Статті

Які сенсори бувають у розумного будинку і чим вони можуть допомогти вам

Share
Час читання: 2 хв.

Сучасний побут має бути розумним — прогрес зробив так, що вже нікого не здивуєш гаджетами, які допомагають нам жити. Але крім дозвільних і розважальних функцій, у так званих систем розумного будинку є дуже корисні датчики, які допоможуть у різних ситуаціях, а іноді і вбережуть ваше житло від непередбачених обставин. Поговоримо про них.

Датчики вологості та температури

Допоможуть вам контролювати температуру та вологість у будинку, а також за їх допомогою можна керувати клімат-контролем житла. Знімаючи показання з датчиків, система підлаштовуватиметься під задані параметри і підтримуватиме потрібні цифри. А коли вас немає вдома, вона може вимкнути споживачі, щоб економити енергію.

Датчики світла

Дозволяють системі розумного будинку вмикати та вимикати світло, виходячи з наявності природного освітлення. Навіщо це потрібно? Простий приклад — ви поїхали відпочивати на райські острови і не бажаєте стати жертвою квартирного злодія. Налаштовуємо систему так, щоб вона автоматично увімкнула світло в темний час доби.

Датчик диму

У разі задимлення може спрацювати як сирена з повідомленням для власника, так і розумний будинок може дати повідомлення до охоронної організації, яка вже, у свою чергу, має виїхати на об’єкт та вжити відповідних заходів. Датчики диму врятували вже не одну сотню людських життів.

Датчики руху

Працюють у системах безпеки розумного будинку. За допомогою такого датчика система може зрозуміти, що у будинку хтось з’явився. Вони налаштовуються так, що не зреагують на собаку чи кішку. Також можна встановити такі налаштування, що, коли ви прийшли з роботи, система ввімкнула світло.

Датчик протікання

Боїтеся затопити сусідів? Система розумного будинку має у своєму арсеналі такий датчик. У випадку, якщо підлога на кухні або у ванній стане мокрою, спрацює сигналізація, і ви отримаєте повідомлення на смартфон. У більш розвинених системах сигнал від датчика йде на систему контролю роботи вентилів, яка закриває засувки на трубах. Ідеально для свого будинку, бо для квартири варіант із автоматикою на засувках буде громіздким.

Датчик вікон та дверей

Працюють такі рецептори з безпечним розумним будинком. У разі проникнення можна налаштувати різні тригери — від повідомлення на смартфон власника до сигналу в охоронну організацію. Якщо у вашому будинку багато вікон та дверей, то такі датчики допоможуть вам спати спокійно та не переживати за житло під час відсутності.

Вищезгадані сенсори можуть працювати як самостійно, так і в системі розумного будинку – все залежить від моделі та призначення.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    За прогнозами, наступного року Apple випустить iPhone з тоншими OLED-дисплеями

    Тайванська компанія Novatek оголосила про плани розпочати масове виробництво OLED-дисплеїв з технологією TDDI (touch and…

    04.10.2024

    OpenAI запустив новий інтерфейс Canvas для ChatGPT

    OpenAI, лідер у галузі штучного інтелекту, анонсував інструмент Canvas, що спрощує роботу з текстом та…

    04.10.2024

    Telegram готує повноцінну заміну для YouTube

    Розробники Telegram оголосили про проведення конкурсу. Учасникам пропонується створити для iOS-версії Telegram плеєр, який може відтворювати відео…

    04.10.2024

    iPhone можуть отримати режим «гостя»

    Apple запатентувала гостьовий режим для iOS Він дозволить передати айфон другові чи дитині, не побоюючись,…

    04.10.2024

    Google тестує нову функцію для боротьби з фейковими сайтами

    Google тестує нову функцію, щоб допомогти користувачам знаходити надійні компанії у мережі. В рамках експерименту,…

    04.10.2024

    YouTube масово блокує акаунти та канали по всьому світу, але проблему можна вирішити

    Деякі користувачі YouTube зіткнулися з блокуванням своїх облікових записів або каналів. Поштою їм надійшло повідомлення…

    04.10.2024