Як вибрати та налаштувати зовнішній HDD

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

Конструкція зовнішнього HDD

Зовнішній жорсткий диск нічим не відрізняється від моделей, які встановлюються в комп’ютері. Єдина різниця ховається у способі підключення. Звичайні моделі приєднуються безпосередньо до материнської плати. Навпаки, зовнішні моделі за допомогою роз’ємів USB.

Реклама

Конструкція HDD включає такі елементи:

  • зовнішній корпус;
  • жорсткий диск 2,5 чи 3,5;
  • плата сполучення.

Така комплектація не змінюється з появи перших моделей. Підключати зовнішній накопичувач можна не тільки до комп’ютера, але й до інших пристроїв – планшета, смартфона, телевізора.

Як вибрати зовнішній жорсткий диск

Асортимент таких пристроїв вражає своїм розмахом. На полицях спеціалізованих магазинів представлено десятки різних моделей. Щоб зробити правильний вибір, слід керуватися такими критеріями:

  • виробник;
  • Об’єм;
  • швидкісні показники;
  • обсяг кешу;
  • інтерфейси;
  • ціна.

Зараз виділяється три ключові виробники зовнішніх жорстких дисків Toshiba, Seagate і WD. Істотної різниці між продукцією цих брендів немає. Характеристики приблизно ідентичні.

Максимальний обсяг складає 24 ТБ. Однак найбільш збалансованою і прийнятною ціною мають моделі з місткістю 4-8 ТБ. Звичайно, багато залежить від особистих переваг, потреб.

Швидкість обертання шпинделя багато в чому визначає продуктивність всього накопичувача. Максимальним показником є ​​7200 rpm, але він є тільки у моделей понад 10 ТБ. Все, що нижче має швидкість обертання в 5400 rpm.

Чим більший обсяг кешу, тим краще, швидше працюватиме жорсткий диск при регулярному запиті тих самих даних. Проблема в тому, що у такому форматі накопичувач практично не експлуатується. Відповідно, приділяти особливу увагу цьому параметру не слід.

Інтерфейс підключення

Зовнішній жорсткий диск може мати кілька різних інтерфейсів. Розглянемо всі актуальні варіанти:

  • USB 2.0. Морально вже застарів. Максимальна швидкість передачі 60 Мбайт/с. Найчастіше показник суттєво нижчий. Якщо робота з великими файлами, варто придивитися до моделей з просунутими інтерфейсами.
  • USB 3.0. Цей роз’єм підтримує швидкість передачі на рівні 5 Гб/с. Для комфортної роботи цього більш ніж достатньо.
  • USB 3.1. Значно випереджає можливості жорстких дисків. Гнатися за цим інтерфейсом безглуздо. Жодної вигоди від нього не отримати, навіть у найближчому майбутньому.
  • Thunderbolt. Потрібен для роботи з ноутбуками та комп’ютерами Apple.

Форматування

Вже після придбання зовнішній HDD готовий до роботи. Комп’ютер зазвичай відразу розпізнає і забезпечує безперешкодний доступ. Іноді на накопичувачі відразу присутні файли – інструкція з експлуатації, гарантія, рекомендації з експлуатації. Можна їх видалити або зберегти на ПК.

Однак все кардинально змінюється, якщо операційна система не є Windows, а OS X і Linux. У цьому випадку із підключенням можуть бути проблеми. Такі системи можуть не бачити диски у форматі NTFS.

Щоб виключити будь-які проблеми, слід одразу замислитись із питанням сумісності. Універсальним варіантом є накопичувачі формату FAT32. Він читається на всіх комп’ютерах незалежно від операційної системи. Хоча за бажання будь-який HDD можна відформатувати у потрібну файлову систему. Для цього тиснемо на піктограму накопичувача правою кнопкою миші та вибираємо пункт «форматувати». Після активації всю інформацію буде видалено.

Виділяються три основні формати файлової системи – NTFS, exFAT, FAT32. Кожен варіант виділяється своїми перевагами, вадами, особливостями. Якщо у вас є Windows, тоді NTFS. Такий формат забезпечує надійне зберігання файлів. Універсальним варіантом є exFAT. Формат FAT32 погано адаптований для роботи із зовнішніми накопичувачами.

Налаштування

Заводські налаштування передбачають відсутність розділів. Зробити їх можна самостійно, скориставшись внутрішніми інструментами Windows – тиснемо «Пуск» та вибираємо керування «дисками». Далі слідуємо системним підказкам, розділяємо простір на кілька окремих томів, форматуємо їх у потрібній файловій системі.

Чим краще налаштований жорсткий диск, тим більше порядку. Інакше в певний момент знайти потрібні файли просто неможливо.

Висновки

Зовнішній диск – незамінне рішення для тих, хто хоче придбати власне домашнє сховище. Ключовий параметр під час вибору – внутрішній обсяг. Інші параметри важливі, але грають другорядну роль. Також для зручної експлуатації слід відразу провести налаштування.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ