Які переваги iPhone перед телефонами на Android

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Замість мого привітання: перед тим як починати жерсть у коментарях, дочитайте статтю до кінця. І пам’ятайте, що все це – особиста думка автора, який ходить із яблуком. Я не упереджений, розумію всі його недоліки, і тим не менш – це мій свідомий і обдуманий вибір (про уявний “престиж” говорити не треба – коли у кожного дворового собаки останній айфон, престижем не пахне, і тим більше у автора з його SE 2022).

Але якщо так – чому техніку Apple купують? Якщо вірити коментаторам скрізь, де є хоч одна згадка Apple, яблучні смартфони – це просто зло в тілі, того у них немає, цього немає, за характеристиками вони поступаються бюджетникам за 30 дошираків – чому, чому люди їх купують? Ось на це запитання і намагатимуся зараз відповісти.

Може, вся справа в залізі?

Коментатори не завжди мають рацію, і тим більше – телефони дорогі. Ну хіба мало…

Ні для кого не секрет, що Apple виробляють процесори самостійно. Процесори для телефонів від яблучної компанії існують з давніх-давен, нещодавно з’явилися і процесори для комп’ютерів – M1, його версії Ultra, Max і купа конфігурацій, а з недавнього часу – ще й M2, і це було добре. Apple досить добре поєднала той софт, який ми називаємо “комп’ютерним” із процесорами ARM, які до цього моменту в ноутбуках особливо не зустрічалися.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

І так, процесори від Apple, причому всі – як M1, так і серія A для телефонів – це потужні, пристойні, але все ж таки жодного разу не проривні камені. Правда, якби у них було ТІЛЬКИ флагманське залізо, багато хто віддавав би перевагу тим же китайцям на Snapdragon, адже вони теж працюють спритно…

Може бути справа у безпеці?

Це пояснило б, чому багато “зірок”, феномен яких мені зовсім незрозумілий, ходять з айфонами наперевагу. Справді, Apple має цілу систему безпеки, яка не тільки не може бути відключена – її команди мають владу над процесором пристрою, а всі дані зберігаються в Apple.

Фактично безпекою в iPhone керує окремий співпроцесор

Зливи даних відбуваються дуже рідко, а зламати якийсь конкретно взятий айфон – цілком реально. І все ж таки історія знає Zero-click exploit, знає зливи даних (більша частина яких траплялася з вини самих користувачів), в результаті висновок простий: система безпеки Apple – серйозна, важка і монолітна машина… але жодного разу не невразлива. Перефразую: вас все ще можна зламати, просто коштуватиме це буде вкрай дорожче, ніж злом андроїда.

Можливо камера?

Раніше була думка, мовляв “хочеш знімати красиво – бери айфон”. Тут є частка правди, але на сьогоднішній день – тільки частка. Айфони поступаються деталізації зображення, але при цьому “дорисовка” на них порівняно непомітна. При цьому перенесення кольорів у камери айфона, знову ж таки, одна з кращих.

Можна знайти телефон, який зніматиме краще, проблема лише в тому, що його потрібно буде налаштувати. У iPhone з цим немає проблем: навіть той же 6S в умовах поганого освітлення знімає убого, але дуже точно передає кольори, начебто зняв на власні очі.

Це все екран?

Знову ж таки – картина типова для Apple. матриці в iPhone стоять хороші, але жодного разу не найкращі – той же 13 Pro на робочому столі не видавав і половини від тієї яскравості, що видавав андроїд “не-пам’ятаю-який-моделі” у мого друга (причому ДАЛЕКО не найдорожчий). Передача кольору хороша, так, але точно така ж у флагманів на Android.

120 герц тільки в дорогих Pro-моделях, яскравість не найкраща, передача кольору – хороша, але в аналогах зустрічаються моделі з такою ж передачею кольорів, отже – не в екрані справа.

Може це все магія iOS?

Тут уже для кого як. Насправді, iOS – уніфікована та дуже приємна вісь, яка (особисто мені) подобається більше андроїда. Вона проста, скрізь є пошук, все інтуїтивно зрозуміло настільки, що ти спокійно можеш звикнути до неї після десятків років на андроїді (тут хто як).

Працює вона стабільно, плавно, але, знову ж таки, на андроїдах є різні прошивки, якісь симпатичніші, якісь швидше. iOS, до того ж, досить закрита операційна система – вона хоч і рухається у бік “відкриття” (що, до речі, дуже добре), але за фактом – це справа смаку.

Вам може сподобатися якась певна прошивка конкретного виробника, і вона буде краще iOS конкретно для вас, і це абсолютно нормальне явище.

То чому всі, як зомбі, продовжують скуповувати айфони?

Є люди, які вважають це за “понт”, але це переважно тотальне село. Є ті, хто купує їх через екосистему, але їх теж мало, техніка Apple коштує дорого. То чому ж я, автор, сиджу саме на айфоні?

Відповідь вас уб’є: це банально “універсальний солдат”. Якщо я хочу знайти хороший екран – я можу його знайти, якщо я хочу хорошу камеру – я можу знайти телефон з нею, якщо мені потрібно буде щось конкретне – завжди буде андроїд, який зробить щось краще за айфон. А ось щоб усі разом – такого я не зустрічав.

І цим якраз і підкуповує айфон – у ньому є все, щоб ти як користувач був задоволений, при цьому нормальна прошивка та (на нових моделях) автономність. Ви реально думаєте, що хтось запарюватиметься через те, що в його телефоні NFC використовується тільки щоб платити? Та ну, а якщо він тільки так і використовує його?

Або мені в прикладі з екраном – яскравості достатньо навіть якщо стояти під сонцем – все видно, то нафіга мені яскравість більша? Якщо мій телефон і так швидко працює – навіщо мені процесор ще швидше? Суть уловили?

Це банально зручніше, ніж шукати якусь певну модель андроїда, потім з’ясовувати, що там буде добре, що буде погано, які нюанси того чи іншого телефону. З iPhone ти просто не паришся із цього приводу. Навіть якщо він “відчепиться” за характеристиками.

Щодо Apple, вони просто роблять хороші і зрідка проривні телефони (з чого почалася ера “чілок” і “безрамочності”? Правильно, з iPhone X. З чого почалися сканери відбитків пальців? Правильно, з 5S. З чого почалася мода ставити два модулі камери в один телефон?Здається, з iPhone 7 Plus). Можу продовжувати, але суть, гадаю, зрозуміла.

Тому їх купують і купуватимуть. І я однаково добре розумію як тих, хто хоче собі щось універсальне, так і тих, кому немає потреби за неї доплачувати (взяв бюджетник із гарною камерою та їдеш задоволений знімати, або купив собі покофон і спокійно граєш). Такі справи.

Власне, думки з цього приводу чекаю у коментарях. У мене на цьому все, якнайшвидше!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.