В яких ситуаціях можна втратити всі дані, що зберігаються на комп’ютері

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Багато користувачів зберігають дані в єдиному екземплярі на жорсткому диску комп’ютера або ноутбука, навіть не замислюючись про те, що одного разу можна втратити все те, що накопичено непосильною працею. Справний HDD-диск служить і 30 років, а “живучість” SSD-накопичувача вимірюється кількістю циклів запису. Але бувають інші чинники ризику. Спробуємо зібрати найпопулярніші в одній статті.

Загальне для HDD та SSD

Втратити дані можна у таких випадках:

1. Під час видалення файлів. Але є нюанс — якщо їх видалили класичним способом (без тривалого форматування), то дані практично завжди можна відновити за допомогою спеціального програмного забезпечення. Навіть після швидкого форматування вони можуть бути відновлені, оскільки процедура передбачає очищення інформації про розташування файлів на накопичувачі;

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

2. Видалення файлової системи. Таке буває і від цього ніхто не застрахований. Пошкодження файлової системи може бути як за програмним, так і апаратним. Як правило, відновлення інформації з такого накопичувача можливе. У важких випадках вдаються до послуг відповідного сервісного центру, який займається відновленням даних;

3. Дія вірусів може призвести до втрати даних. Шкідливе програмне забезпечення може видаляти файли, так і шифрувати жорсткі диски повністю. Усі ми пам’ятаємо вірус-шифрувальник, який шифрує систему так, що дані не підлягають відновленню без відповідного ключа, який зловмисник пропонує викупити.

Нюанси SSD-накопичувача

Якщо всередині класичного жорсткого диска розташована металева кругла болванка, на яку йде запис за допомогою намагнічування, інформація на SSD зберігається всередині декількох мікросхем. Усередині напівпровідникових деталей є мікроскопічні осередки, і в них зберігаються у двійковій формі як електричного заряду.

Коротко: є заряд – логічна одиниця, немає заряду – логічний 0. І ресурс диска залежить від кількості циклів запису. Будь-який SSD-накопичувач при активному використанні втрачає свої властивості – розумний контролер мітить зіпсовані сектори і більше туди нічого не записує. Були ситуації, що дані на SSD за дуже активного використання пошкоджувалися і не піддавалися відновленню.

Якщо звичайний жорсткий диск «згорить» (наприклад, пошкодиться контролер, головка, мотор), то дані з нього все одно можна буде відновити, адже фізично металева болванка залишилася. А от якщо щось трапиться з SSD, то дані відновити просто неможливо. На зорі появи твердотільних накопичувачів були такі неприємності, коли новий SSD через пару тижнів просто виходив з ладу, що вело до втрати файлів.

Зараз виробники навчилися робити якісні накопичувачі, і такі форс-мажори вкрай рідкісні, але слід пам’ятати про те, що краще не зберігати дані на SSD в єдиному екземплярі. Він більше призначений для операційної системи та програм – за рахунок збільшеної швидкості комп’ютер працює швидше. А зберігати дані у довгостроковій перспективі краще на «класиці».

Та й взагалі, дані в єдиному екземплярі точно зберігати не варто. У випадку, якщо у вас один єдиний комп’ютер або ноутбук, краще придбати зовнішній HDD-накопичувач для того, щоб зберігати на ньому резервні копії найважливіших даних.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.