Статті

Чим відрізняються дешеві та дорогі ігрові ноутбуки, якщо процесор та відеокарта в них однакові

Share
Час читання: 2 хв.

Різниця в ціні між двома ігровими ноутбуками, які за характеристиками відрізняються лише обсягом ОЗП та накопичувачем, може бути дуже значною. І це не 10-20%, а більше – близько 50 тисяч гривень. У чому причина?

Експерт з’ясував, чому так сильно відрізняються один від одного за вартістю ігрові ноутбуки, хоча відеокарта та процесор у них стоять однакові. Для цього він узяв ноутбук лінійки MSI Katana GF6611.

На цьому ноутбуку встановлений процесор i7-11800H, а також відеокарта RTX 3070 Mobile.

У чому ж різниця між бюджетними та дорогими моделями лінійки MSI Katana GF66 11?

На MSI Katana GF66 11 не всі ігри можна запустити на ультра-налаштуваннях. До того ж ноутбучна RTX 3070 однозначно буде повільнішою за настільну. Проте в Cyberpunk на максимальних налаштуваннях графіки з трасуванням на середньому рівні в середньому можна отримати трохи менше 50 к/с. У менш вимогливих іграх частота кадрів, відповідно, буде вищою. У Far Cry 6 з максимальним пресетом без трасування променів середня частота кадрів дорівнювала 76 к/с, з усіма опціями – 61 к/с.

Висновок

За що ж йде переплата при виборі дорожчого ігрового ноутбука, якщо врахувати, що в обох моделях однакові відеокарта та процесор? Загалом за вищу ціну можна отримати кращий звук, більше портів (у тому числі на задній панелі), веб-камеру, ефективнішу систему охолодження, більшу вагу. Завдяки цьому ви зможете досить довго грати на ноутбуці без підзарядки. Швидше за все, у дорожчого пристрою та екран у порівнянні з MSI Katana GF66 11 буде такий, що його можна буде використовувати не лише для ігор. Можливо, будуть і відмінності у BIOS. Якийсь значної різниці вам, однак, очікувати не варто. Тобто навіть продуктивність ноутбуків буде схожою.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

View Comments

  • Стаття заради статті... Більш дорогі ноутбуки відрізняються більш ефективною системою охолодження, так, але не завжди. Головна відмінність - в них відеокарти менш "порізані" по потужності, тому одна і та ж 3070 буде видавати зовсім різну продуктивність.
    Грати від батареї ноутбука, ви серйозно?) Хіба що в косинку і Маріо. Ніхто в серйозні ігри від батареї не грає, тому що потужність заліза зменшується в рази і навіть враховуючи це, ігровий ноутбук від акумулятора пропрацює дай бог годину, ну може півтори.

  • Угу, за TDP відеокарти нічого не сказали...

Опублікував
Лужна Софія
Tags: поради
  • Останні записи

    З 1 жовтня “Нова пошта” підвищила тарифи на доставку

    З 1 жовтня «Нова пошта» запровадила нові тарифи на доставку документів, посилок та вантажів, одночасно…

    01.10.2024

    Telegram перестав працювати в Україні: подробиці збою

    Користувачі Telegram по всьому світу, включно з Україною, ввечері 1 жовтня зіткнулися з масовим збоєм…

    01.10.2024

    Функції Galaxy AI від Samsung стануть платними з 2025 року

    Samsung має намір запровадити платну передплату на деякі функції своєї ШІ-системи Galaxy AI з 2025…

    01.10.2024

    Android почав блокувати програми, завантажені зі сторонніх ресурсів

    На початку вересня стало відомо про новий спосіб Google боротьби з піратством. Розробникам надали інструментарій,…

    01.10.2024

    Телефон для літніх людей повинен мати інтуїтивно зрозумілий інтерфейс

    Вибір смартфона для людини похилого віку — завдання, що вимагає особливої ​​уваги. Наш експерт Митник…

    01.10.2024

    Apple переглядає дизайн Vision Pro після появи нових конкурентів

    Apple, за даними Bloomberg, переглядає свою стратегію у сфері просторових обчислень після виходу нових VR/AR-окулярів…

    01.10.2024