Чому не можна спати поряд із розеткою

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Кожен бажаючий сьогодні може знайти численні дослідження щодо небезпеки впливу електромагнітних випромінювань (ЕМІ) побутових електроприладів. Вплив ЕМІ на організм людини вивчається ще з середини ХХ століття, і на сьогоднішній день вже можна з упевненістю сказати, що такі незмінні атрибути сучасного життя, як, наприклад, смартфон, роутер або комп’ютер, при постійній дії негативно впливають на наше здоров’я. Раніше ми вже розповідали вам, чому не можна перебувати поруч із працюючою мікрохвильовою піччю.

Але якщо з гаджетами все більш-менш зрозуміло, то з іншими джерелами низькочастотних випромінювань все зовсім інакше. Взяти хоч би електропроводку. Рідко хто взагалі замислюється, що звичайні дроти у стіні можуть стати фактором щоденної шкоди. І треба зазначити, що шкода ця не така вже й нікчемна, якою її багато хто собі уявляє.

Справа в тому, що за певних умов навіть звичайна розетка біля вашого ліжка може стати джерелом шкідливого ЕМІ, яке в кілька разів перевищуватиме всі безпечні норми. І хоча практично в будь-якій проводці відсутній струм, поки до неї не підключити який-небудь пристрій, вона продовжує випромінювати електромагнітні хвилі навіть без навантаження.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Так що не так з вашим проведенням?

Варто обмовитися, практично у всіх сучасних новобудовах з електрикою все гаразд. За новими вимогами електропроводка в багатоквартирних будинках повинна мати додатковий кабель заземлення, який не тільки захищає мешканців від ураження електричним струмом, а й покликаний знижувати поширення ЕМІ в квартирі – весь накопичений у проводці потенціал вводиться через захисний провідник у розподільчому щиті до заземлювального контуру, вкопаного в землю.

Однак якщо ви проживаєте в одному зі старих будинків радянської доби, швидше за все ваше проведення не заземлено. У більшості багатоповерхівок минулого століття досі використовується двожильна система TN-C, в якій є лише «фаза» та PEN-провідник (занулена «земля»). Нормальне заземлення у ній відсутнє, тому й випромінювання у квартирі, зазвичай, значно перевищує всі норми.

Для здоров’я наслідки регулярного впливу ЕМІ можуть бути різні. Це і передчасна стомлюваність, головний біль, а також млявість або порушення сну. А там недалеко і до серйозніших проблем: розладів центральної нервової системи, гормональних змін, зниження імунітету та інших неблагозвучних медичних термінів.

Головна проблема випромінювання від гаджетів у тому, що ми можемо відчути чи помітити його відразу. Як правило, шкідливий вплив має накопичувальний ефект, який проявляється лише з часом.

Норми випромінювань у житлових приміщеннях

Існує два основних параметри, якими прийнято проводити вимірювання: це напруженість електричного поля та індукція магнітного поля. Ці норми регулюються і повинні перевищувати 500 В/м для електричного випромінювання і 5мкТл (4 А/м) для магнітної індукції.

Однак існують ще й норми ВООЗ, які, на відміну від українських, не такі лояльні. Так, згідно з міжнародним стандартом INIRC/IRPA рівень електричного випромінювання в квартирі не повинен бути вищим за 87 В/м, а магнітного — 0,28 мкТл (0,23 А/м)

Наприклад, включений у розетку торшер має магнітне поле приблизно 0,7 мкТл і електричне — близько 250 В/м. Тож наступного разу, засинаючи поруч із розеткою, буде про що задуматися!

Крім того, численні експерименти з вимірюваннями напруженості також показують, що навіть єдина в кімнаті розетка, що порожня і не заземлена, може «фонувати» з перевищенням усіх норм.

А тепер уявіть, що ви щодня спите по 8-9 годин поряд із незаземленою розеткою, до якої підключено ваш смартфон або годинник з будильником.

Чи варто говорити, яке випромінювання дають кілька підключених гаджетів чи численні скупчення проводів, залишених на ніч поряд з вашим ліжком. У цьому випадку показники ЕМІ можуть збільшитись ще в кілька разів. Висновок напрошується сам собою. Спати поруч із розетками, особливо якщо вони не заземлені, може бути небезпечним для вашого здоров’я.

Як знизити вплив ЕМІ від проводки

Насамкінець, ось вам кілька порад, як можна уникнути шкідливого впливу від електропроводки у вашій квартирі.

Перше важливе правило: заземліть ваші розетки! У спальних і дитячих кімнатах розташовуйте узголів’я ліжок не ближче 1,5 м від розеток. Навіть залишений у розетці зарядний пристрій смартфона має шкідливе випромінювання. При плануванні житлових кімнат розташовуйте розетки на максимально віддаленій один від одного відстані. Скупчення техніки та проводів в одному місці призводить до значного зростання рівня ЕМІ.Придбайте тільки якісну техніку та оригінальні зарядні пристрої від надійних постачальників.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.