Розумна розетка – що це і що вміє такий гаджет

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ми живемо у світі розумних пристроїв, які спрощують побут та стежать за безпекою у нашому будинку. Один із таких смарт-гаджетів зветься розумна розетка. Давайте розберемося, які бувають розумні розетки і для чого вони потрібні.

Розумна розетка — це такий пристрій, який містить мініатюрний комп’ютер, керований зі смартфона за допомогою Wi-Fi, Bluetooth або мобільної мережі.

Будівництво

Розумні розетки за конструкцією бувають двох типів:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • Вся начинка змонтована усередині самої розетки. Зовнішній вигляд пристрою звичайнісінький. Такі аксесуари встановлюють, як правило, в будинках, в яких спроектовані системи розумного будинку;
  • Вставна розетка (зовнішня). Зовні є своєрідним перехідником між розеткою та вилкою споживача. Пристрій вставляється у будь-яку побутову розетку відповідного типу.

Що вміє розумна розетка?

Головна функція такого гаджета – віддалене включення та вимкнення підключених електроприладів. Можна керувати розеткою як зі смартфона, так і створювати різноманітні сценарії роботи. Якщо ви впевнені, що рівно о 20:00 будете вдома, можна запрограмувати розетку на 19:55, щоб пристрій увімкнув чайник. І на вас вже чекає гарячий чай. Також заповітний чайник можна увімкнути за допомогою смартфона, натиснувши відповідну кнопку.

У системах розумного будинку такий гаджет може працювати від спрацьовування різних тригерів. Наприклад, ви заходите у темне приміщення — спрацьовує датчик руху та посилає сигнал розумній розетці, що включає прилади освітлення.

Деякі моделі вміють працювати в режимі мультивібратора – подавати напруги з певним проміжком або плавно регулювати напругу.

Також частина моделей вміє заміряти напругу в мережі, і якщо вона перевищує 220-230 Вольт, то розетка не буде подавати напругу на споживач. Також бувають пристрої, які надсилають повідомлення власнику, якщо хтось увімкнув розетку. Адже в більшості виробів є фізична кнопка живлення, якщо поблизу немає смартфона.

Більшість розумних розеток підключається через Wi-Fi-роутер до Інтернету чи локальної мережі. Управління відбувається як зі смартфона, так і за допомогою центру управління розумним будинком. Можна настроїти систему так, що розетка буде працювати від голосового керування. Існують простіші моделі з Bluetooth-підключенням – для керування тільки зі смартфона. А для місць, де немає інтернету, вигадали моделі з сім-картою — такий гаджет повністю автономен.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.