iPhone неправильно відображає заряд – що робити

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У деяких моделей iPhone може неправильно відображатися процентне значення рівня заряду батареї. Приблизно після ступеня в 30-20% починається різкий спад до повного вимкнення телефону.

Чи є це ознакою втрати ємності акумулятора або ж це збій калібрування показань – описано в цій статті.

Чому показання рівня заряду в iPhone стають неправильними і як їх відкалібрувати?
Для визначення ємності літій-іонних акумуляторів застосовують спеціальні електронні модулі, які мають у своєму складі шунт. Це габаритний пристрій, що вимагає тепловідведення, має велику енергоємність. Природно, реалізувати подібну топологію в смартфоні не представляється можливим.

Все-таки визначити струм можна за допомогою вже наявних електронних ключів – Mosfet-транзисторів, який може слугувати компактним шунтом. З його допомогою виробники почали програмним способом реалізовувати вимірювач рівня заряду акумулятора і відображати його у відсотках – це викликало цілий ажіотаж серед користувачів. У підсумку було розроблено спеціальні контролери стеження і визначення рівня заряду.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З часом система визначення рівня заряду може працювати некоректно. Для більш точного калібрування можна використовувати спосіб повного заряду/розряду.

Калібрування контролера акумулятора повним зарядом/розрядом
Найпростішим способом відкоригувати роботу контролера заряду/розряду акумулятора – встановити правильні межі рівня ємності природним способом. Для цього необхідно:

  1. Дочекатися повного розряду живильної батареї з вимкненням iPhone;
  2. Провести заряд акумулятора до 100%;
  3. Не відключати зарядний пристрій протягом кількох годин, продовжуючи заряд;
  4. Повторювати такі цикли кілька разів.

Після таких способів заряду можна буде помітити, що смартфон починає вже вимикатися при 1% рівня ємності батареї, рівномірно наближаючись до цього значення. У підсумку, “вилікуваний” таким чином iPhone необхідно експлуатувати в діапазоні показань 70% – 30%.

При цьому, хоча б раз на місяць потрібно дочекатися повного розряду з подальшою зарядкою до 100% + кілька десятків додаткових хвилин.

Як дізнатися, коли необхідно міняти акумулятор iPhone

Якщо врахувати, що багато типів літій-іонних акумуляторів мають резерв 500 циклів заряду\розряду, то за умови щоденного заряджання межа може настати через півтора річного користування апаратом. Ось чому необхідно експлуатувати смартфон у ширшому діапазоні рівня ємності. Уникаючи частих циклів заряду/розряду, вдасться продовжити термін служби акумулятора.

В опції “Акумулятор”, яка розташована в “Параметрах” є інформація стану зносу батареї. При досягненні рівня 80% і нижче слід провести його заміну. Втім, система сама про це почне сповіщати. Але, знову ж таки, визначення порога може бути не зовсім вірним. Тому тим, які бажають “викачати” з акумулятора максимальний ресурс, можуть скористатися комп’ютерним додатком coconutBattery на macOS.

Особливості в новинках iOS

У деяких iPhone на екрані блокування є можливість додати віджет. При цьому іконка акумулятора має налаштування: можна активувати або деактивувати автоматичне стеження за зарядом своїх пристроїв.

У нових версіях смартфона можна активувати відсоткове відображення заряду акумулятора не відкриваючи функцію управління. Увімкнути її вийде в “Параметри” – “акумулятор” – рядок “заряд у відсотках”.

У деяких iPhone, за думками власників у їхніх відгуках, потужності акумуляторної батареї недостатньо. Джерело енергії може розрядитися менше ніж за 5 годин під час роботи з ємними додатками. Можливо, в нових iOS це буде виправлено.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.