Чого чекати від бюджетних смартфонів у 2023 році

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Звичайно, флагманські пристрої, як і раніше, залишаються найбільш обговорюваними на мобільному ринку і виробники традиційно приділяють їм більше уваги, ніж бюджетним моделям. Проте недорогі смартфони залишаються на піку популярності, особливо зараз, коли аналітики говорять про стагнацію світового мобільного ринку і уповільнення попиту через складну макроекономічну ситуацію. Цього року, напевно, на ринку з’являться безліч нових бюджетних смартфонів, і ми в редакції Gadgetpage.ru вирішили поміркувати на тему того, чого варто чекати від моделей початкового рівня в 2023 році.

Прощавай, окремий роз’єм для навушників

Класичний 3,5-міліметровий аудіороз’єм для навушників перебуває на шляху до вимирання. Усе почалося з флагманських моделей, а тепер окремий роз’єм для навушників рідко зустрінеш навіть у бюджетних смартфонах і моделях середнього класу. Так, на ринку ще є смартфони, які мають 3,5-міліметровий аудіоджек, але їх з кожним роком стає все менше. І велика ймовірність, що у 2023 році з окремим аудіороз’ємом остаточно розлучаться і бюджетні смартфони. Це, втім, цілком логічно, з огляду на стрімке зростання популярності бездротових навушників – більшості користувачів тепер просто не потрібні класичні дротові навушники і, відповідно, окремий роз’єм для них.

Відмова від непотрібних камер

Камери заради камер, а точніше, їхньої кількості – один з улюблених трендів виробників. У якийсь момент хтось вирішив, що кількість камер смартфона дорівнює якості зйомки, і відтоді виробники почали встановлювати навіть у бюджетні пристрої по кілька датчиків, більша частина з яких на ділі є марними. Так, флагманські моделі можуть похвалитися крутими установками з декількома камерами, кожна з яких відмінно справляється зі своїм завданням. Але що стосується бюджетних пристроїв, тут все інакше. Найчастіше додаткові модулі на практиці виявляються марними і ніяк не впливають на якість зйомки, особливо якщо йдеться про датчики зі скромною роздільною здатністю на рівні 2 мегапікселів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Поява бездротової зарядки або хоча б більш швидкої дротової зарядки

Як правило, бюджетні смартфони і моделі “середнячки” здатні похвалитися більш високою автономністю, ніж топові моделі. Багато з них обладнані акумуляторами ємністю 5000 мАг і більше, завдяки чому вони здатні пропрацювати без підзарядки майже два дні. А ось з точки зору швидкості зарядки вони майже всі поступаються більш дорогим побратимам. У більшості випадків потужність зарядки у бюджетних пристроїв обмежена на рівні 18-25 Вт. І саме тому ми були б раді побачити цього року збільшення швидкості швидкої дротової зарядки в бюджетних пристроях. Крім цього, ще одним об’єктом бажання багатьох користувачів є бездротова зарядка, яку поки нечасто зустріти в бюджетному ціновому сегменті.

Використання дорожчих матеріалів корпусу

Коли мова заходить про матеріали, з яких виготовлено корпус, то у випадку з бюджетними пристроями це майже завжди пластик, адже він дешевший, ніж скло і метал. Однак у плані відчуттів пластик завжди програє більш преміальним матеріалам, тож виробникам бюджетних пристроїв давно час переосмислити це. Так, ми не вимагаємо, щоб смартфони початкового рівня були одягнені в корпус з дорогою сталевою або алюмінієвою рамкою, як у нових iPhone, і надміцним склом Gorilla Glass Victus. І, можливо, 2023 рік стане тим самим роком, коли бренди почнуть використовувати у своїх смартфонах початкового рівня дорожчу обробку.

Більш тривала програмна підтримка

Ні для кого не секрет, що виробники охочіше підтримують флагманські смартфони, ніж бюджетні моделі і набагато частіше і довше випускають для них оновлення ПЗ. Водночас для недорогих смартфонів тривала і регулярна програмна підтримка донині залишається радше винятком, ніж правилом. Зазвичай власники недорогих смартфонів можуть розраховувати лише на одне велике оновлення Android і не більше ніж на три роки оновлень безпеки. І було б непогано, якби цього року компанії нарешті хоч трохи збільшили термін підтримки своїх смартфонів початкового рівня, адже про який сталий розвиток і скорочення електронних відходів можна говорити, якщо програмна підтримка вашого пристрою закінчується лише за рік після його купівлі.

А чого ви чекаєте від бюджетних смартфонів у 2023 році? Діліться думкою в коментарях!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.