Оперативна пам’ять DDR4 і DDR5: чим вони відрізняються і чи час оновлюватися

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо ви хочете проапгрейдити свій комп’ютер або зібрати новий з нуля, ви точно чули про оперативну пам’ять типу DDR5. Так ось, DDR5 – це новітня розробка в технології RAM, що обіцяє вищу продуктивність і більшу ємність оперативної пам’яті за умови зниження енергоспоживання.

Але що саме вона покращує порівняно з DDR4? І чи варто витрачати гроші на модернізацію системи? Давайте ж порівняємо оперативну пам’ять DDR4 і DDR5 і визначимося, що ж краще купити у 2023 році.

DDR4 або DDR5

Найголовнішою фішечкою, яку виробники просувають для своїх продуктів оперативної пам’яті DDR5, є її швидкість. Найшвидша DDR4, яку ви можете купити зараз, працює на частоті 5000 МГц, тоді як мінімальна швидкість DDR5 становить 4800 МГц.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Наприклад, деякі з найкращих моделей оперативної пам’яті DDR5 вже можуть похвалитися швидкістю понад 7000 МГц під час розгону, але це все ще нижче теоретичної межі стандарту в 8400 МГц. І оскільки технологія постійно розвивається, можна очікувати, що цю межу буде збільшено, як і у випадку з попередніми поколіннями DDR.

Але крім цих швидкостей, що ще пропонує DDR5 порівняно з DDR4?

Обсяг пам’яті

Найоб’ємніша оперативна пам’ять DDR4, яку ви можете придбати, – 64 ГБ, але це рідкісне, дороге та спеціалізоване обладнання. Більшість звичайних геймерських планок оперативної пам’яті досягають 32 ГБ, хоча більшість ігрових материнських плат дають змогу встановити до 64 ГБ.

Так, ви можете отримати більший обсяг оперативної пам’яті, купуючи материнські плати з вісьмома слотами для оперативної пам’яті або більше, але це, як правило, материнські плати серверного або комерційного класу, і для них потрібні спеціалізовані планки RAM.

Але при використанні DDR5 найменші модулі оперативної пам’яті зазвичай починаються з 16 ГБ, а варіанти на 32 ГБ вже цілком доступні. Цей варіант дає змогу встановлювати на материнські плати з чотирма слотами до 128 ГБ загальної оперативної пам’яті.

В остаточному підсумку ми очікуємо, що обсяг оперативної пам’яті DDR5 сягатиме 64-128 ГБ на планку, що дасть змогу збільшити ємність оперативної пам’яті до 512 ГБ для плат із чотирма слотами і до 1 ТБ для плат із вісьмома слотами. Проте не всі материнські плати підтримують такі великі обсяги – навіть якщо вони сумісні з DDR5. Перш ніж переходити на більш ємну оперативну пам’ять, спочатку перевірте максимальний обсяг оперативної пам’яті вашого комп’ютера. Майте на увазі, що на сьогоднішній день такі великі обсяги потрібні тільки для вирішення професійних завдань.

Вимоги до напруги

Якщо поглянути на новітні відеокарти, то можна помітити, що кожне нове покоління GPU стає все більшим і споживає все більше енергії. Ви можете подумати, що оперативна пам’ять DDR5 може піти цими самими шляхами, стаючи фізично більшою і споживаючи більше енергії, ніж попереднє покоління DDR4. Але на щастя, це не так.

Стандарти DDR5 вимагають напруги введення-виведення 1,1 вольта – на 0,1 вольта менше, ніж 1,2 вольта у DDR4. Хоча це може здатися незначним зниженням, той факт, що DDR5 майже подвоює продуктивність більшості модулів оперативної пам’яті DDR4 при одночасному зниженні енергоспоживання, вражає уяву.

DDR5 також переносить регулювання напруги на плату, а не на материнську плату. Це потенційно спростить дизайн материнської плати і дасть змогу виробникам краще контролювати якість компонентів. Ну і знизить їхню ціну для кінцевого споживача (ага, розмріялися!).

Хоча це призводить до підвищення робочої температури модулів оперативної пам’яті, рішень для охолодження більшості висококласних планок оперативної пам’яті має бути достатньо для охолодження.

ECC

ECC означає код корекції помилок, який можна знайти в оперативній пам’яті ECC. Ця спеціалізована функція гарантує, що дані, які зберігаються в оперативній пам’яті та передаються на процесор, не будуть пошкоджені. Це насамперед корисно для центрів оброблення даних і великих комерційних операцій, які працюють із критично важливими даними (наприклад, даними опитувань), і вимагає спеціалізованих процесорів і материнських плат, які підтримують цю функцію.

Але зі збільшенням ємності оперативної пам’яті DDR5 кожна планка оперативної пам’яті DDR5 тепер має вбудований чип ECC. Це допомагає забезпечити стабільність, гарантуючи, що дані, які тимчасово зберігаються в оперативній пам’яті, не будуть пошкоджені. Однак чип ECC в оперативній пам’яті DDR5 забезпечує цілісність даних тільки всередині оперативної пам’яті – він не перевіряє дані, що передаються між оперативною пам’яттю і процесором.

Проблеми під час переходу на оперативну пам’ять DDR5

Тепер, коли ви переконалися в перевагах оперативної пам’яті DDR5, дуже заманливо піти й оновити свій комп’ютер, щоб отримати швидшу та більшу оперативну пам’ять. Однак це не так просто – витягти стару оперативну пам’ять DDR4 і замінити її на DDR5 просто так не вийде.

Знайте, що планки оперативної пам’яті DDR5 фізично несумісні зі слотами DDR4. З огляду на різницю у вимогах до напруги та інших важливих модулів, оперативна пам’ять DDR5 фізично несумісна зі слотами DDR4. Через це ви не зможете просто запхати пам’ять DDR5 у слот для DDR4. Замість цього вам доведеться купити нову материнську плату, яка підтримує DDR5.

Також необхідно враховувати поточний процесор. Якщо ви використовуєте процесор Intel Core 11-го покоління, процесор AMD AM4 або щось старіше, то, найімовірніше, ви застрягли з оперативною пам’яттю DDR4. Якщо вам потрібна більш швидка і ємна оперативна пам’ять, вам доведеться придбати материнську плату з роз’ємом Intel LGA 1700 або AMD AM5.

Вибирайте материнські плати, сумісні з DDR5, під час купівлі материнської плати LGA 1700

Сокет AM5 для процесорів AMD, запущений у 2022 році, підтримує тільки оперативну пам’ять DDR5, тому якщо ви переходите на процесор Ryzen серії 7000, ви повинні мати оперативну пам’ять DDR5. Однак це не стосується процесорів Intel 12-го і 13-го покоління.

Оскільки сокет LGA 1700, який використовується процесорами Intel, сумісний з оперативною пам’яттю DDR4 і DDR5, ви повинні переконатися, що материнська плата, яку ви купуєте для них, сумісна з оперативною пам’яттю, яку ви купуєте.

Якщо ви виберете більш доступну DDR4, ви отримаєте відносно хорошу продуктивність за доступною ціною. Однак ви можете очікувати, що нові програми та ігри будуть використовувати переваги більш високої швидкості та більшої ємності оперативної пам’яті DDR5.

Але це означає, що вам доведеться придбати і DDR5, і материнську плату, яка її підтримує, що в майбутньому зробить оновлення дорожчим, ніж просто купівля оперативної пам’яті.

Чи варто переходити на DDR5 сьогодні?

Якщо ви купуєте новий ПК сьогодні і у вас є бюджет на оперативну пам’ять DDR5 і сумісну материнську плату, то вам варто купити саме її. Але якщо у вас бюджетна збірка і грошей не вистачає, то цілком можна задовольнятися DDR4 (якщо тільки ви не плануєте придбати процесор AMD із сокетом AM5, у цьому разі вам все одно доведеться придбати оперативну пам’ять DDR5).

Майте на увазі, що незабаром ми очікуємо подальшого зниження цін на оперативну пам’ять DDR5 і материнські плати, сумісні з DDR5, у міру розвитку технології. Хоча вже зараз, можна придбати плашку 32GB DDR5 Kit (2x16GB) 6400 MHz CL32 за ціною порівнянною з топовими моделями DDR4. Головне – знати, де шукати!

А ось людям, які досі мають ігровий комп’ютер з материнською платою DDR4, ми наполегливо рекомендуємо утриматися від апгрейда. Купувати нову материнську плату й оперативну пам’ять заради 5% приросту в іграх (у кращому разі) – рішення вкрай неефективне.

Оперативна пам’ять DDR5 – це прекрасно, але не варто поспішати

Оперативна пам’ять DDR5 забезпечує підвищену швидкість і ємність, і розробникам і програмістам є сенс враховувати це при створенні програмного забезпечення. Та й ви самі скоро побачите, що ігри та інші додатки використовуватимуть перевагу нової технології, тим самим збільшуючи необхідний мінімум оперативної пам’яті в майбутньому.

Якщо ви збираєте комп’ютер з нуля, то включення DDR5 у вашу збірку має сенс. Але якщо ви хочете більше оперативної пам’яті, але не потребуєте її прямо зараз, чому б не почекати з планами модернізації? У майбутньому можна очікувати подальшого зниження цін на оперативну пам’ять DDR5 і сумісні материнські плати, особливо в міру того, як виробники розпочинають масовий випуск цих новітніх комплектуючих.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.