Як шахраї обманюють через WhatsApp та Viber

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Звичайного телефону їм тепер замало. Шахраї перейшли до соцмереж та месенджерів. Все частіше надходять заяви про дзвінки через WhatsApp та Viber. На цьому їхня фантазія закінчилася, бо сценарій вони не змінюють:

  1. Схема №1: представляються співробітниками популярного банку та говорять про активність на вашій карті. Щоб убезпечити кошти, шахраї пропонують перевести їх на рахунок або ще кудись.
  2. Подаються співробітниками правоохоронних органів і стверджують, що на ваше ім’я намагаються взяти кредит, а щоб припинити правопорушення, потрібно провести якісь маніпуляції з вашими рахунками.
  3. Або навіть так: на ваше ім’я намагаються взяти кредит, а щоб у зловмисників нічого не вийшло, вам терміново потрібно взяти кредит чи кілька, щоби вичерпати ліміт, і шахраї не змогли оформити ще один.

Експерти кажуть, що дзвінки на WhatsApp стали популярними, тому що такий дзвінок відрізняється від звичайного телефонного.

Відмінності дзвінків у WhatsApp

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

По-перше, в месенджері можна приховати номер та іншу інформацію про телефонуючого. Якщо говорити про звичайний дзвінок, то номер там точно висвітиться. Більше того, є послуги, що дозволяють визначити регіон, звідки здійснюється виклик, а також класифікувати його як спам, рекламний і т.п.

Якщо це дзвінок на WhatsApp або Viber, визначити номер буде складніше, тому що можливості сервісів на них не поширюються. Виходить, що абонент бачить номер дзвінка або інформацію про обліковий запис і не може відразу визначити, хто і навіщо йому дзвонить. Якщо це справді шахраї, то інформацію про це доведеться пошукати на різних ресурсах в інтернеті.

Друга відмінність у тому, що дзвінок відстежити практично неможливо. Можливості месенджера не мають фільтрів, визначника номера або підключення до сервісу, який підкаже, що це спам або шахраї. На той час, як абонент знаходить інформацію про телефонуючого, може бути вже пізно, адже конфіденційна інформація буде в руках зловмисників.

Ще одна проблема – аватарка. Месенджер налаштований так, що користувач може встановити будь-яке фото у свій профіль. Щоб «дзвінок з банку» був якомога правдоподібнішим і для формування довіри з боку абонента, шахраї часто ставлять логотипи банку або щось подібне до аватарки. До речі, це один із найвагоміших аргументів, що впливають на потенційну жертву, особливо якщо це людина у віці.

Не траплятися на хитрощі шахраїв буває складно, але варто пам’ятати, що реальні співробітники банку дзвонять, аби щось порекламувати, змінити тариф або за іншими дрібницями. Вони не пропонуватимуть здійснювати перекази, знімати гроші чи щось подібне. Віддалено такі питання не вирішуються. Тільки у відділенні банку з вашою особистою присутністю.

З якими хитрощами шахраїв стикалися ви чи ваші близькі? Поділіться в коментарях, щоб якомога більше людей знали, як поводитися в нестандартній ситуації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.