Статті

Керівництво з вибору смартфона. Чому виробники не випускають дешеві смартфони на старих флагманських чіпах

Share

У наше століття стрімкого розвитку технологій все нове не тільки швидко вводиться в ужиток, а й легко втрачає в ціні. Зараз навіть у відносно недорогих смартфонах ми можемо зустріти шикарні AMOLED-екрани, камери з оптичною стабілізацією, підтримку надшвидкої зарядки і такі ємності пам’яті, що п’ять років тому не снилися навіть флагманам. Стабільним залишається тільки процесор, який майже завжди строго відповідає заданому ціновому сегменту.

І тут у нас виникає справедливе запитання – чому так відбувається? Невже виробники не можуть взяти флагманський чип, що впав у ціні, скажімо, трирічної давності і поставити його у відносно недорогий апарат? Таким чином можна виділитися, запропонувавши чудову швидкість роботи і топові фішки за доступну вартість. На словах все звучить чудово, а як воно на практиці?

По-перше, хто сказав, що в умовного Qualcomm взагалі є запаси таких чипів? Навіть якщо вони й існують, їхній цінник навряд чи буде нижчим, ніж у дешевих сучасних аналогів – невеликі залишки завжди оцінювалися дорожче, ніж масові “стоки”.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ви запитаєте, а як же винятки у вигляді недорогих Snapdragon 870 і 860, адже вони були зроблені на базі топових 865 Plus і 855 Plus? Усе вірно, але є кілька нюансів: широкому поширенню 865-ї серії завадив спалах коронавірусу і різке зростання ціни на платформу (все через новий 5G-модем), через що Qualcomm довелося “зливати” залишки у вигляді спрощеного 870-го “Дракона”. А ось Snapdragon 860 взагалі виявився ексклюзивом для фірми Xiaomi і в інших виробників в принципі не зустрічався.

По-друге, флагманські чіпсети останніх років через свою нестримну потужність відрізняються і високим нагріванням. Це означає, що крім встановлення самого “каменю” потрібно потурбуватися і про його охолодження, що неминуче підвищить ціну смартфона. Також високий нагрів негативно впливає на автономність гаджета, що прекрасно показали “доступні LG” 2018 року на базі Snapdragon 821. І хто їх напоумив поставити туди кволі батареї на 3000 мАг? Страшно далекі вони від народу!

По-третє, використання старих платформ неминуче призведе до проблем з оптимізацією софта – болючої теми останніх років. За часів, коли компанії випускають по кілька десятків смартфонів на рік (на відміну від зграї гаджетів Apple, у яких з оптимізацією все чудово), старий, хоча й потужний чипсет може перетворитися “на гарбуз” через кілька оновлень.

По-четверте, більш висока вартість навіть старих флагманських чипів неминуче призводить до економії на інших параметрах. Той самий Poco X3 Pro отримав найдешевші модулі камер і кволий пластиковий корпус, а його братик Sharp Aquos V з давнього минулого крім цього має всього лише 4/64 ГБ пам’яті і батарею на 3090 мАгод. Чи багато задоволення вам принесе топовий процесор, якщо все інше на бюджетному рівні?

А чи так погано, що більш доступні смартфони не отримують флагманської начинки минулих років? Зовсім ні! Сучасні платформи часто мають аналогічну архітектуру, і тільки починаючи зі Snapdragon 888 фірма Qualcomm ввела недоступні для нижчого класу ядра Cortex-X. За рівнем продуктивності процесори-середняки теж не надто поступаються, відрізнятися може лише швидкість роботи в особливо важких завданнях (навіть важко собі їх уявити!), комунікації та якість обробки фотографій.

Чи важлива вам продуктивність процесора в смартфоні?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Лужна Софія

Відповідальна та цілеспрямована. Спокійна і витривала. Борець за справедливість. Сфера інтересів: технології, які змінять майбутнє.

Опублікував
Лужна Софія
Tags: поради
  • Останні записи

    “Google Карти” не впізнати: глобальний редизайн поширюється на смартфони

    Компанія Google розпочала велике тестування нового дизайну свого сервісу Maps. На даному етапі побачити його…

    04.05.2024

    Microsoft поставила на паузу оновлення ШІ Copilot для Windows 11

    Microsoft тимчасово припиняє публічне тестування нових функцій Copilot, свого ШІ -асистента, інтегрованого в Windows 11.…

    04.05.2024

    Чутки: Huawei розробляє свій аналог процесора Apple M2

    У китайській соцмережі Weibo з'явилася публікація з описом ще не анонсованого процесора Kirin для платформи…

    04.05.2024

    Антимонопольна справа Google завершено: пошуковому гіганту загрожують санкції

    Історичний антимонопольний процес у справі Google завершено, і судді Аміт Мехте має вирішити долю домінування…

    04.05.2024

    Представлений доступний смарт-годинник Amazfit Bip 5 Unity з величезним екраном і сталевим корпусом

    Бренд-партнер Xiaomi, Huami, щойно представив новий розумний годинник - Amazfit Bip 5 Unity. Це прокачана…

    04.05.2024

    Прототип Xiaomi 15 із чіпом Snapdragon 8 Gen 4 показали на відео

    Днями у мережі з'явилася інформація, що Xiaomi отримала ексклюзивні права на випуск першого у світі…

    04.05.2024