Статті

Ваш захищений мережевий трафік можуть відстежувати та змінювати – що це означає

Share
Час читання: 2 хв.

Кожен користувач смартфонів з платформою Android хоч раз бачив на екрані напис «Мережа може відстежуватися». На деяких гаджетах це повідомлення має не тимчасовий характер, а постійно горить на екрані, тобто закрити його не можна. А ще з початку року багато програм та платіжних систем повідомляють про необхідність завантажити захисні сертифікати МінЦифри. Як це пов’язано? І що потрібно знати про безпеку даних на своєму пристрої?

Що має на увазі відстеження мережі

Напис “Мережа може відстежуватися” внизу панелі керування смартфоном з’являвся у користувачів ще задовго до початку загальної установки сертифікатів МінЦифри. Часто воно буває викликане роботою програм для блокування реклами. Щоб відсіяти зайву рекламу, вони проводять трафік через спеціальний сервер. А телефон часто сприймає це як витік даних.

Звідси висновок: Android реагує таким повідомленням під час встановлення будь-яких сторонніх сертифікатів. Тому якщо ви нещодавно завантажили якісь програми з сертифікатами, наприклад, ті самі МінЦифри або AdGuard (блокувальник реклами), то поява напису швидше за все пов’язана з цим. Але цей факт зовсім не означає, що вони завдають якоїсь шкоди.

Як перевірити наявність сертифікатів

Наявність сторонніх сертифікатів, завантажених на ваш пристрій, можна перевірити через налаштування. Для цього достатньо ввести у рядку пошуку «Надійні сертифікати» та вибрати відповідний рядок у списку результатів. Вам відкриється два стовпці:

  1. «Система» із вбудованими сертифікатами, які за умовчанням встановлені на ваш девайс виробником.
  2. “Користувач” з вашими сертифікатами, які ви завантажили самостійно.

Важливо переконатися, що в цьому списку немає невідомих назв. Якщо ж ви побачите щось, що ви не завантажували, просто видаліть цей сертифікат. Зниклий відразу після цього напис «Мережа може відстежуватися» вказує на те, що проблема була саме в ньому.

Якщо ваше повідомлення з’явилося через встановлення сертифікатів МінЦифри, у вас є вибір: видалити їх і позбутися нав’язливого напису або просто змиритися з його наявністю, адже вона не заважає роботі пристрою.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: поради
  • Останні записи

    За прогнозами, наступного року Apple випустить iPhone з тоншими OLED-дисплеями

    Тайванська компанія Novatek оголосила про плани розпочати масове виробництво OLED-дисплеїв з технологією TDDI (touch and…

    04.10.2024

    OpenAI запустив новий інтерфейс Canvas для ChatGPT

    OpenAI, лідер у галузі штучного інтелекту, анонсував інструмент Canvas, що спрощує роботу з текстом та…

    04.10.2024

    Telegram готує повноцінну заміну для YouTube

    Розробники Telegram оголосили про проведення конкурсу. Учасникам пропонується створити для iOS-версії Telegram плеєр, який може відтворювати відео…

    04.10.2024

    iPhone можуть отримати режим «гостя»

    Apple запатентувала гостьовий режим для iOS Він дозволить передати айфон другові чи дитині, не побоюючись,…

    04.10.2024

    Google тестує нову функцію для боротьби з фейковими сайтами

    Google тестує нову функцію, щоб допомогти користувачам знаходити надійні компанії у мережі. В рамках експерименту,…

    04.10.2024

    YouTube масово блокує акаунти та канали по всьому світу, але проблему можна вирішити

    Деякі користувачі YouTube зіткнулися з блокуванням своїх облікових записів або каналів. Поштою їм надійшло повідомлення…

    04.10.2024