Що буде, якщо купити смартфон маловідомого бренду

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

Періодично на ринку смартфонів постійно з’являються нові гравці. У 2006 році ніхто не знав, що через кілька років пристрої Apple стануть еталоном в галузі, в 2010-му складно було передбачити успіх Xiaomi, а в 2023-му ми з подивом спостерігаємо, як раніше знайома виключно африканцям компанія TECNO активно переманює користувачів на свій бік. Але, як би не змінювався ринок, я раджу купувати смартфони тільки виробників, що тільки відбулися. І сьогодні ви зрозумієте, чому люди не дарма переплачують, обираючи пристрої відомих брендів.

Реклама

Спочатку не зайвим було б розповісти, які виробники смартфонів є іменитими, а які – ні, адже статистика продажів – аж ніяк не найоб’єктивніший показник щодо цього. Зазвичай бренди ділять на три типи: A, B та C. Але я пропоную розмежувати п’ять категорій:

  • A-бренди (Apple, Samsung, Google);
  • B-бренди (Xiaomi, HUAWEI, vivo);
  • C-бренди (TECNO, Infinix);
  • D-бренди (Cubot, ELEPHONE, UMIDIGI).
  • Підвал (кустарні пристрої на зразок Samson і Xoimi).

На мій погляд, тільки такий поділ показує, наскільки багатий ринок смартфонів. При цьому важливо зауважити, що ті ж TECNO та Infinix впевнено підбираються до класу B, а категорію A-брендів ось-ось поповнять нові виробники. Чому розподіл вийшов саме таким, вам стане зрозуміло трохи згодом, коли ми почнемо шукати різницю між представниками класу A, B, C та D.

Чи може зламатися телефон

Сьогодні немає принципової різниці між пристроями умовних Samsung та TECNO у плані апаратної надійності. У дешевих смартфонів відсоток шлюбу вищий незалежно від того, який шильдик нанесений на його корпус. А Galaxy A03 та Galaxy S23 Ultra – зовсім різні в цьому плані моделі, нехай і від одного виробника.

Проте, якщо ви хочете користуватися телефоном протягом кількох років, то обходити стороною потрібно лише підвальні пристрої та представників D-класу. Компанії, які я відношу до категорії D, мають надто маленькі виробничі потужності, що змушують заощаджувати на банальній перевірці якості.

Який процесор кращий для смартфона

Бренди Infinix і TECNO могли б бути віднесені до категорії B, але вони залишаються в C-класі через те, що працюють виключно на процесорах MediaTek . Звичайно, за останні роки MTK зуміли нав’язати конкуренцію Qualcomm навіть у сегменті флагманських чіпів, проте процесори Snapdragon не дарма коштують більше. Розробники ігор охочіше оптимізують свої проекти під американські чіпсети, а однакові з технічного погляду камери за інших рівних краще зніматимуть на смартфоні зі Snapdragon.
Так, MediaTek – нерідкий гість у смартфонах Xiaomi і навіть Samsung, проте там він використовується тільки в недорогих моделях або девайсах, які прийнято характеризувати як “топ за свої гроші” або “вбивця флагманів”. А ви, якщо хочете оцінити всі можливості мобільних технологій, розщедріться на телефон бренду категорії A або B.

Коли вийде оновлення Андроїд

Купуючи смартфон D-бренду і особливо пристрій кустарного виробництва, ви можете забути про подальші оновлення програмного забезпечення. Частота виходу апдейтів і тривалість підтримки – ключова характеристика, що змушує відносити одні смартфони до категорії A, інші – до D.

Найдовше підтримуються смартфони Samsung та OnePlus (4 роки), а для флагманів Xiaomi апдейти Android прилітають упродовж 3-х років. Інші виробники категорій B та C не дають конкретних обіцянок. Але знаєте, що заважає поставити OnePlus, чиї пристрої підтримуються 4 роки, в один ряд із Samsung? Швидкість завантаження оновлень! Корейські сервери працюють швидше, а тому на таку банальну річ, як скачування свіжої прошивки на Samsung , йде менше часу. Дрібниця, але саме такі відмінності розмежовують A-бренди та представників B-класу.

Екосистема навколо смартфона

Смартфони відомих брендів мають власну екосистему розумних пристроїв, до якої входять навушники, годинники та інші радощі. З одного боку, у цьому криється нестача. Адже наявність екосистеми мимоволі змушує нас витрачати більше грошей, купуючи нові гаджети.

З іншого боку, якщо смартфон не є вашим єдиним пристроєм, з девайсами одного виробника буде зручніше. Але тут є місце нюансам. Наприклад, Xiaomi хоч і випускає все на світі від розумних ваг до сушарок для кішок, розширені налаштування бездротових навушників Redmi Buds 3 Pro доступні тільки в аматорському додатку Mi Buds 8. Усіх зайців не зловиш, як не крути.

Який смартфон купити у 2023 році

Не наполягатиму на тому, що вашої уваги гідні виключно смартфони Samsung і Apple . Аж ніяк! Всіляко уникати варто відвертий підвал, що представляє собою репліки іменитих пристроїв, та й «шедеври» компаній D-класу. Все від A до C можна сміливо купувати, проте максимальний рівень комфорту ви отримаєте лише зі смартфонами A-брендів та частково з девайсами з категорії B:

  • iPhone 14 Pro;
  • Samsung Galaxy S23;
  • OnePlus 11;
  • Xiaomi 12T Pro;
  • Huawei Mate 50 Pro.

І не забувайте, що один і той же виробник може випускати різні пристрої. 

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ