Як часто і коли потрібно заряджати акумулятор смартфона

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Зарядка акумулятора смартфона викликає безліч запитань і побоювань. Здебільшого вони стосуються того, як заряджати його безпечно, щоб він прослужив довше. Однак цікавим є й інше питання – коли найкраще підключати телефон до мережі для заряджання.

Неправильне заряджання акумулятора смартфона (а потенційних помилок може бути багато) негативно позначається на його стані. У результаті це може призвести до серйозних пошкоджень. Акумулятор у смартфоні є відносно чутливим компонентом – надмірні навантаження, підтримання телефону в стані постійної готовності або коротке заряджання швидко призведуть до його ослаблення.

Звісно, потрібно дивитися на це й реалістично: акумулятори смартфонів, як і практично всі батареї, поступово піддаються природному зносу. У результаті, наприклад, через три роки вони вже точно не видаватимуть стільки ж енергії, скільки раніше. За оцінками виробників, стандартний життєвий цикл акумулятора становить близько п’яти років. Однак уже через три роки можуть з’явитися перші ознаки того, що акумулятор у вашому смартфоні працює не оптимально.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Коли слід заряджати телефон – чи має значення час доби?

Час доби або час, коли ви підключаєте смартфон до зарядного пристрою, не має значення для пристрою – це було б загалом нелогічно. Набагато важливіше те, як ви доглядаєте за пристроєм і забезпечуєте оптимальний рівень заряду батареї. Це діапазон від 30% до 80%, хоча в деяких випадках вказується і стеля в 90%. Не вдаючись у подробиці: смартфон слід заряджати таким чином, щоб він не опускався нижче 50% стану.

З іншого боку, не варто залишати пристрій підключеним до мережі, щоб зарядити його до повної зарядки. Виробники радять відключати акумулятор від зарядки до того, як він досягне 100% – таким чином можна зупинити прискорене старіння батареї.

Звісно, повністю заряджений стан не є смертним вироком для батареї. Вона виживе, і різкого зниження продуктивності не відбудеться. Однак якщо регулярно заряджати акумулятор практично від нуля до повного заряду, вона почне розряджатися трохи швидше, ніж в іншому випадку. Ці зауваження стосуються літій-іонних батарей.

Незалежно від типу або виду смартфона, можна прийняти одне емпіричне правило: щоб підтримувати акумулятор у хорошому стані, покладайтеся на часті та невеликі зарядки. Вони, безсумнівно, будуть кращими, ніж повне заряджання.

Чи потрібно заряджати смартфон вночі?

Це ще один міф – час доби не має значення. Однак варто звернути увагу на інший взаємозв’язок. Усім приємніше вставати з повністю зарядженим акумулятором – це знижує ризик денної розрядки. Однак формально це буде повний цикл заряджання, чого варто уникати, оскільки батарея смартфона розрахована на певну кількість таких зарядок.

Заряджаючи телефон на ніч, легко перевищити 80-відсоткову межу. А саме це визначає оптимальний час з точки зору довгострокової роботи та терміну служби акумулятора. Тому, безумовно, краще заряджати телефон протягом дня і з більшим контролем з боку користувача.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.