Яка Windows чи інша ОС найбезпечніша — дослідження

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Чи знаєте ви, що частина вірусів, якими заражається ваш комп’ютер, проникає в систему через уразливості в операційній системі? Саме тому наша Windows так часто оновлюється – часом ми навіть не помічаємо, що змінилося, а вдосконалилися якраз функції безпеки. У цьому непогано допомагають хакери – здійснюють зламування різних ОС, тим самим рухаючи розробників уперед. З кожним роком сучасна ОС для ПК стає все більш захищеною.

Реклама

Яка Windows найбезпечніша?

На початок 2023 можна сміливо сказати, що класична Windows 10, образ якої був завантажений з офіційного сайту і оновлений до останньої версії, є найбезпечнішою. Також важливо, щоб усі параметри безпеки були включені за промовчанням. Десята Windows вийшла 8 років тому і за цей час отримала велику кількість оновлень безпеки, і можна сказати, що вже перевірена роками та мільйонами користувачів.

З Windows 11 не все так просто – вона вийшла лише 2 роки тому. Причому в самий пік використання Windows 10 і з підвищеними системними вимогами, що призвело до того, що 11-а версія не отримала такого бурхливого розвитку за ці два роки. Хоча система й оновлюється, назвати її на 100% безпечною, мова не повернеться лише з тієї причини, що досі в ній трапляються різні баги, що їх оперативно усувають розробники.

Користувачам Windows 11 бажано встановити на додаток сторонній антивірус, якщо інформація на робочому ПК становить велику цінність. Велике оновлення 22H2, що вийшло минулого року, посилило безпеку Windows 11, але мине деякий час, і нам повідомлять знову про те, що виходить оновлення, яке робить систему ще кращою.

Також тут може працювати кількісний ефект — хакери люблять шукати вразливості в програмному забезпеченні, яким користується більшість. Частка користувачів Windows 11 на кінець 2022 року становила трохи більше 15%. А це означає, що поки що зловмисникам не дуже цікаво витрачати свій час на пошук уразливостей щодо нової ОС.

Ні, Windows 11 хороша і набагато краща за Windows 10, але чисто з логічного погляду вона може бути більш вразлива, ніж її попередня версія. Знову ж таки, коментатори можуть оскаржити моє твердження, але я вважаю, що воно більш ніж логічне. Випадків масового злому 11-ої версії поки що не було, а це означає, що за теорією ймовірності така подія може статися в майбутньому.

А що з іншими?

Десктопні операційні системи, що базуються на ядрі Linux, надійно захищені від вірусів та злому з двох причин:

  1. Користувач Linux вже за умовчанням вважається досвідченим, тому в цій операційній системі не все так просто. А навіщо зловмисникам винаходити щось під досвідченого користувача, який швидко зрозуміє схему?
  2. Частка Linux не така велика, щоб хакерам система була цікава для масового злому.

Проте цифрові зловмисники дуже люблять різні пристрої IoT (наприклад, системи розумного будинку), ОС яких базується на Linux. Причина тут у користувачі, який «забиває» на апдейти, але часом і розробники також швидко перестають підтримувати пристрій.

А що з Mac OS? Тут також працює правило кількості, адже пристроїв на Mac OS менше, ніж на Windows. Ще «яблучна» ОС більш закрита, наприклад, для встановлення програм із невідомих джерел. Простий користувач на Mac OS навряд чи зможе постраждати, а досвідчений і так розуміє, чим загрожує установка неперевіреного софту.

Але варто розуміти, що будь-яка ОС та програма може бути вразлива за якихось обставин.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ