Як зрозуміти, що ваш смартфон зламали: ці ознаки відразу впадають у вічі

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Щороку з’являються все новіші й хитріші способи злому, які загрожують безпеці дедалі більшій кількості користувачів та компаній.

Мобільні телефони вже давно стали невід’ємною частиною нашого повсякденного життя. На сьогодні близько чотирьох мільярдів людей використовують смартфони, що робить їх привабливою метою для хакерів, незалежно від ОС, чи то Android, чи iOS.

Щороку з’являються все новіші й хитріші способи злому, які загрожують безпеці дедалі більшій кількості користувачів та компаній. Тому ми зібрали список найпоширеніших і найвизначніших ознак, які можуть вказувати на те, що ваш мобільний телефон був зламаний.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Дивні програми та спливаючі вікна

Зазвичай програми, які були встановлені виробником на телефон при покупці, а також нові програми, відображаються після оновлення програмного забезпечення.

У випадку, якщо ваш телефон був зламаний, ви точно помітите наявність програм, які вам абсолютно незнайомі, незалежно від того, наскільки вони можуть надійними виглядати. Дуже часто хакери встановлюють на телефон жертви шкідливе програмне забезпечення, замасковане під звичайні програми, на кшталт антивірусів, ліхтариків та камер, які шпигуть за користувачами та крадуть інформацію.

Також варто звернути особливу увагу на вікна або рекламу, що спливають, помічені рейтингом X, який зазвичай використовується для фільмів, призначених тільки для дорослих. Ці вікна можуть містити запити на виконання певних дій щодо заражених посилань. Важливо ігнорувати їх, щоб уникнути витоку даних і запобігти можливим збиткам.

Телефон перегрівається без причини

Сам собою перегрів телефону не є 100-відсотковою ознакою злому. Перегрів може бути викликаний багатьма факторами, у тому числі неправильною зарядкою.

Однак, якщо ви зараз не користуєтесь смартфонів активно, і він чомусь став гарячим, то це може бути ознакою злому або шкідливого програмного забезпечення. Деякі шкідливі програми можуть споживати велику кількість ресурсів телефону, що призводить до перегріву.

Незвичайна або швидка витрата батареї

На додаток до другої ознаки. Зламані телефони, як правило, швидко розряджаються. Це може бути викликано встановленням хакером шкідливого коду або програми на ваш телефон, що, у свою чергу, негативно позначається на продуктивності та призводить до швидшого розряду батареї.

Однак тут варто відзначити, що швидкий розряд батареї також може бути викликаний роботою кількох програм або ігор у фоновому режимі. Тому спочатку потрібно переконатися, що ви самі не розряджаєте акумулятор своїми діями, перш ніж припускати, що він був зламаний.

Трафік мобільних даних більше, ніж зазвичай

Це важливий “дзвіночок” про те, що ваш телефон може бути схильний до шкідливого ПЗ. Цим способом зловмисники використовують телефон жертви для здійснення дзвінків, збору та передачі даних, надсилання текстових повідомлень або навіть для здійснення покупок.

Нез’ясовні дії

Ви також можете помітити, що смартфон видає несподівані звуки та вібрації (зазвичай, під час дзвінків) або виявити змінені налаштування на своєму смартфоні, які, як ви впевнені, ви не робили.

Загалом, якщо ви зіткнулися з більш ніж однією з ознак, рекомендується негайно вжити заходів для захисту свого телефону. Наприклад, можна скинути до заводських налаштувань або звернутися до фахівців з безпеки інформації для додаткової допомоги.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.