Статті

Чи правда, що скидання до заводських налаштувань прискорює смартфон і чи потрібно його робити

Share

Коли смартфон починає гальмувати, одна з найпоширеніших порад – спробувати зробити повне скидання до заводських налаштувань. Зазвичай це дійсно рятує, допомагаючи привести телефон до тями: система обнулюється, помилки зникають, а модулі в пристрої перезавантажуються. Виходить, теоретично скидання смартфона можна взагалі робити якомога частіше, щоб гаджет працював швидко, не збираючи при цьому системне сміття. Чи це не допоможе? Давайте розберемося, чи допомагає очищення смартфона зробити його швидше та як часто це потрібно робити.

Незважаючи на всю користь, скидання до заводських налаштувань — крайній захід. Ця функція повністю очищає сховище смартфона, оперативну пам’ять, а також обнулює параметри, встановлені раніше. Тобто, після скидання у вас на руках залишається смартфон у стані, ніби ви щойно дістали його з коробки після покупки. А навіщо це взагалі треба робити?

Навіщо потрібне скидання до заводських налаштувань

Після скидання телефон повертається у вихідний стан. Навіть якщо під час використання ви видаляли вбудовані програми від виробника, вони повернуться, оскільки за умовчанням вшиті до системи. І навіщо потрібний смартфон у такому стані? Варіантів кілька.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • У пам’яті набралося багато зайвих файлів – ви хочете разом очистити сховище.
  • Один із модулів почав працювати некоректно. Наприклад, процесор чи батарея стали постійно перегріватися.
  • У смартфоні почали з’являтись файли з незрозумілим розширенням, які неможливо видалити самостійно.
  • Ви підчепили вірус, який заважав нормальній роботі телефону.
  • Ви плануєте продати смартфон, не залишивши жодних слідів експлуатації або просто хочете налаштувати його заново.

При цьому дані зі смартфона разом із усіма налаштуваннями можна зберегти в резервну копію, щоб нічого не втратити. Погодьтеся, процедура досить енерговитратна: після відновлення даних потрібно ще й відновити паролі в браузері, які часто не зберігаються в бекапі. Заради такого доведеться витратити щонайменше годину свого життя або більше — залежно від обсягу даних.

Як часто потрібно робити скидання до заводських налаштувань

Користувачі розходяться на думці, як часто потрібно робити скидання на телефоні . Одні експерти стверджують, що чистити пам’ять смартфона потрібно раз на півтора роки, інші — раз на 6 місяців. Хтось говорить про те, що робити повне скидання не потрібно зовсім — схоже, вони мають рацію. Зараз поясню чому.

Раніше вважалося, що найбільше даних у смартфоні з’являлося через 3-4 місяці після покупки, оскільки користувач заново завантажував усі програми, ігри та інші особисті дані. Але з появою функції створення резервної копії цей термін зменшився приблизно місяць. Далі ми починаємо забивати пам’ять помітно повільніше, а деякі марні програми видаляємо самі — навіщо вона потрібна, якщо не користуєшся? Разом з ним видаляється весь кеш, внаслідок чого пам’ять звільняється.

Телеграм витрачає багато місця, але дозволяє контролювати використання пам’яті

Крім того, сучасні програми навчилися самі видаляти непотрібні дані. Наприклад, Телеграм: достатньо виставити в ньому максимальний розмір кешу , після чого він почне сам його регулювати. Можна встановити виключення у вигляді особистих чатів, щоб вони ніколи не очищалися, або налаштувати автозбереження. І я мовчу про програми, що працюють у фоновому режимі: система сама оптимізує процеси, тому закривати їх вручну не потрібно.

У кожному окремому застосунку також можна почистити кеш у налаштуваннях смартфона або видалити дані вручну. В крайньому випадку, завжди можна ризикнути та звернутися за допомогою програм-оптимізаторів. Погодьтеся, це набагато зручніше та швидше, ніж форматувати смартфон? Але навіть якщо вибрати екстремальний спосіб, пристрій все одно не почне працювати швидше. Ось пруф.

На відео протестовано смартфон Samsung S9+ до та після скидання. Невеликий приріст є, але він настільки незначний, що його не помітити під час повсякденного використання. До того ж блогер провів тест відразу кілька разів поспіль, але навіть в одноядерному тестуванні він навряд чи перевищив 1%. Чи потрібно заради цього витрачати свій час? Думаю ні.

Чому смартфон починає гальмувати

Думка експертів зав’язана лише на очищенні пам’яті – це справді важливо. Однак швидкість роботи смартфона залежить не тільки від цього: зробивши повне скидання на телефоні, ви можете виявити, що він швидше працювати не став. В чому справа?

А в тому, що практично всі модулі схильні до зносу і старіння. Смартфон починає гальмувати через зниження ємності батареї та оновлень ОС, які впливають на продуктивність. Навіть процесор починає працювати повільніше , не кажучи вже про вбудовану пам’ять і SD-карти, які мають певний ресурс для перезапису даних.

Іноді ці деталі можуть виявитися неякісними, а користувач і не здогадувався про це. Тут вже немає сенсу робити скидання до заводських налаштувань : швидкодію він явно не покращить. Навіть якщо повністю очистити пам’ять смартфона , є шанс, що він справді може почати працювати трохи швидше, але ви цього не помітите.

Тож чи потрібно робити повне скидання налаштувань часто? Як бачите, порад виробників із цього приводу немає, а інструкції мають виключно рекомендаційний характер. Зрештою, ви вільні чинити так, як вам зручніше, але пам’ятайте, що панацеї немає: якщо смартфон почав гальмувати, то навіть скидання йому не допоможе.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    Відомо, що Apple не розповіла про новий iPad Pro

    На початку цього року купив новий MacBook Air. Це була 13-дюймова модель початкового рівня із…

    18.05.2024

    Microsoft випустить нову консоль Xbox у 2026 році

    Інсайдер під ніком TheGhostofHope, посилаючись на кілька "надійних джерел", розповів про плани Microsoft з випуску…

    18.05.2024

    В мережу потрапили шпалери та кольори Google Pixel 9

    Телефони Google Pixel завжди мали чудові шпалери. Перші кілька поколінь дивували нас живими шпалерами, розробленими…

    18.05.2024

    Компанія Apple змінила систему охолодження на новому iPad Pro

    Канал Phone Repair Guru опублікував відео розбирання 13-дюймового планшета iPad Pro, заснованого на новітній SoC…

    18.05.2024

    Samsung Galaxy Z Fold 6 вже протестували в Geekbench

    Майбутній флагманський смартфон Samsung Galaxy Z Fold 6 засвітився у базі синтетичних тестів Geekbench 6…

    18.05.2024

    Apple випустить найтонший в історії iPhone замість моделі Plus

    Компанія Apple готується представити найтонший iPhone. Імовірно, модель називатиметься iPhone 17 Slim і може вийти…

    18.05.2024