Статті

Названо найпопулярніші смартфони в 2022 та 2023 роках

Share
Час читання: 10 хв.

За минулий рік на ринку смартфонів з’явилося багато цікавих моделей, які заслуговують на увагу покупців. Кожен легко знайде гаджет під свій бюджет і потреби, але для цього потрібно розбиратися в технічних параметрах і вміти їх порівнювати. Наші експерти підготували невеликий рейтинг найпопулярніших телефонів у 2022-2023 роках. Всі моделі для зручності розподілені на три цінові категорії.

Найкращі недорогі смартфони

У цю категорію потрапили моделі вартістю не більше 15 тис. гривень. Вони впевнено справляються з такими базовими завданнями, як телефонні дзвінки, спілкування в соцмережах та месенджерах, перегляд відео. В іграх та при використанні ресурсомістких додатків, а також при фото- та відеозйомці їх можливості помітно поступаються флагманським пристроям, але це компенсується бюджетною ціною.

Realme 10

Смартфони цього бренду завжди славилися гарною продуктивністю. Десяте покоління не стало винятком. Realme 10 коштує всього 10 000 гривень за версію 8/256 Гб. За цю суму користувач отримує смартфон із привабливим дизайном, чимось схожим на останні покоління iPhone. Телефон представлений у двох кольорах – чорному та білому.

При першому включенні смартфона звертаєш увагу на якісний дисплей із соковитими фарбами – це AMOLED-матриця роздільною здатністю 1080х2400 пікселів із частотою оновлення 90 Гц. Яскравість екрану складає 480 нит, а під яскравим сонцем автоматично піднімається до 600.

У телефоні встановили продуктивний чіп Helio G99, який часто зустрічається в середньобюджетних гаджетах за вищу ціну. Об’єм оперативної пам’яті – 4 або 8 Гб залежно від версії. Внутрішнє сховище становить 128 чи 256 Гб. Це непогані показники, яких вистачає для ігор та додатків.

Виробник вбудував у пристрій акумулятор на 5000 мА·год із швидкою зарядкою. Потужність блоку живлення складає 33 Вт. Він заряджає акумулятор за 1 год 20 хв. Функції бездротового заряджання немає, але це не дивно для смартфона за такі гроші.

Камери також приємно здивували. Порівняно з попередником, вони дуже сильно змінилися. Роздільна здатність головного модуля тепер становить 50 Мп. Практично колишні 108 Мп були переважно маркетинговим ходом. Новий 50-мегапіксельний модуль, незважаючи на меншу роздільну здатність, видає набагато якісніші кадри.

І прибрали майже непотрібний ультраширококутний модуль. Ці зміни пішли смартфону на користь. Вдень він дозволяє отримувати якісні та деталізовані знімки. Нехай це не флагманський рівень, але цілком прийнятний. Не забуваймо, що телефон коштує близько 8 000 гривень.

Samsung Galaxy A52s

Модельний ряд смартфонів Galaxy A від Samsung – один із найцікавіших у сегменті гаджетів до 15 000 гривень. У лінійці компанії є A52, але компанія випустила оновлений A52s – в ньому покращили продуктивність за допомогою потужнішого процесора Snapdragon 778G. Об’єм оперативної пам’яті залежить від модифікації і становить 6 чи 8 Гб, а внутрішнє сховище може бути на 128 чи 256 Гб. Такої технічної начинки вистачає для всіх програм та ігор, хоча останні запустити на максимальних налаштуваннях графіки не вийде — вони гальмуватимуть.

Рідкісна особливість смартфона в цьому ціновому сегменті – захист від води IP67. Це означає, що телефон можна завантажити на глибину до 1 метра терміном до півгодини. Телефон представлений у чотирьох кольорах: чорномубілому, синій, фіолетовому.

У телефон встановили чудовий AMOLED-дисплей на 6,5”. Максимальна частота – 120 Гц, а роздільна здатність – 2400х1080 пікселів. Вручну можна накрутити яскравість до 380 нит, а автоматично під яскравим сонцем вона може піднятися до 800 нит.

Камер у смартфона цілих п’ять: одна фронтальна на 32 Мп і чотири тильні:

  • основна на 64 Мп із оптичним стабілізатором;
  • ультраширокоугольная на 12 Мп;
  • макро на 5 Мп;
  • датчик глибини на 5 Мп відповідає за розмиття фону при портретній зйомці.

Для класу Galaxy A52s знімає дуже добре. Динамічний діапазон широкий, передача кольору точна, деталізація висока. У денний час кадри виходять чудовими – можна навіть сплутати з фото, зробленими флагманами серії Galaxy S. Увечері та в приміщенні зі слабким освітленням ситуація погіршується, але не критично.

Приємно вражає ультраширококутний модуль. Зроблені з його допомогою знімки відрізняються майже такою самою деталізацією, як з основного об’єктиву. У бюджетному класі це рідкість.

OnePlus Nord 2T 5G

Цей представник смартфонів середнього класу є гідним послідовником Nord 2, випущеним роком раніше. У новинку встановили продуктивніший процесор і підвищили потужність зарядки до 80 Вт. Nord 2T 5G оснастили чіпом Dimensity 1300 від MediaTek та графічним ядром Mali-G77 MC9. Їх доповнює значний обсяг оперативної пам’яті – 8 або 12 Гб. Розмір постійного сховища даних – 128 або 256 Гб.

У телефоні топовий AMOLED-дисплей на 6,43” роздільною здатністю 2400х1080 пікселів. Максимальна частота – 90 Гц. До передачі кольору смартфона немає жодних питань. Гранична яскравість також досить висока — 650 ніт.

Комплект камер у смартфоні залишився таким самим, як був у Nord 2. Він виявився настільки вдалим, що компанія вирішила нічого не міняти:

  • основний модуль на 50 Мп із оптичною стабілізацією;
  • широкоугольник на 8 Мп;
  • сенсор глибини на 2 Мп.

Від останнього можна було позбутися, і нічого не змінилося б. Основна камера дуже гарна. З її допомогою виходять якісні кадри вдень та непогані вночі. Звичайно, при найближчому розгляді вечірнього фото виявляється зернистість, але все в межах розумного для цього цінового класу. Фронтальна камера на 32 Мп також якісна. Нічого видатного не видає, а дозволяє створювати хороші кадри.

Сильна конкурентна перевага Nord 2T 5G – швидка зарядка потужністю 80 Вт. До 100% батарея відновлюється приблизно за півгодини. Це дуже швидко для смартфона такого класу. А ось ємність акумулятора не рекордна – 4500 мА·год, хоча на день цього вистачає, якщо не вантажити смартфон потужними програмами та іграми.

Популярні смартфони середнього класу у 2022-2023 роках

У цій категорії ми виділили два топові телефони в ціновому діапазоні від 20 до 25 тис. гривень. У цьому класі багато цікавих гаджетів, серед яких було важко вибрати найкращі. Наприклад, на увагу заслуговують OnePlus 10 Pro і 10TXiaomi 12XBlack Shark 5 Pro. Але ми детальніше зупинимося на інших моделях.

Xiaomi 12T Pro

Після старту продаж базової версії Xiaomi 12 китайська компанія традиційно випустила кілька модифікацій, серед яких Xiaomi 12T Pro. Виробник позиціонує цю модель як смартфон з характеристиками флагманів, але зроблений з більш простих матеріалів і менш виразним дизайном. Екран у телефону великий – 6,67”. Це AMOLED-матриця роздільною здатністю 2712х1220 пікселів. Частота оновлення – до 120 Гц.

Xiaomi 12T Pro виділяється основною камерою на 200 Мп. Але це не простий маркетинговий хід, а реально просунуте технічне рішення. При хорошому освітленні цей основний модуль видає знімки, які за якістю не поступаються флагманам від Samsung і Apple. У темряві деталізація трохи знижується, але кадри виходять без шуму в тінях, чіткі та з приємними кольорами. Основний модуль доповнили 8-мегапіксельним ширококутним і 2-мегапіксельним макро, які на практиці майже не використовуються, тому що в порівнянні з топовим основним модулем їх якість помітно гірша.

Фронтальна камера роздільною здатністю 20 Мп теж приємно дивує, як і основний модуль. При хорошій освітленості знімки виходять яскравими, насиченими, з правильним діапазоном контрастності. Деталізація також на висоті.

За швидкодією та продуктивністю Xiaomi 12T Pro не відстає від флагманів. Все завдяки топовому процесору Snapdragon 8+ Gen 1. Об’єм оперативної пам’яті – 8 або 12 Гб, а розмір вбудованого сховища – 128 або 256 Гб. Така технічна начинка говорить про одне: на смартфоні можна запускати будь-які ігри та програми, навіть найвибагливіші. Можна виставляти найвищі налаштування графіки, і ви не помітите жодних фризів та зависань.

У смартфон встановили батарею на 5000 мА · год і поклали в комплект адаптер на 120 Вт, який швидко заряджає її за 20 хвилин. А ось функції бездротової зарядки немає. Автономності цілком вистачає на цілий день, якщо тільки не грати безперервно годинник або не запускати вимогливі програми, наприклад, для відеомонтажу.

Samsung Galaxy S21 FE

Подібно до 12T Pro від Xiaomi, Galaxy S21 FE є бюджетним флагманом від Samsung. Модель вийшла дуже вдалою за співвідношенням ціни та якості. Вона має майже флагманські характеристики, але коштує лише 20 тис. гривень.

Смартфон оснащений процесором Exynos 2100 та має на борту 6 або 8 Гб оперативної пам’яті залежно від комплектації. Кількість внутрішньої також залежить від версії і може становити 128 або 256 Гб. Цієї технічної начинки достатньо для ігор і не тільки. Процесор добре справляється з високими навантаженнями та не перегрівається.

Виробник випустив телефон у широкій кольоровій гамі. В асортименті представлені зеленаграфітовалавандова та біла версії. Смартфон отримав топовий Dynamic AMOLED 2Х дисплей діагоналлю 6,4” із частотою до 120 Гц. Якість зображення вражає яскравістю та кольоропередачею.

У телефон встановили гідний комплект тильних камер:

  • основна на 12 Мп із оптичною стабілізацією;
  • телевик на 8 Мп;
  • ультраширокоульний модуль на 12 Мп.

Samsung не використовує маркетинговий хід із 50-200 Мп камерами. Навіть 12-мегапіксельний основний модуль знімає добре, і всі про це знають – компанія себе давно зарекомендувала на ринку. Кадри, зроблені на Galaxy S21 FE, дуже насичені та деталізовані. У денний час знімки такі ж незрівнянні, як на флагманські моделі компанії. Увечері якість знижується, але все ж таки залишається на прийнятному рівні.

У телефоні батарея на 4500 мА·год, заряджається від комплектного блоку на 25 Вт до 100% за 75 хвилин. Є підтримка бездротової технології до 15 Вт. Місткості батареї вистачає на цілий день. Якщо грати та використовувати режим 120 Гц, акумулятор розрядиться швидше.

Топові флагмани 2022-2023 року

У цій категорії виділити найпопулярніші моделі виявилося ще важче, оскільки асортимент флагманських смартфонів величезний, і кожен цікавий. Тут є розкладачки Huawei Mate Xs 2 і Samsung Galaxy Z Fold4, ігровий смартфон Black Shark 5 Pro, китайський флагман Xiaomi 12 Pro, новенький фотофлагман Google Pixel 7 Pro та багато інших. Ми вирішили зупинитися на двох свіжих титанах від Apple і Samsung — традиційно це найпопулярніші телефони на ринку.

Samsung Galaxy S23 Ultra

Почнемо флагмана від Samsung, який компанія нещодавно лише представила публіці. Як і очікувалося, смартфон увібрав у себе все найкраще від попередника, а багато що змінилося на краще. Чого тільки варта основна камера на 200 Мп, і у випадку з Samsung це не порожній рекламний хід.

З боку Galaxy S23 Ultra ідентичний попереднику з дизайну, але якщо взяти його в руки, одразу відчувається різниця: бічні грані стали більш плоскими. Також змінився розмір тильних камер – вони стали більшими в діаметрі і трохи сильніше випирають. На вибір пропонують чотири кольори корпусу: чорний, лавандовий, зеленийбежевий.

Дисплей у смартфона такий же, як у попередника – це Dynamic AMOLED 2X матриця роздільною здатністю 3080х1440 пікселів. Пікова яскравість на колишньому рівні – 1750 нит. Змінився тільки вигин екрану з боків – він став менш округлим.

Виробник відмовився від процесорів Exynos та використовує чіп Snapdragon 8 Gen 2. Це ексклюзивна версія з розігнаними частотами. Об’єм оперативної пам’яті – 8 або 12 Гб, а постійне сховище – 256, 512 або 1024 Гб. Зрозуміло, смартфон справляється із будь-якими завданнями, які перед ним ставить користувач. На сьогоднішній день це найпродуктивніший Android-гаджет на ринку.

Камера – головна відмінність від попередника. Вона тепер 200 Мп, і це той випадок, коли більше і краще. Ультраширококутна камера теж оновилася, а телевізори залишилися колишніми — із зумом 3х та 10х. Зйомка в режимі 200 Мп забирає більше часу, тому використовувати його незручно. Можна вибрати 50 Мп – у такому випадку деталізація чудова, і кадри створюються миттєво.

Помітно покращала зйомка в нічному режимі. Час створення таких кадрів дуже скоротився. Це зумовлено покращеною стабілізацією. Фото до того ж виходять різкішими. І ще на нічних знімках майже відсутні засвіти, якими грішили попередники.

Фронтальну камеру замінили. Тепер замість 40-мегапіксельної використовують модуль на 12 Мп, але це пішло на користь. Фотографії виходять дуже чіткими та деталізованими, як ніколи раніше.

Автономність телефону заснована на батареї 5000 мА·год. Це небагато, але заряд вона тримає довше за попередника. Вистачає на 8+ годин із увімкненим екраном. Якщо не перевантажувати гаджет іграми та складними програмами, акумулятора вистачить на два дні.

Apple iPhone 14 Pro

Ми вже неодноразово писали огляди цього смартфона. В одному тексті ми розповідали про всі моделі 14-ї серії, а в іншому детально зупинилися на головних особливостях новинки. Якщо не заглиблюватися в деталі, то в iPhone 14 Pro компанія замінила нарізаний багатьом користувачам виріз на акуратний острівець Dynamic Island, який обіграли різними функціями. Він підлаштовується під певний сценарій використання смартфона: видає повідомлення про дзвінки, підвищує зручність підключення AirPods і таке інше.

Ще одна оновлена ​​деталь – це екран. Він отримав рекордну яскравість в 1600 ніт у звичайному режимі, а в HDR вона досягає 2000 ніт. Звичайно ж, iPhone 14 Pro отримав новий процесор – Apple A16 Bionic. Обсяг оперативної пам’яті не змінився — це ті самі 6 Гб. З такими характеристиками телефон справляється з усім, чим його можна лише навантажити: останні ігри на максимальних налаштуваннях графіки, максимально вимогливі до ресурсів програми і таке інше.

Як і завжди раніше, Apple наголосила на фотоможливості свого флагмана. Основний блок камер в iPhone 14 Pro оновили – тут всього 4 модулі:

  • основний на 48 Мп;
  • ультраширококутний на 12 Мп;
  • телефото на 12 Мп із оптичним зумом х3;
  • датчик глибини портретних кадрів.

Як завжди, камера знімає добре навіть у режимі «навів і зняв». Це влаштовує багатьох користувачів, за винятком необхідності думати про налаштування. Ми навіть проводили докладне порівняння камер iPhone 14.

По автономності смартфон трохи поступається попереднику iPhone 13 Pro, але в реальному житті це майже непомітно. Заряду батареї з головою вистачає на один день при активному використанні та на два дні без зайвих навантажень. Наприклад, якщо ви використовуєте гаджет для періодичних дзвінків, спілкування в месенджерах та соцмережах, і трохи дивіться YouTube, заряду вистачить на два дні.

Підсумки

Як бачимо, в кожному ціновому сегменті смартфонів 2022-2023 випуску виділилися фаворити – найпопулярніші телефони. До 10 000 гривень можна взяти Realme 10 у модифікації 4/128, а в районі 15 000 вже вибирати між Galaxy A52s та Nord 2T 5G, які демонструють відмінну продуктивність та фотоможливості.

Користувачам, які претендують на більш високі технічні характеристики і бажаючим отримати майже флагманську камеру, варто придивитися до OnePlus 10 ProXiaomi 12XXiaomi 12T Pro або Galaxy S21 FE. Всі вони дуже близькі за всіма параметрами до топових смартфонів на ринку, а коштують близько 25 000 гривень.

І тим покупцям телефонів, які хочуть вичавлювати з своїх гаджетів максимум, потрібні ультимативні флагмани типу iPhone 14 ProGalaxy S23 UltraGoogle Pixel 7 Pro або Xiaomi 12 Pro. Всі вони схожі за технічними можливостями і все добре знімають. А ось якщо цікавий розкладний смартфон із величезним дисплеєм, вибір варто робити на користь Huawei Mate Xs 2 або Samsung Galaxy Z Fold4.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    Британець замість iPhone 16 Pro отримав від Apple два блокноти

    У Великобританії чоловік замовив на офіційному сайті компанії Apple новий iPhone 16 Pro, але в…

    30.09.2024

    Microsoft випустила для ознайомлення безкоштовні версії Windows 11

    Компанія Microsoft представила безкоштовні ознайомчі версії Windows 11 перед виходом великого оновлення 24H2. Як правило,…

    30.09.2024

    Новий MacBook Pro на базі M4 отримає вдвічі більше ОЗП

    Авторитетний інсайдер під ніком ShrimpApplePro поділився у сервісі мікроблогів X фотографією упаковки базового 14-дюймового MacBook…

    30.09.2024

    Експерти розібрали Samsung Galaxy S24 FE і оцінили його ремонтопридатність

    YouTube-канал PBKreviews провів повне розбирання нового смартфона Galaxy S24 FE, щоб оцінити його ремонтопридатність. Що…

    30.09.2024

    Sony прискорить розробки ігор для PlayStation за допомогою штучного інтелекту

    Компанія Sony прагне зробити процес створення ігор для PlayStation більш ефективним та якісним, використовуючи передові…

    30.09.2024

    Яким має бути сучасний ноутбук для роботи

    Технології не стоять на місці - це стосується абсолютно всього. Поговоримо про ноутбуки. Уявімо ситуацію,…

    30.09.2024