Чому камери з однаковою роздільною здатністю роблять різні фото

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Основна характеристика камери – кількість мегапікселів, і дуже часто саме ця характеристика вказана в описі пристрою. Але за фактом ми стикаємося з тим, що два гаджети з однаковою кількістю пікселів можуть робити знімки різної якості. Чому це відбувається? Читайте у нашій статті.

Від чого залежить якість знімків

Через те, що кількість пікселів фактично – основна характеристика, яка міститься на ціннику телефону, багато хто звикли помилково вважати, що саме від нього залежить якість фото. З одного боку, це правильно, але не зовсім. Насправді будь-яка сучасна камера має складніший пристрій. Це оптичний прилад, який складається з матриці та системи лінз.

Фотопікселями називається саме деталі матриці. Від кількості залежить кількість елементів, які збирають фотографію в єдиний малюнок. Іншими словами, якщо в камері 16 МП, то ваша фотографія складається з 16 маленьких зображень, а якщо 64 МП, то відповідно якість буде в 4 рази вищою.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Розмір пікселів

Ось вона, та сама проблема, чому якість зображення у двох однакових камер відрізняється. Це розмір пікселів – кожної окремої деталі матриці. Його можна дізнатися із докладних технічних характеристик пристрою. Найчастіше вони вказані у технічному паспорті пристрою.

Наприклад, Redmi Note 11 розмір пікселів становить 0,64 мікрон. А у HUAWEI Mate 50 Pro – 1 мікрофон. Відповідно, і якість знімка у другого телефону краща. Причому різницю видно неозброєним поглядом.

Як це працює? Дуже просто: чим більший розмір пікселя, тим більше фотонів (світлових частинок) на ньому розміщуються. Кожен фотон буде перетворено і відображено на зображенні, а значить, воно буде яскравішим і чіткішим.

Інші особливості

Але це ще не все. На якість фотографій впливають і такі фактори:

  1. Діафрагма або апертура – ​​розмір отвору камери. Від його діаметра залежить те, скільки світла може потрапити на матрицю.
  2. Стабілізація. Вигляд стабілізації визначає, чи буде ваш знімок розмитим. Найнеефективніший вид – цифрова стабілізація, краще вибирати камери з оптичною чи гібридною.
  3. ПЗ. Підсумкове зображення перед збереженням у галереї проходять через спеціальне програмне забезпечення. У ньому передбачено алгоритми автоматичної обробки.

Дізнатися, яке програмне забезпечення встановлено на камері вашого пристрою, з технічної документації не вийде. Зорієнтуватися дозволить лише перевірка камери насправді або відгуки інших власників пристрою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.