Статті

Як часто і коли потрібно заряджати акумулятор смартфона

Share

Зарядка акумулятора смартфона викликає безліч запитань і побоювань. Здебільшого вони стосуються того, як заряджати його безпечно, щоб він прослужив довше. Однак цікавим є й інше питання – коли найкраще підключати телефон до мережі для заряджання.

Неправильне заряджання акумулятора смартфона (а потенційних помилок може бути багато) негативно позначається на його стані. У результаті це може призвести до серйозних пошкоджень. Акумулятор у смартфоні є відносно чутливим компонентом – надмірні навантаження, підтримання телефону в стані постійної готовності або коротке заряджання швидко призведуть до його ослаблення.

Звісно, потрібно дивитися на це й реалістично: акумулятори смартфонів, як і практично всі батареї, поступово піддаються природному зносу. У результаті, наприклад, через три роки вони вже точно не видаватимуть стільки ж енергії, скільки раніше. За оцінками виробників, стандартний життєвий цикл акумулятора становить близько п’яти років. Однак уже через три роки можуть з’явитися перші ознаки того, що акумулятор у вашому смартфоні працює не оптимально.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Коли слід заряджати телефон – чи має значення час доби?

Час доби або час, коли ви підключаєте смартфон до зарядного пристрою, не має значення для пристрою – це було б загалом нелогічно. Набагато важливіше те, як ви доглядаєте за пристроєм і забезпечуєте оптимальний рівень заряду батареї. Це діапазон від 30% до 80%, хоча в деяких випадках вказується і стеля в 90%. Не вдаючись у подробиці: смартфон слід заряджати таким чином, щоб він не опускався нижче 50% стану.

З іншого боку, не варто залишати пристрій підключеним до мережі, щоб зарядити його до повної зарядки. Виробники радять відключати акумулятор від зарядки до того, як він досягне 100% – таким чином можна зупинити прискорене старіння батареї.

Звісно, повністю заряджений стан не є смертним вироком для батареї. Вона виживе, і різкого зниження продуктивності не відбудеться. Однак якщо регулярно заряджати акумулятор практично від нуля до повного заряду, вона почне розряджатися трохи швидше, ніж в іншому випадку. Ці зауваження стосуються літій-іонних батарей.

Незалежно від типу або виду смартфона, можна прийняти одне емпіричне правило: щоб підтримувати акумулятор у хорошому стані, покладайтеся на часті та невеликі зарядки. Вони, безсумнівно, будуть кращими, ніж повне заряджання.

Чи потрібно заряджати смартфон вночі?

Це ще один міф – час доби не має значення. Однак варто звернути увагу на інший взаємозв’язок. Усім приємніше вставати з повністю зарядженим акумулятором – це знижує ризик денної розрядки. Однак формально це буде повний цикл заряджання, чого варто уникати, оскільки батарея смартфона розрахована на певну кількість таких зарядок.

Заряджаючи телефон на ніч, легко перевищити 80-відсоткову межу. А саме це визначає оптимальний час з точки зору довгострокової роботи та терміну служби акумулятора. Тому, безумовно, краще заряджати телефон протягом дня і з більшим контролем з боку користувача.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Лужна Софія

Відповідальна та цілеспрямована. Спокійна і витривала. Борець за справедливість. Сфера інтересів: технології, які змінять майбутнє.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    Шахраї крадуть акаунти українців у WhatsApp

    Шахраї викрадають акаунти WhatsApp, використовуючи фейкові петиції про присвоєння «Героя України» загиблим захисникам. Про це повідомляє…

    30.04.2024

    В мережі з’явилися нові рендери Google Pixel 8a з додатковим кольором корпусу

    Про Google Pixel 8a продовжують з'являтися витоки, і сьогоднішній день не став винятком - насправді,…

    30.04.2024

    Експерти назвали додатки, які стежать за вами та збирають дані

    Оскільки мобільні додатки та сервіси можуть збирати детальну інформацію про користувачів, важливо знати, які дозволи…

    30.04.2024

    Представлені навушники Beats Solo Buds та Solo 4

    Бренд Beats, що належить Apple, анонсував нові накладні бездротові навушники Solo 4. Модель за ціною…

    30.04.2024

    Збитки від шахраїв значно зросли: найпопулярніші схеми з платіжними картками

    Кількість незаконних дій з платіжними картками, за якими були понесені збитки, протягом 2023 року в…

    30.04.2024

    Чому WhatsApp досі зручніше та безпечніше Telegram

    Якщо попросити пошуковик порівняти WhatsApp і Telegram, то він видасть кілька сотень матеріалів, у кожному…

    30.04.2024