Чи правда, що екран 120 Гц робить смартфон швидше

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Іноді користувачі настільки одержимі покупкою флагманської моделі смартфона, що іноді переплачують за не найкорисніші функції — аби в пристрої взагалі було все. Одна з таких опцій – екран на 120 герц, який робить картинку плавнішою. Не кожен користувач може пояснити, навіщо йому це потрібно, але наполягає на тому, що ця фішка може зробити смартфон швидше. А як насправді? Чи екран з високою частотою оновлення впливає на продуктивність смартфона? Чи можна за допомогою цієї фішки зробити телефон швидше ? Пропоную розібратися раз і назавжди.

Частота оновлення екрана – це швидкість, з якою на екрані змінюються елементи інтерфейсу. Анімація виходить більш плавною, особливо при скролінг сторінки в браузері або іграх: найбільш помітно це при порівнянні різних смартфонів. При цьому два телефони можуть відрізнятися плавністю інтерфейсу, навіть не маючи екрану на 120 Гц – багато залежить від конкретного виробника.

Навіщо смартфону 120 герц

Але проблема в тому, що далеко не кожному користувачеві потрібна ця функція. когось влаштовує і 60 Гц, а комусь, «повільний» 60-герцовий екран мозолить очі. Насправді це справа звички: замість 60 Гц можна легко звикнути до 120 Гц, а ось навпаки — трохи складніше, оскільки мікролаги на екрані будуть якийсь час помітні.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Природно, що екран на 120 Гц витрачатиме більше енергії, тому розробники придумали адаптивну частоту оновлення екрана . Вона використовує максимальну герцовку лише тоді, коли це потрібно. Якщо на екрані нерухоме зображення, екран скидає частоту оновлення і активує її за потреби.

Наразі дисплеї на 120 Гц можна знайти навіть у дешевих смартфонах, які мають скромне залізо у вигляді недорогих процесорів Snapdragon та MediaTek. На перший погляд, може здатися, що екран дійсно працює дуже швидко навіть у порівнянні з яким-небудь iPhone 13. Виходить, дисплей прискорює роботу телефону з не найпотужнішим залізом? Не зовсім.

Чому гальмує екран телефону

Справа в тому, що дисплей смартфона , як і монітор комп’ютера, – засіб виведення зображення. За швидкодію відповідають процесор та оперативна пам’ять: модулі мають бути достатньо продуктивними, щоб упоратися з певним додатком. В іншому випадку, воно починає підвисати: наприклад, якщо процесор перегрівся , він тротліт і скидає потужність. Якщо у вас одночасно запущено багато програм або активна ресурсомістка гра, то в один момент смартфон не зможе впоратися з навантаженням і картинка почне підвисати.

У цьому випадку дисплей на 120 Гц вам не допоможе. Так як на екран виводиться процес, то ви помітите мікролаги. Справа в тому, що дисплей не розганяє процесор і не впливає на продуктивність – він лише робить картинку плавнішою. Тобто, якщо у вас смартфон зі 120 Гц, то це не означає, що програми працюватимуть швидше – вони стануть плавніше відображатися на екрані. І те – на короткий період часу, після покупки смартфона, оскільки впливає ефект новизни. При цьому, якщо в браузері відкрити пару десятків вкладок, то рано чи пізно програма почне гальмувати і від екрана з високою частотою оновлення також не буде користі.

Підвисання додатків, до речі, не завжди пов’язане із нестачею ресурсів смартфона. Іноді помилки ховаються в програмному коді і не залежать від того, наскільки швидкий процесор у вашому смартфоні або скільки оперативної пам’яті вільно.

На що впливає частота оновлення екрану

Потрібно розуміти, що висока частота оновлення екрана впливає на плавність зображення. Але це не пов’язано зі швидкодією смартфона: якщо залізо не тягне гри з високою частотою кадрів , то сенсу в 120 Гц не буде. Якщо смартфон видає всього 30-40 fps, то вам буде достатньо 60 Гц, а якщо показник в іграх вищий, то є сенс задуматися про пристрій з екраном на 90 або 120 Гц.

Ось так виглядає різниця у частоті кадрів

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.