти негайно.

Як захиститися від хакерських атак

Якщо вам вдалося виявити кілька підозрілих ознак протягом тривалого періоду часу, можливо, ваш мобільний телефон було зламано. Якщо попереджувальні сигнали занадто ясні, вам слід тимчасово вийняти SIM-карту зі смартфона і відключити його від Wi-Fi. Ось як ви переконаєтеся, що у хакера поки що немає доступу до пристрою. Потім вам потрібно буде переконатися, що ваші підозри вірні.

Якщо ви виявили додаток, призначений для моніторингу стільникових телефонів, вам слід негайно видалити його. Після цього знову виконайте пошук у списку застосунків, щоб за необхідності видалити інші хакерські програми. Потім ви можете додатково використовувати антивірусну програму, щоб перевірити свій успіх.

Але ніколи не можна бути повністю впевненим, що ви дійсно повністю видалили шкідливий додаток. Тож, якщо ви сумніваєтеся, вам слід просто відновити заводські налаштування зламаного смартфона. Це єдиний спосіб переконатися, що ніхто більше не має доступу до ваших особистих даних.

Підбиття підсумків

  • Якщо ваш мобільний телефон контролюється хакером без вашого відома, це є кримінально караним діянням
  • Нагрітий смартфон у режимі очікування, низький час автономної роботи, високе споживання даних і дії, вжиті без вашої участі, є ознаками того, що ваш мобільний телефон було зламано
  • Знайдіть у списку додатків у налаштуваннях невідомі вам програми, щоб виявити шпигунське ПЗ
  • Якщо на вашому мобільному телефоні встановлено root, можливо, ви не зможете виявити шпигунський додаток
  • Перевірте за допомогою пошуку в Google, чи не можуть невідомі вам додатки бути небезпечними. Якщо вони були видалені, це має бути хакерське програмне забезпечення
  • З метою безпеки ми рекомендуємо вам повністю відновити заводські налаштування смартфона в разі виникнення будь-яких проблем

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.