Що робити, якщо роутер у квартирі працює погано

Навряд чи знайдеться користувач домашнього бездротового інтернету, який би не стикався з необхідністю посилення сигналу Wi-Fi у квартирі чи заміському будинку. Поки ви знаходитесь поруч із роутером, проблем немає. Але варто відійти в іншу кімнату, як прийом роутера різко слабшає. Розбираємось, через що це відбувається і що з цим робити.

Чому від роутера може бути слабкий сигнал

Перешкоди

Найочевидніша і найпоширеніша причина, через яку слабшає сигнал роутера, — наявність перешкоди. Зазвичай це стіна у вашій квартирі. На відкритому просторі зона дії роутера може сягати навіть сотень метрів. Але у приміщеннях стіни створюють проміжні бар’єри. Наприклад, дерево зменшує радіус покриття на 70%, тонка кімнатна стіна – на 85%, а капітальна несуча – на 90%.

Перешкоди від побутових приладів у будинку

Сигнал можуть “глушити” розташовані поруч бездротові пристрої. Справа в тому, що сучасні роутери працюють на частоті 2,4 ГГц або 5 ГГц. Перша частота краще “пробиває” стіни, друга забезпечує більш високу швидкість. Однак на 2,4 ГГц працює багато домашніх приладів. Якщо поряд з роутером знаходиться, наприклад, бездротовий телефон, телевізор, мікрохвильова піч або радіоняня, їх сигнал може створювати перешкоди для Wi-Fi.

Частота 5 ГГц менш поширена, тому ймовірність перешкод від електроприладів нижче. Однак тут більше позначається менший радіус дії та залежність від перешкод у будинку.

Перешкоди від роутерів у сусідніх квартирах

Ще одна ймовірна причина слабкого сигналу Wi-Fi-роутера, що зовсім зникає, — аналогічні пристрої в сусідніх квартирах. Зазвичай для роутерів доступно до 15 радіоканалів, і пристрій налаштовується на той чи інший автоматично. Якщо кілька пристроїв роздають інтернет на одному каналі, сигнали накладаються та заважають один одному.

Як посилити сигнал Wi-Fi-роутера

Існує кілька способів покращити сигнал у домашніх умовах.

Перезавантажити роутер

Найпростіший спосіб перезавантаження – висмикнути шнур живлення роутера з розетки, почекати 10-15 секунд і знову увімкнути пристрій. Крім того, деякі моделі роутера в налаштуваннях мають команду примусового перезавантаження. Як і у випадку з іншими гаджетами, така операція часто вирішує проблему, особливо якщо йдеться про ситуацію, якої раніше не було.

Змінити напрямок антен

Зазвичай у роутера будинку може бути від однієї до чотирьох антен. У напрямі орієнтації кожної їх прийом краще, отже, повертаючи антени, можна досягти значного поліпшення прийому.

Змінити частоту

Багато сучасних моделей роутерів працюють одночасно на частоті 2,4 ГГц і 5 ГГц. Старіші пристрої роздають сигнал однієї з них. Яка частота зайнята, вкаже світлодіодний індикатор на панелі пристрою. Змінити частоту можна у налаштуваннях роутера.

Для цього в будь-якому браузері вбийте 192.168.0.1 і введіть логін із паролем – їх задають при першому налаштуванні роутера. Меню з вибором частоти зазвичай знаходиться в розділі “Бездротова мережа” або “Бездротовий режим”.

Перемістити роутер

Якщо ваш роутер стоїть на підлозі або на столі, спробуйте підняти його вище, наприклад, на шафу. Головне, щоб пристрій не стояло в кутку, де перетин стін створює найбільше перешкод для сигналу. Також переконайтеся, що поряд з роутером немає електронних пристроїв.

Вибрати інший канал вручну

Зазвичай роутер намагається забезпечити зв’язок вільного каналу самостійно. Але ви можете спробувати це зробити примусово. Переключитись на вільний канал можна в налаштуваннях роутера, зазвичай через браузер на ПК — дійте за інструкцією до пристрою.

Використовувати підсилювачі

У багатокімнатній квартирі зі складним плануванням збільшити радіус дії роутера допоможуть лише спеціальні підсилювачі сигналу:

  • Репітер — ловить сигнал від роутера, створює мережу з тією самою назвою та передає сигнал далі.
  • Mesh-комплекти – це комплект з кількох передавачів, які підключаються до роутера. Розташовуючись на певній відстані один від одного, вони створюють бездротову мережу з великим охопленням.

Підбираючи підсилювачі, перевіряйте сумісність із домашнім роутером і перед покупкою виключіть інші причини проблеми з роутером.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я