Статті

Розумна розетка – що це і що вміє такий гаджет

Share

Ми живемо у світі розумних пристроїв, які спрощують побут та стежать за безпекою у нашому будинку. Один із таких смарт-гаджетів зветься розумна розетка. Давайте розберемося, які бувають розумні розетки і для чого вони потрібні.

Розумна розетка — це такий пристрій, який містить мініатюрний комп’ютер, керований зі смартфона за допомогою Wi-Fi, Bluetooth або мобільної мережі.

Будівництво

Розумні розетки за конструкцією бувають двох типів:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • Вся начинка змонтована усередині самої розетки. Зовнішній вигляд пристрою звичайнісінький. Такі аксесуари встановлюють, як правило, в будинках, в яких спроектовані системи розумного будинку;
  • Вставна розетка (зовнішня). Зовні є своєрідним перехідником між розеткою та вилкою споживача. Пристрій вставляється у будь-яку побутову розетку відповідного типу.

Що вміє розумна розетка?

Головна функція такого гаджета – віддалене включення та вимкнення підключених електроприладів. Можна керувати розеткою як зі смартфона, так і створювати різноманітні сценарії роботи. Якщо ви впевнені, що рівно о 20:00 будете вдома, можна запрограмувати розетку на 19:55, щоб пристрій увімкнув чайник. І на вас вже чекає гарячий чай. Також заповітний чайник можна увімкнути за допомогою смартфона, натиснувши відповідну кнопку.

У системах розумного будинку такий гаджет може працювати від спрацьовування різних тригерів. Наприклад, ви заходите у темне приміщення — спрацьовує датчик руху та посилає сигнал розумній розетці, що включає прилади освітлення.

Деякі моделі вміють працювати в режимі мультивібратора – подавати напруги з певним проміжком або плавно регулювати напругу.

Також частина моделей вміє заміряти напругу в мережі, і якщо вона перевищує 220-230 Вольт, то розетка не буде подавати напругу на споживач. Також бувають пристрої, які надсилають повідомлення власнику, якщо хтось увімкнув розетку. Адже в більшості виробів є фізична кнопка живлення, якщо поблизу немає смартфона.

Більшість розумних розеток підключається через Wi-Fi-роутер до Інтернету чи локальної мережі. Управління відбувається як зі смартфона, так і за допомогою центру управління розумним будинком. Можна настроїти систему так, що розетка буде працювати від голосового керування. Існують простіші моделі з Bluetooth-підключенням – для керування тільки зі смартфона. А для місць, де немає інтернету, вигадали моделі з сім-картою — такий гаджет повністю автономен.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Лужна Софія

Відповідальна та цілеспрямована. Спокійна і витривала. Борець за справедливість. Сфера інтересів: технології, які змінять майбутнє.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    Фахівці назвали причину частих поломок смартфонів: ніколи так не робіть

    Коли говорять про безепеку гаджетів, часто рекомендують правильно заряджати батарею, тримати подалі від води та…

    03.05.2024

    Apple відзвітувала за 2 квартал 2024 року, а Тім Кук розповів про роботу над ШІ

    Сьогодні вночі компанія Apple оголосила фінансові результати за другий фінансовий квартал 2024 року, який відповідає першому цьогорічному…

    03.05.2024

    7 налаштувань конфіденційності Telegram, які варто увімкнути негайно

    Поки невідомо, як довго ми ще можемо користуватися месенджером Telegram, у зв’язку з останніми подіями,…

    03.05.2024

    Функції штучного інтелекту в iOS 18 повинні принести нові можливості роботи в інтернеті

    Очікування щодо майбутньої операційної системи iPhone цього року надзвичайно високі. Після того, як Google і…

    03.05.2024

    У якому приміщенні не можна заряджати смартфон

    До початку літа залишилося не так багато часу. Варто звернути увагу на деякі важливі правила…

    03.05.2024

    Названі головні недоліки сучасних смартфонів, які багато хто вважає за переваги

    Сьогодні в смартфонах з'являються нові і нові функції. Але іноді вони можуть нашкодити. Екрани з…

    03.05.2024