Чому MacOS безпечніший за Windows

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Кожен користувач хоче бути впевненим у безпеці своїх даних. З платформою Windows це здається утопією: ще з нульових ми звикли завантажувати антивірусні програми, щоб хоч якось захиститись. ОС від Apple завжди вважалася безпечнішою, хоча і Windows останніми роками оновлює систему в цій галузі. Як тепер зрозуміти, яка платформа краще захищена? Давайте розумітися.

Джерело додатків

Всім відомо, що найбезпечніше джерело для завантаження програм – офіційний магазин операційної системи. Для macOS ним став App Store, де зібрано багато корисних програм на будь-який смак. Усі програми проходять обов’язкову перевірку перед додаванням до App Store.

У Windows справи складніші. У Microsoft Store програм не дуже багато, доводиться користувачам нишпоритися на сторонніх сайтах, щоб скачати все необхідне. І це найближчий шлях вірусу до вашого ПК. Звичайно, ймовірність, що в Microsoft Store виявиться програма з вірусом не дуже велика. Але й про перевірку даних та розробників нічого невідомо.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Безпечний браузер

Вбудований браузер за замовчуванням на девайсах Apple – це Safari. Додаток відрізняється багатьма функціями безпеки:

  1. Виявляє підозрілі сайти з їх подальшим закриттям або попередженням користувача.
  2. Повідомлення про сертифікати безпеки або наявність шкідливого ПЗ.
  3. Завантаження кожної вкладки як окремого процесу, завдяки чому можна закрити, зберігши роботу браузера.

Браузери Windows працюють не гірше, особливо ті, які мають вбудований антивірус. Наприклад, Google Chrome. Однак спрацьовує він не завжди: віруси часто «ховаються» всередині архіву аж до самої установки.

Переможець з безпеки

Отже, Apple таки виграє з погляду безпеки. І справа не тільки в захисті даних та додатків, а й у технічних аспектах пристрою. Компанія давно перейшла на чіпи власного виробництва із вбудованим захистом. Також всередині пристрою завжди є програмне забезпечення для завантаження Mac та система шифрування даних. Навіть при вірусі, що спрацював, система все одно виконає завантаження.

А ще у Mac є чудова функція “Відповідь на узгрози”. Працює дуже просто: якщо на вашому пристрої виявлено вразливість, система створює спеціальні «латки» та встановлює їх на пристрій. Вам не потрібно чекати, поки вийде повне оновлення системи, щоб встановити, як відбувається з платформою Windows. Це останній та вирішальний бал у скарбничку безпеки macOS.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.