Пароль в iPhone не захищає і винні у цьому ви самі

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 4 хв.

Apple, напевно, єдиний розробник смартфонів, який голосно говорить про безпеку даних користувача. І це не просто слова. Чого варте лише шифрування даних в iCloud або перевірка безпеки, яка показує, з якими програмами чи людьми ви ділитеся конфіденційною інформацією. Можна згадати і окремий режим блокування , який дозволяє захистити інформацію у смартфоні від втручання ззовні. Якщо всім цим грамотно користуватися, можна бути впевненим у своїй безпеці.

Реклама

По всьому світу прокотилася серія крадіжок iPhone, після яких власники залишалися не лише без смартфонів, а й втрачали гроші на банківських рахунках. У цьому матеріалі розповідаємо, як зловмисники одержують пароль блокування iPhone і що потрібно робити, щоб убезпечити себе від втрати не тільки дорогого пристрою, а й грошей.

Чи можна скинути Apple ID без пароля

Днями у The WSJ вийшов великий матеріал , в якому розбирається серія крадіжок смартфонів Apple. І здається, ну кому у 2023 році потрібно красти iPhone, захищені через “Знайти iPhone”. Але, як виявилось, зловмисники знайшли спосіб відключати подібний захист. Перед тим, як вкрасти Айфон, за людиною спостерігають якийсь час, щоб підглянути пароль або записати його на відео. І, судячи з кількості прецедентів, цей фінт у злодіїв виходить.

Якщо ж зробити відео або подивитися пароль через спину жертви не вдається, то в хід йде чарівність та безпосереднє знайомство. Зловмисники можуть просто спитати дорогу, так що доведеться лізти в навігатор і ось тут з’явиться шанс побачити ваш пароль. На вулиці збої Face ID періодично трапляються через шапку або окуляри. У мене таке трапляється взимку щодня. І не дивно, що підглянути пароль можна. А далі справа техніки позбавити вас смартфона. Але це вимагає тривалого спостереження за людиною. І дуже дивно, що жертви крадіжок цього не відчули.

Або дуже зайняті, або казково безтурботні люди. Треба віддати належне Apple, у приміщенні вводити пароль доводиться надзвичайно рідко. Можна сказати, що майже ніколи. Тут також є спроба запам’ятати PIN, встановлений на блокування екрана. За допомогою нього можна скинути пароль від Apple ID , встановити інший та вимкнути смартфон від “Знайти iPhone” та iCloud. І це не кажучи про те, що введення пароля відкриває доступ до всіх даних, що зберігаються всередині смартфона. Причому не можна звинувачувати Apple, що компанія дала легкий спосіб для скидання пароля Apple ID . Він оптимальний. Просто власникам смартфонів треба бути уважнішими і не світити свій код праворуч і ліворуч.

І ось тут починається головна проблема дуже великої кількості користувачів. Банківські програми пропонують при першому вході встановити чотиризначний код доступу. І замість того, щоб поставити якесь унікальне поєднання цифр, багато хто просто повторює свій пароль від екрану блокування iPhone . Завдяки такому підходу зловмисники можуть потрапити практично до будь-якого банківського додатку та вивести з рахунків усі гроші, що й відбувається в рамках подібних крадіжок. А через те, що пароль від Apple ID вже змінено, заблокувати чи стерти дані з iPhone дистанційно ви не можете.

Тут жертві крадіжки доведеться лише негайно звертатися до банку для блокування рахунків, що не завжди можна зробити оперативно. Очевидно, безпечники в компанії розуміли, що якщо дати користувачам можливість встановлювати чотири- або шестизначні паролі, то вони обов’язково повторюватимуть той, який стоїть на екрані блокування. У компанії просто обмежили його п’ятьма знаками. Це рішення ускладнює зловмисникам доступ до ваших рахунків, а вас так чи інакше змушує придумати новий пароль.

Складні паролі на iPhone

Але найголовніше, що після цього злодії можуть спокійно скинути iPhone до заводських налаштувань, стерши з нього всі згадки вашого Apple ID, і перепродати на вторинному ринку як пристрій, що був у використанні. Бачите, як просто. Сумно тут те, що винні в цьому користувачі iPhone. Достатньо просто перестати використовувати прості чотиризначні коди і вибрати щось складніше. Це навіть може захистити від ревнивої другої половинки, яка дуже любить читати ваші листування.

Ми вже давно використовує семизначний пароль. Настільки до нього звик, що не відчуває жодних складнощів при введенні. Зате впевненість у захисті набагато більша, ніж за простого чотиризначного. Такий пароль просто так не підглянеш. На це потрібно більше часу та серйозна спостережливість. Тим більше, що завдяки Face ID або Touch ID вводити пароль у приміщенні доводиться реально рідко. Встановити складний код-пароль на iPhone можна так:

  • Перейдіть до налаштувань і виберіть розділ “Face ID і код-допуску” або “Touch ID та код-пароль”.
  • Перейдіть вниз і натисніть “Змінити код допуску”.
  • Введіть старий пароль.
  • Коли система запропонує ввести новий пароль, я рекомендую натиснути на “Опції код допуску” та вибрати там “Власний буквено-числовий код”.

Завдяки складному паролю ймовірність втратити дані зі смартфона буде набагато меншою. А взагалі, намагайтеся не вводити код-пароль на смартфоні, якщо розумієте, що хтось знаходиться у вас за спиною або явно дивиться в екран iPhone. Багато людей вважають, що нічого такого немає в тому, щоб підглядати в чужі телефони. Але це як мінімум неприємно, а як максимум може призвести до серйозних проблем, як описаних вище.

А взагалі хотілося б, щоб Apple вже нарешті реалізувала або можливість вбудованими засобами запаролити будь-який додаток, причому відмінним від стандартного кодом. Під цим я розумію, що при спробі встановити такий пароль, як на блокування iPhone, система просто не дасть цього зробити. Тоді за збереження грошей можна буде не переживати.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ