Статті

Як вибрати та налаштувати зовнішній HDD

Share
Час читання: 3 хв.

Конструкція зовнішнього HDD

Зовнішній жорсткий диск нічим не відрізняється від моделей, які встановлюються в комп’ютері. Єдина різниця ховається у способі підключення. Звичайні моделі приєднуються безпосередньо до материнської плати. Навпаки, зовнішні моделі за допомогою роз’ємів USB.

Конструкція HDD включає такі елементи:

  • зовнішній корпус;
  • жорсткий диск 2,5 чи 3,5;
  • плата сполучення.

Така комплектація не змінюється з появи перших моделей. Підключати зовнішній накопичувач можна не тільки до комп’ютера, але й до інших пристроїв – планшета, смартфона, телевізора.

Як вибрати зовнішній жорсткий диск

Асортимент таких пристроїв вражає своїм розмахом. На полицях спеціалізованих магазинів представлено десятки різних моделей. Щоб зробити правильний вибір, слід керуватися такими критеріями:

  • виробник;
  • Об’єм;
  • швидкісні показники;
  • обсяг кешу;
  • інтерфейси;
  • ціна.

Зараз виділяється три ключові виробники зовнішніх жорстких дисків Toshiba, Seagate і WD. Істотної різниці між продукцією цих брендів немає. Характеристики приблизно ідентичні.

Максимальний обсяг складає 24 ТБ. Однак найбільш збалансованою і прийнятною ціною мають моделі з місткістю 4-8 ТБ. Звичайно, багато залежить від особистих переваг, потреб.

Швидкість обертання шпинделя багато в чому визначає продуктивність всього накопичувача. Максимальним показником є ​​7200 rpm, але він є тільки у моделей понад 10 ТБ. Все, що нижче має швидкість обертання в 5400 rpm.

Чим більший обсяг кешу, тим краще, швидше працюватиме жорсткий диск при регулярному запиті тих самих даних. Проблема в тому, що у такому форматі накопичувач практично не експлуатується. Відповідно, приділяти особливу увагу цьому параметру не слід.

Інтерфейс підключення

Зовнішній жорсткий диск може мати кілька різних інтерфейсів. Розглянемо всі актуальні варіанти:

  • USB 2.0. Морально вже застарів. Максимальна швидкість передачі 60 Мбайт/с. Найчастіше показник суттєво нижчий. Якщо робота з великими файлами, варто придивитися до моделей з просунутими інтерфейсами.
  • USB 3.0. Цей роз’єм підтримує швидкість передачі на рівні 5 Гб/с. Для комфортної роботи цього більш ніж достатньо.
  • USB 3.1. Значно випереджає можливості жорстких дисків. Гнатися за цим інтерфейсом безглуздо. Жодної вигоди від нього не отримати, навіть у найближчому майбутньому.
  • Thunderbolt. Потрібен для роботи з ноутбуками та комп’ютерами Apple.

Форматування

Вже після придбання зовнішній HDD готовий до роботи. Комп’ютер зазвичай відразу розпізнає і забезпечує безперешкодний доступ. Іноді на накопичувачі відразу присутні файли – інструкція з експлуатації, гарантія, рекомендації з експлуатації. Можна їх видалити або зберегти на ПК.

Однак все кардинально змінюється, якщо операційна система не є Windows, а OS X і Linux. У цьому випадку із підключенням можуть бути проблеми. Такі системи можуть не бачити диски у форматі NTFS.

Щоб виключити будь-які проблеми, слід одразу замислитись із питанням сумісності. Універсальним варіантом є накопичувачі формату FAT32. Він читається на всіх комп’ютерах незалежно від операційної системи. Хоча за бажання будь-який HDD можна відформатувати у потрібну файлову систему. Для цього тиснемо на піктограму накопичувача правою кнопкою миші та вибираємо пункт «форматувати». Після активації всю інформацію буде видалено.

Виділяються три основні формати файлової системи – NTFS, exFAT, FAT32. Кожен варіант виділяється своїми перевагами, вадами, особливостями. Якщо у вас є Windows, тоді NTFS. Такий формат забезпечує надійне зберігання файлів. Універсальним варіантом є exFAT. Формат FAT32 погано адаптований для роботи із зовнішніми накопичувачами.

Налаштування

Заводські налаштування передбачають відсутність розділів. Зробити їх можна самостійно, скориставшись внутрішніми інструментами Windows – тиснемо «Пуск» та вибираємо керування «дисками». Далі слідуємо системним підказкам, розділяємо простір на кілька окремих томів, форматуємо їх у потрібній файловій системі.

Чим краще налаштований жорсткий диск, тим більше порядку. Інакше в певний момент знайти потрібні файли просто неможливо.

Висновки

Зовнішній диск – незамінне рішення для тих, хто хоче придбати власне домашнє сховище. Ключовий параметр під час вибору – внутрішній обсяг. Інші параметри важливі, але грають другорядну роль. Також для зручної експлуатації слід відразу провести налаштування.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
Tags: поради
  • Останні записи

    За прогнозами, наступного року Apple випустить iPhone з тоншими OLED-дисплеями

    Тайванська компанія Novatek оголосила про плани розпочати масове виробництво OLED-дисплеїв з технологією TDDI (touch and…

    04.10.2024

    OpenAI запустив новий інтерфейс Canvas для ChatGPT

    OpenAI, лідер у галузі штучного інтелекту, анонсував інструмент Canvas, що спрощує роботу з текстом та…

    04.10.2024

    Telegram готує повноцінну заміну для YouTube

    Розробники Telegram оголосили про проведення конкурсу. Учасникам пропонується створити для iOS-версії Telegram плеєр, який може відтворювати відео…

    04.10.2024

    iPhone можуть отримати режим «гостя»

    Apple запатентувала гостьовий режим для iOS Він дозволить передати айфон другові чи дитині, не побоюючись,…

    04.10.2024

    Google тестує нову функцію для боротьби з фейковими сайтами

    Google тестує нову функцію, щоб допомогти користувачам знаходити надійні компанії у мережі. В рамках експерименту,…

    04.10.2024

    YouTube масово блокує акаунти та канали по всьому світу, але проблему можна вирішити

    Деякі користувачі YouTube зіткнулися з блокуванням своїх облікових записів або каналів. Поштою їм надійшло повідомлення…

    04.10.2024