Чи варто переходити з Windows 7 на Windows 10

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Windows 7 досі не забута багатьма користувачами. Особливо тими, у кого є комп’ютер тих років. Але з кожним роком 7-ка морально застаріває, сучасний софт може не зовсім коректно працювати в цій системі, а також є проблема з кореневими сертифікатами. Так, Windows 7 ще можна використовувати, і ще, щонайменше, кілька років вона побігає і порадує власників старого заліза, але питання про перехід на більш сучасну ОС залишається неминучим.

До того ж Windows 7 недостатньо захищена від загроз, на відміну від Windows 10. Ще один мінус в антискарбничку 7-ки – її більше не підтримують розробники, і для неї не існує навіть критичних оновлень безпеки. Вихід тільки один – переходити на Windows 10. Чому на Windows 10, а не на 8? Тут все просто – “вісімка” виявилася невдалою. Практика показує, що Windows 10 буде набагато кращою і продуктивнішою і більше не оновлюється, як і Windows 7.

Перейдемо до головного – чи варто переходити з Windows 7 на 10?

Тут усе залежить виключно від заліза. Щоб зорієнтуватися, потрібно подивитися мінімальні системні вимоги до Windows 10 на офіційному сайті Microsoft. Вони досить слабкі під сучасні реалії – процесор від 1 ГГц (підійде навіть одноядерний), 1 або 2 гігабайти ОЗП для 32- і 64-бітної системи, відповідно, і не більше 20 гігабайт вільного місця на диску.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Але ці системні вимоги не говорять про те, що Windows 10 буде відмінно працювати на такому залізі. Це, скоріше, мінімальні вимоги для встановлення цієї операційної системи. Більш же реальні вимоги будуть такими:

  • Двоядерний процесор із частотою від 2 ГГц. Що вища частота і ядерність, то краще;
  • Оперативної пам’яті не менше 4 гігабайт, а краще 8. Windows 10 може працювати і на 2-х гігабайтах, але для додатків цього обсягу, на жаль, не вистачить.
  • Бажано мати твердотільний SSD-накопичувач: він працює в кілька разів швидше, ніж класичний механічний HDD. Windows 10 на SSD працюватиме значно швидше, ніж на звичайному HDD.

Усі інші параметри вже вторинні. Ставити слід тільки 64-розрядну операційну систему, про 32 біти вже можна забути. Практика показує, що Windows 10 досить непогано бігає на процесорах Intel Core 2 Duo з частою від 2 ГГц – такий комп’ютер можна придбати “з рук” буквально за пару тисяч гривень, а послужить він ще досить тривалий час.

Переходити з Windows 7 на Windows 10 варто, якщо дозволяє залізо. У разі, якщо параметри вашого ПК нижчі за вищевказані і вас влаштовує Windows 7, то переходити не слід. Комп’ютер буде дуже сильно гальмувати. Також потрібно розуміти, що програмне забезпечення може мати системні вимоги набагато вищі, ніж мінімальні і навіть рекомендовані для Windows 10.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.