Статті

Що таке «підборіддя» біля телефону і чому його не позбавляють виробники

Share
Час читання: 2 хв.

Сучасні смартфони не лише стильні, а й продуктивні. Кожен міліметр екрану задіяний, щоб картинка вийшла детальною та яскравою. Але деякі виробники телефонів на Android так і не позбулися «підборіддя». Що це? І чому «яблучні» смартфони його не мають?

Що таке «підборіддя» і чи є воно у вашого гаджета

Всі смартфони на Android можна розділити на безрамкові та ті, у яких рамка все ще залишилася. Її нижня горизонтальна грань трохи товщі за інші – це і є «підборіддя». Його можна побачити на 90% телефонів.

Раніше на цьому плашку робили кнопку. Наприклад, вона була на популярних Samsung S6 та S7. Потім всі кнопки перенесли на екран, а нижня грань стала тонше. Але вона так і не зникла. Навіть на безрамкових смартфонах марки Samsung, HONOR і Xiaomi вона є.

Це досить дивно, адже верхню частину рамки виробники давно позбулися. Від бічних теж, хоча це дорожча технологія, і використовується вона у флагманських моделях із вигнутим екраном.

З яких причин «підборіддя» не прибирають

Насправді питання про те, чому нижня рамка досі залишилася на екрані, дуже актуальне. Його неодноразово ставили представникам бренду Huawei. Керівництво компанії відповідає просто: це захист від випадкових дотиків. Без неї телефон починає сприймати випадкові натискання як жести. Але у таку причину віриться слабо. Хоча б тому, що смартфони з вигнутим екраном не страждають від випадкових натискань.

Інші версії, навіщо потрібне «підборіддя» зводяться до того, він покращує ергономіку телефону. Також його наявність може бути пов’язана з розташуванням порту для заряджання та навушників.

Чому на iPhone «підборіддя» немає

Компанія Apple давно відмовилася від підборіддя на рамці. Це сталося ще із серією IPhone X. Але й тут є свої нюанси. У “яблучних” телефонів екран кардинально відрізняється від інших. Вони мають унікальну технологію кріплення шлейфу. Якщо дисплей на «андроїдах» кріпиться безпосередньо на екран, то у iPhone екран розташований окремо, а для кріплення шлейфу використовується вигнута пластикова плівка. Саме цей фактор дозволяє позбутися настирливого нижнього «підборіддя».

Скопіювати технологію Apple інші виробники не можуть, оскільки вона запатентована. Вигадати аналогічний спосіб кріплення шлейфу – теж не виходить. Тому зараз смартфони на Android випускаються з «підборіддям». Хто знає, можливо, це зміниться вже найближчим часом.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Valve представила дані про обладнання, яке використовують гравці Steam

    У вересні 2024 року компанія Valve опублікувала дані про те, яке обладнання використовують користувачі Steam.…

    05.10.2024

    Android 16 вводить режим покращеного захисту конфіденційності

    Оскільки смартфони містять багато конфіденційної інформації, Google вирішила надати користувачам можливість додатково убезпечити себе. У…

    05.10.2024

    WhatsApp додає функцію тегів для статусів, подібну до Instagram

    WhatsApp впровадив нові функції для «Статусів», дозволяючи користувачам відзначати інші облікові записи. Це нововведення робить…

    05.10.2024

    За прогнозами, наступного року Apple випустить iPhone з тоншими OLED-дисплеями

    Тайванська компанія Novatek оголосила про плани розпочати масове виробництво OLED-дисплеїв з технологією TDDI (touch and…

    04.10.2024

    OpenAI запустив новий інтерфейс Canvas для ChatGPT

    OpenAI, лідер у галузі штучного інтелекту, анонсував інструмент Canvas, що спрощує роботу з текстом та…

    04.10.2024

    Telegram готує повноцінну заміну для YouTube

    Розробники Telegram оголосили про проведення конкурсу. Учасникам пропонується створити для iOS-версії Telegram плеєр, який може відтворювати відео…

    04.10.2024