Статті

Що робити, якщо роутер у квартирі працює погано

Share

Навряд чи знайдеться користувач домашнього бездротового інтернету, який би не стикався з необхідністю посилення сигналу Wi-Fi у квартирі чи заміському будинку. Поки ви знаходитесь поруч із роутером, проблем немає. Але варто відійти в іншу кімнату, як прийом роутера різко слабшає. Розбираємось, через що це відбувається і що з цим робити.

Чому від роутера може бути слабкий сигнал

Перешкоди

Найочевидніша і найпоширеніша причина, через яку слабшає сигнал роутера, — наявність перешкоди. Зазвичай це стіна у вашій квартирі. На відкритому просторі зона дії роутера може сягати навіть сотень метрів. Але у приміщеннях стіни створюють проміжні бар’єри. Наприклад, дерево зменшує радіус покриття на 70%, тонка кімнатна стіна – на 85%, а капітальна несуча – на 90%.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Перешкоди від побутових приладів у будинку

Сигнал можуть “глушити” розташовані поруч бездротові пристрої. Справа в тому, що сучасні роутери працюють на частоті 2,4 ГГц або 5 ГГц. Перша частота краще “пробиває” стіни, друга забезпечує більш високу швидкість. Однак на 2,4 ГГц працює багато домашніх приладів. Якщо поряд з роутером знаходиться, наприклад, бездротовий телефон, телевізор, мікрохвильова піч або радіоняня, їх сигнал може створювати перешкоди для Wi-Fi.

Частота 5 ГГц менш поширена, тому ймовірність перешкод від електроприладів нижче. Однак тут більше позначається менший радіус дії та залежність від перешкод у будинку.

Перешкоди від роутерів у сусідніх квартирах

Ще одна ймовірна причина слабкого сигналу Wi-Fi-роутера, що зовсім зникає, — аналогічні пристрої в сусідніх квартирах. Зазвичай для роутерів доступно до 15 радіоканалів, і пристрій налаштовується на той чи інший автоматично. Якщо кілька пристроїв роздають інтернет на одному каналі, сигнали накладаються та заважають один одному.

Як посилити сигнал Wi-Fi-роутера

Існує кілька способів покращити сигнал у домашніх умовах.

Перезавантажити роутер

Найпростіший спосіб перезавантаження – висмикнути шнур живлення роутера з розетки, почекати 10-15 секунд і знову увімкнути пристрій. Крім того, деякі моделі роутера в налаштуваннях мають команду примусового перезавантаження. Як і у випадку з іншими гаджетами, така операція часто вирішує проблему, особливо якщо йдеться про ситуацію, якої раніше не було.

Змінити напрямок антен

Зазвичай у роутера будинку може бути від однієї до чотирьох антен. У напрямі орієнтації кожної їх прийом краще, отже, повертаючи антени, можна досягти значного поліпшення прийому.

Змінити частоту

Багато сучасних моделей роутерів працюють одночасно на частоті 2,4 ГГц і 5 ГГц. Старіші пристрої роздають сигнал однієї з них. Яка частота зайнята, вкаже світлодіодний індикатор на панелі пристрою. Змінити частоту можна у налаштуваннях роутера.

Для цього в будь-якому браузері вбийте 192.168.0.1 і введіть логін із паролем – їх задають при першому налаштуванні роутера. Меню з вибором частоти зазвичай знаходиться в розділі “Бездротова мережа” або “Бездротовий режим”.

Перемістити роутер

Якщо ваш роутер стоїть на підлозі або на столі, спробуйте підняти його вище, наприклад, на шафу. Головне, щоб пристрій не стояло в кутку, де перетин стін створює найбільше перешкод для сигналу. Також переконайтеся, що поряд з роутером немає електронних пристроїв.

Вибрати інший канал вручну

Зазвичай роутер намагається забезпечити зв’язок вільного каналу самостійно. Але ви можете спробувати це зробити примусово. Переключитись на вільний канал можна в налаштуваннях роутера, зазвичай через браузер на ПК — дійте за інструкцією до пристрою.

Використовувати підсилювачі

У багатокімнатній квартирі зі складним плануванням збільшити радіус дії роутера допоможуть лише спеціальні підсилювачі сигналу:

  • Репітер — ловить сигнал від роутера, створює мережу з тією самою назвою та передає сигнал далі.
  • Mesh-комплекти – це комплект з кількох передавачів, які підключаються до роутера. Розташовуючись на певній відстані один від одного, вони створюють бездротову мережу з великим охопленням.

Підбираючи підсилювачі, перевіряйте сумісність із домашнім роутером і перед покупкою виключіть інші причини проблеми з роутером.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Лужна Софія

Відповідальна та цілеспрямована. Спокійна і витривала. Борець за справедливість. Сфера інтересів: технології, які змінять майбутнє.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    Названо терміни запуску Xiaomi Pad 7

    У мережі з'явилися нові дані про флагманську лінійку планшетів Xiaomi Pad 7. Про терміни випуску…

    03.05.2024

    Huawei Pura 70, Pura 70 Pro та Pura 70 Ultra виходять у Європі: названо ціни

    Компанія Huawei презентувала свої смартфони серії Pura 70 на міжнародних ринках. У серію входять Pura…

    03.05.2024

    Тім Кук анонсував власний штучний інтелект Apple, який затьмарить решту нейромереж

    Під час сьогоднішнього звіту про доходи та збитки за другий фінансовий квартал 2024 року генеральний…

    03.05.2024

    Фахівці назвали причину частих поломок смартфонів: ніколи так не робіть

    Коли говорять про безепеку гаджетів, часто рекомендують правильно заряджати батарею, тримати подалі від води та…

    03.05.2024

    Apple відзвітувала за 2 квартал 2024 року, а Тім Кук розповів про роботу над ШІ

    Сьогодні вночі компанія Apple оголосила фінансові результати за другий фінансовий квартал 2024 року, який відповідає першому цьогорічному…

    03.05.2024

    7 налаштувань конфіденційності Telegram, які варто увімкнути негайно

    Поки невідомо, як довго ми ще можемо користуватися месенджером Telegram, у зв’язку з останніми подіями,…

    03.05.2024